Με γρήγορο ρυθμό προχωρούν οι εργασίες αποκατάστασης των ζημιών από τις πλημμύρες στην Δ.Ε Ερεσού – Αντίσσης και στην Τ.Κ Σκαλοχωρίου

Αποκατάσταση των ζημιών στην περιοχή της Δημοτικής Ενότητας Ερεσού – Αντίσσης και της Τοπικής Κοινότητας Σκαλοχωρίου


Με γρήγορο ρυθμό προχωρούν από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου οι εργασίες για την αποκατάσταση των ζημιών από τις έντονες βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών στην περιοχή της Δημοτικής Ενότητας Ερεσού – Αντίσσης και της Τοπικής Κοινότητας Σκαλοχωρίου, οι οποίες με απόφαση της Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Πιο συγκεκριμένα:

Α. Για την αποκατάσταση των προβλημάτων στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες για την άρση των καταπτώσεων, τον καθαρισμό τάφρων και τεχνικών έργων. Οι εργασίες εκτελούνται με μηχανήματα της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων Π.Ε. Λέσβου.

Παράλληλα, στο πλαίσιο του έργου της συντήρησης που εκτελείται στην περιοχή της Δυτικής Λέσβου, προχωρούν οι εργασίες για την κατασκευή τοιχείων αντιστήριξης σε τμήματα των επαρχιακών οδών Άντισσας – Ερεσού και Άγρας - Μεσοτόπου.

Β. Για την αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων που προκλήθηκαν στους χειμάρρους της περιοχής και με βάση το γεγονός ότι ήδη βρισκόμαστε στο μέσον της της χειμερινής περιόδου και είναι επιτακτική και άμεση η ανάγκη αποκατάστασης των ζημιών για την αντιπλημμυρική προστασία των περιοχών που επλήγησαν, έχει ήδη ξεκινήσει οι σχετικές εργασίες, τόσο με μηχανήματα της Δ/νσης Τεχνικών Έργων Π.Ε. Λέσβου, όσο και με ιδιώτες στους οποίους ανατέθηκαν εργασίες με βάση τα προβλεπόμενα στη ισχύουσα νομοθεσία.
Πιο συγκεκριμένα σε εξέλιξη βρίσκονται οι εξής εργασίες:

Αποκατάσταση αναχωμάτων χειμάρρου Χρούσου Δ.Κ. Μεσοτόπου
Αποκατάσταση αναχωμάτων χειμάρρου στο Φράγμα της Ερεσού Δ.Κ. Ερεσού
Αποκατάσταση αναχωμάτων σε χειμάρρους της Τ.Κ. Χιδήρων
Αποκατάσταση αναχωμάτων χειμάρρου Σκαλοχωρίου Τ.Κ. Σκαλοχωρίου
Αποκατάσταση αναχωμάτων σε χειμάρρους της Τ.Κ. Σιγρίου

Γ. Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου ανταποκρινόμενη στο από 17.01.2018 αίτημα της Δημοτικής Ενότητας Ερεσού – Αντίσσης του Δήμου Λέσβου για συνδρομή στην επίλυση του προβλήματος για τον καθαρισμό τμήματος του χειμάρρου της Χαλάνδρας στην Ερεσό, κίνησε την ίδια μέρα και λόγω του επείγοντος την διαδικασία για την εξασφάλιση των απαραίτητων αδειοδοτήσεων από τις αρμόδιες Υπηρεσίες και χθες πραγματοποιήθηκε από κοινού αυτοψία στελεχών της Δ/νσης Τεχνικών Έργων Π.Ε. Λέσβου και της Δ/νσης Δασών Λέσβου, προκειμένου στη συνέχεια να προχωρήσουν οι απαραίτητες εργασίες καθαρισμού.


Για το σύνολο των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί στην ευρύτερη περιοχή της Δημοτικής Ενότητας Ερεσού – Αντίσσης και της Τοπικής Κοινότητας Σκαλοχωρίου ο Αντιπεριφερειάρχης Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος & Βιομηχανίας κ. Θεόδωρος Βαλσαμίδης, μαζί με στελέχη της Δ/νσης Τεχνικών Έργων Π.Ε. Λέσβου πραγματοποίησαν αυτοψίες στις εν λόγω περιοχές στις 22, 23 και 24 Ιανουαρίου, όπου καταγράφηκαν τα προβλήματα και δρομολογήθηκαν οι εργασίες για την άμεση αποκατάστασή τους.