Σε κανένα κινητό δεν υπάρχει πρώτη επιλογή γλώσσας τα Αραβικά η τα Φαρσί- Κυκλοφορεί «αρνητική» λίστα με καταστήματα της Λέσβου;

Σάλο έχει προκαλέσει δημοσίευμα τοπικής εφημερίδας της Λέσβου


Σάλο έχει προκαλέσει δημοσίευμα τοπικής εφημερίδας της Λέσβου που σύμφωνα με ανώνυμη καταγγελία Μυτιληνιά διαπίστωσε ότι οι υπάλληλοι μοσχοπούλησαν δύο κινητά στους εφήβους αραβικής καταγωγής, χωρίς αυτά να παρέχουν τη γλώσσα τους.

Μάλιστα η εφημερίδα με μαύρα γράμματα έχει τίτλο «Κακή εξυπηρέτηση»

Στο συγκεκριμένο κείμενο της εφημερίδας αναφέρεται ανώνυμα πάντα ότι οι εμπλεκόμενοι με το προσφυγικό, εργαζόμενοι έχουν καταρτίσει άτυπη «λίστα» με τα καταστήματα της αγοράς που έχουν επιδείξει ανάλογη συμπεριφορά σε μετανάστες.

Πάντως περίεργο είναι ότι η εφημερίδα ενώ παλαιότερα μας έχει καταγγείλει γι αυτό υιοθετεί ανώνυμη καταγγελία χωρίς να κάνει το σχετικό ρεπορτάζ….



Ποιοι είναι οι εμπλεκόμενοι με το προσφυγικό; Ποια είναι τα καταστήματα αυτά; Με ποιο δικαίωμα οι εμπλεκόμενοι με το προσφυγικό σταμπάρουν καταστήματα της Λέσβου; Ο εμπορικός σύλλογος γνωρίζει γι αυτήν την λίστα;

Το LesvosPost εντόπισε το συγκεκριμένο κατάστημα και ο ιδιοκτήτης του μας δήλωσε «Μπήκαν δύο μετανάστες μέσα στο μαγαζί, δεν ξέρανε κουβέντα ούτε Αγγλικά ούτε τίποτα άλλο, χωρίς κουβέντα λοιπόν είδαν τα τηλέφωνα τα πληρώσανε τα πήραν , και μετά πήρε η ΄΄Μυτιληνιά΄΄ κυρία τηλέφωνο , δεν πήγε εκεί, και από το τηλέφωνο του είπε ότι θα καταγγείλει το κατάστημα γιατί τα τηλέφωνα δεν έχουν όχι απλά αραβικά αλλά την διάλεκτο ΄΄φαρσί΄΄.»

Το LesvosPost επίσης επικοινώνησε και μίλησε με καταστηματάρχες κινητής τηλεφωνίας στην Λέσβο και μας δήλωσαν κατηγορηματικά ότι σε κανένα κινητό που πωλείται στην Ελλαδα δεν υπάρχει η Αραβική γλώσσα η τα Φαρσι παρά μονό αν την κατεβάσεις, όπως συμβαίνει και με άλλες γλώσσες πχ Ρωσικα, Τούρκικα κτλ.

Μάλιστα ιδιοκτήτης καταστήματος κινητής τηλεφωνίας μας έδωσε και τις οδηγίες για την επιλογή γλώσσας:

Είναι πολύ εύκολο να αλλάξεις τη γλώσσα σε Android τηλέφωνο.

Πρέπει να το κάνεις στα τυφλά, αρκεί να ξέρεις τα βήματα και τι να πατήσεις.

Πήγαινε στην αρχική σελίδα του κινητού και πάτα το Ξ για να πας στις Ρυθμίσεις.

Από το παράθυρο που ανοίγει πάτα την επιλογή πάνω δεξιά – Ρυθμίσεις. Αν δεν είναι πάνω δεξιά, πρέπει να βρεις την επιλογή με το γραναζάκι.



Θα ανοίξει ένα μενού, θα πρέπει να πατήσεις τη Γλώσσα.

Σε πολλά κινητά με Android είναι η τέταρτη από το τέλος. Στα περισσότερα όμως έχει το ίδιο σύμβολο, ένα κουμπί από πληκτρολόγιο οπότε θα τη βρεις.

Μόλις μπεις στο μενού της Γλώσσας, πάτα την πρώτη επιλογή, είναι η επιλογή της γλώσσας.

Θα ανοίξει μια τεράστια λίστα με γλώσσες, τα Αραβικά αν είναι εγκαταστημένα θα είναι στην αρχή και συνήθως είναι γραμμένα “Αραβικά”. Πάτα το Αραβική και είσαι οκ.

Αυτό ήταν!

Υ.Γ Αν δεν υπάρχει μια γλωσσά εγκατεστημένη απλώς την κατεβάζουμε και πάλι με την σχετική επιλογή.




Αναλυτικά το δημοσίευμα της εφημερίδας:

"Κακή εξυπηρέτηση

Την κακή εξυπηρέτηση έφηβων προσφύγων σε κατάστημα κινητής τηλεφωνίας καταγγέλλει μια Μυτιληνιά που διαπίστωσε ότι οι υπάλληλοι μοσχοπούλησαν δύο κινητά στους εφήβους αραβικής καταγωγής, χωρίς αυτά να παρέχουν τη γλώσσα τους.

«Ενημέρωσα τον υπάλληλο σε τι αναφερόμουν και όταν του είπα πως δε βρίσκαμε τα αραβικά στο συγκεκριμένο μοντέλο κινητού μου απάντησε με φοβερή άνεση πως δεν υπάρχει ως γλώσσα επιλογής» εξηγεί και αναρωτιέται αν ο υπάλληλος θα είχε την αντίστοιχη αντιμετώπιση με πελάτη ευρωπαϊκής καταγωγής. «Δυστυχώς δεν είναι η πρώτη και ούτε θα είναι η τελευταία παρόμοια πράξη ξενοφοβίας και εκμετάλλευσης σ’ αυτό το μεταναστευτικό κύμα που βιώνουμε όλοι» καταλήγει μεταξύ άλλων. Πάντως, να προσθέσουμε εμείς, ότι ήδη οι εμπλεκόμενοι με το προσφυγικό, εργαζόμενοι έχουν καταρτίσει άτυπη «λίστα» με τα καταστήματα της αγοράς που έχουν επιδείξει ανάλογη συμπεριφορά."