Συναντήσεις με κυβερνητικά στελέχη στην Αθήνα είχε ο Δήμαρχος Λέσβου- Οι απαντήσεις που πήρε για σημαντικά θέματα του νησιού

Εποικοδομητικές συναντήσεις με κυβερνητικά στελέχη, από τις οποίες προέκυψαν πολύ θετικά αποτελέσματα για κρίσιμα θέματα της Λέσβου, είχε στην Αθήνα ο Δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός.

Συγκεκριμένα, ο κ. Γαληνός, συνοδευόμενος από τους Αντιδημάρχους, Κώστα Κατσαρό και Νίκο Καρασάββα, επισκέφθηκε τον Υπουργό Εσωτερικών, κ. Πάνο Σκουρλέτη, τον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας, κ. Σωκράτη Φάμελο, τον Υφυπουργό Οικονομίας & Ανάπτυξης, κ. Στέργιο Πιτσιόρλα, τον Γενικό Γραμματέα Επενδύσεων ΕΣΠΑ, κ. Παναγιώτη Κορκολή και τον Γενικό Γραμματέα Υποδομών κ. Γιώργο Δέδε.

Από τις συναντήσεις με τους παραπάνω και αφού έγινε διεξοδική συζήτηση για σημαντικά θέματα αρμοδιότητας τους που αφορούν το νησί μας, προέκυψε ότι:

Για το θέμα της κατασκευής νέου κολυμβητηρίου στα Θέρμα, ο Δήμαρχος, έλαβε τη ρητή διαβεβαίωση ότι η χρηματοδότηση του έργου είναι εξασφαλισμένη και πολύ σύντομα θα γίνουν και οι σχετικές επίσημες ανακοινώσεις.

Για την κατασκευή νέου ειδικού σχολείου και νέου μουσικού σχολείου θα εκπονηθούν μελέτες από τις Κτιριακές Υποδομές Α.Ε., ενώ από την ίδια υπηρεσία θα γίνει και εξειδικευμένη μελέτη για την αποκατάσταση του κτιρίου του Παλαιού Λιμεναρχείου, στην Προκυμαία της Μυτιλήνης.

Παράλληλα ο κ. επανέφερε και το αίτημα για παραχώρηση του εν λόγω κτιρίου στο Δήμο Λέσβου.

Εξασφαλίσθηκε ειδική πίστωση 3 εκατ. Ευρώ για την εκτέλεση έργων οδοποιίας σε σημεία του οδικού δικτύου που βρίσκονται στην ευθύνη του Δήμου. Το αρμόδιο Υπουργείο, σε συνεργασία με τον Δήμο Λέσβου θα αναλάβει την χρηματοδότηση εκτέλεσης αντιπλημμυρικών έργων καθώς και παρεμβάσεων καθαρισμού δρόμων και προστασίας από καταπτώσεις βράχων.

Εντάσσεται στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων το έργο της αποκατάστασης της παραλίας Σκάλας Ερεσού, το οποίο και θα υλοποιηθεί από το αρμόδιο Υπουργείο.

Εξετάσθηκε η πορεία του Master Plan του Λιμένα Μυτιλήνης, ενώ για τη δημιουργία νέου λιμανιού στον Καρά Τεπέ αναμένεται και τυπικά η αναφορά της Εφορίας Εναλίων Αρχαιοτήτων, που έχει δώσει ήδη το «πράσινο φως».



Άνοιξε ο δρόμος της απεμπλοκής του έργου του οδικού άξονα Καλλονής – Σιγρίου, με την υπογραφή της συμπληρωματικής σύμβασης του έργου, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, ενώ το μεγάλο έργο του Λιμένα Σιγρίου εξελίσσεται κανονικά.

Τέθηκε το θέμα της Νότιας Παράκαμψης, για το οποίο θα υπάρχουν εξελίξεις αμέσως μετά την ολοκλήρωση της εκπόνησης των μελετών.

 Εξασφαλίσθηκαν επιπλέον  χρηματοδοτήσεις για την περαιτέρω αποκατάσταση των ζημιών που προέκυψαν από τον σεισμό της 12ης Ιουνίου  σε 17 σχολεία της Λέσβου.

Στη συνάντηση του Δημάρχου Λέσβου και των Αντιδημάρχων με τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Πάνο Σκουρλέτη, στην οποία παρέστη και ο Πρόεδρος του Δικτύου Κοινοτήτων Λέσβου, Προκόπης Σινάνης, τονίσθηκε η επιτακτική ανάγκη για σπάσιμο του Δήμου, την αναθεώρηση δηλαδή του Καλλικράτη, ενώ απέσπασαν τη διαβεβαίωση ότι το Υπουργείο θα προχωρήσει στην χρηματοδότηση των Δήμων για την αγορά μηχανημάτων έργου, την κατασκευή παιδικών χαρών, καθώς και χρηματοδότη έργων για την αποκατάσταση της αγροτικής οδοποιίας κ.α.