Πάτερ Ευστράτιος Γιουσμάς «Ο διαφορετικός ιερέας της Λέσβου» - Συνέντευξη

Στην Εφημερίδα ΕΘΝΟΣ της Κυριακής έδωσε συνέντευξη ο γνωστός ιερέας από την Λέσβο Ευστράτιος Γιουσμάς.


Ο πάτερ Ευστράτιος Γιουσμάς είναι προπονητής μπάσκετ στον Αίολο Μυτιλήνης, πρωταθλητής πινγκ πονγκ, θαυμάζει τον Σπανούλη, τραγουδάει Παντελίδη και διευθύνει την ορχήστρα της Μητρόπολης.

Γάφει μουσική, είναι προπονητής μπάσκετ, πρωταθλητής στο πινγκ πονγκ, κάνει ποδηλασία και θαυμάζει τον Βασίλη Σπανούλη.

Κοουτσάρει με τα ράσα, έχει αφιερώνει τη ζωή του στα προβλήματα και στην κατήχηση των νέων και έχει να επιδείξει τεράστιο έργο στον Ιερό Ναό των Αγίων Πατέρων του Άνω Χάλικα της Μυτιλήνης και μάλιστα σε μία εποχή που το νησί δοκιμάζεται από τις επιπτώσεις της ανεξέλεγκτης εισροής προσφύγων και λαθρομεταναστών και προσπαθεί να συνέλθει από τον ισχυρό σεισμό του 2017.

Ο πάτερ Ευστράτιος Γιουσμάς δεν είναι ένας απλός ιερέας, ούτε τα ράσα μπορούν να περιορίσουν τις δραστηριότητες του. Με σπουδές στη Βυζαντινή Μουσική και στη Θεολογία είναι διευθυντής στη Σχολή Βυζαντινής μουσικής στη Μητρόπολη Μυτιλήνης. Έχει το δικό του μουσικό στούντιο όπου περνάει πολλές ώρες γράφοντας μουσική. Ανάλογα με την διάθεση και την έμπνευση μπορεί να γράψει ζεϊμπέκικο ή ένα ροκ άκουσμα. Προσανατολισμός του ο λόγος του Θεού και στα διδάγματα αγάπης, δικαιοσύνης και αδελφοσύνης.

Δεκάδες νέοι του νησιού ακούνε πιστά τα κηρύγματα του συμμετέχουν σε αθλητικές δραστηριότητες. «Τα τελευταία τέσσερα χρόνια είμαι και προπονητής στις ομάδες υποδομές του Αιόλου Μυτιλήνης. Παθιάζομαι, έχω δεχτεί και τεχνική ποινή αλλά δε γίνομαι και… μελιτζάνα σαν τον Ομπράντοβιτς», λέει στο «Εθνος της Κυριακής ο πάτερ Ευστράτιος ο οποίος έχει το δική του θεωρία για την προσέγγιση των νέων μέσω του αθλητισμού. Πριν χειροτονηθεί υπήρξε πλέι μέικερ και είχε αναδειχτεί και πολυτιμότερος αθλητής (MVP) ενώ έχει τίτλους και σε διοργανώσεις του πινγκ πονγκ.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΚΑΛΗ ΣΤΟΝ ΣΠΑΝΟΥΛΗ

"Οι εποχές αλλάζουν, οι νέοι δέχονται πολλά αρνητικά μηνύματα και για να τους φέρουμε κοντά στην εκκλησία πρέπει να έχουμε πολλούς τρόπους προσέγγισης. Η μουσική και ο αθλητισμός είναι σαν το κήρυγμα του Θεού. Δεν έχουν σύνορα και όρια. Όταν ο νέος βλέπει πως η εκκλησία είναι μέσα στον αθλητισμό και στην μουσική με κοινά υπαρξιακά μηνύματα τότε είναι πιο εύκολο να αφιερωθούν και να αφομοιώσουν όλα τα μηνύματα που παράγει ο λόγος του Θεού", λέει ο πάτερ Ευστράτιος και δηλώνει θαυμαστής του Ολυμπιακού και κυρίως του Βασίλη Σπανούλη: "Η γενιά μου μεγάλωσε με το Νίκο Γκάλη. Υπάρχουν πολλοί αθλητές σε πολλά σπορ που με κερδίζουν πρώτα ως προσωπικότητες. Ο Σπανούλης είναι μαχητής στα δύσκολα. Όταν η μπάλα «καίει» βγαίνει μπροστά. Είναι πολεμιστής και παράδειγμα για όλους. Πολεμιστές πρέπει να είμαστε παντού στη ζωή. Ο πολεμιστής δεν κρατάει όπλα, αλλά την πίστη στις δυνάμεις του".

ΚΑΙ ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ...

Στο πλευρό του έχει πάντα την παπαδιά που τον στηρίζει και έχουν αποκτήσει τρία παιδιά. Ο 12χρονος Θανάσης παίζει πλέι μέικερ, ο 10χρονος Παναγιώτης παίζει σέντερ φορ και ο τρίτος υιός μόλις 16 μηνών θα βαπτιστεί σύντομα με νονό τον διαιτητή ποδοσφαίρου Κώστα Λυρή. "Ο τρίτος υιός θα γίνει διαιτητής. Η δικαιοσύνη στον αθλητισμό και στην ζωή είναι ιερό καθήκον και όλα έχουν έναν συμβολισμό", προσθέτει.

Σύμφωνα με τον πάτερ Ευστράτιο εδώ και αιώνες η εκκλησία, ο αθλητισμός και η μουσική είχαν πάντα αρμονική σχέση. «Πολλοί άγιοι χαρακτηρίζονται στα ιερά κείμενα ως αθλητές και με την ευρύτερη έννοια του όρου όπως ο Άγιος Νέστωρ. Πολλοί ιερείς όπως ο Χρυσόστομος Σμύρνης είχαν τεράστιο. Οι αθλητικοί αγώνες και τα πανηγύρια ήταν συνέχεια των θρησκευτικών εορτασμών».

Μεταξύ των πολλών δραστηριοτήτων του ο πάτερ Ευστράτιος έχει μελοποιήσει τραγούδια του Γιώργου Λιανού σε στοίχους του Χάρη Ρώμα. Ξεχωριστή επιτυχία είχε το τραγούδι «Θα μεταλάβω αναμνήσεις». Έχει συμμετάσχει σε συναυλίες με τον Φίλιππο Πλιάτσικα και τον Γιάννη Κότσιρα, ενώ μεταφέρει με επιτυχία τραγούδια του Παντελή Παντελίδη.

Σε όσους βλέπουν με δυσπιστία τις πρωτοβουλίες του εκτός εκκλησίας ο πάτερ Ευστράτιος απαντά: «Κατ΄αρχήν με ενθαρρύνει ο Μητροπολίτης Μυτιλήνης, Δεσπότης Ιάκωβος Γ΄. Αν τυχόν υπάρχουν ορισμένοι που διαφωνούν να μου παρουσιάσουν τα επιχειρήματα τους. Το να ασχολείσαι με τον αθλητισμό ή τη μουσική και μάλιστα με πάθος δεν είναι αμαρτία. Το να έχεις αφιερωθεί στους νέους και να τους μαθαίνεις να εκφράζονται μέσα από τη μουσική και τον αθλητισμό δεν είναι αμαρτία. Προτιμώ να πάω εγώ στην κόλαση και να σωθούν οι ενορίτες μου».

ΣΕΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

Οι εποχές πάντως δεν είναι και οι καλύτερες για τη Μυτιλήνη. Η ανεξέλεγκτη εισροή προσφύγων και λαθρομεταναστών σε συνδυασμό με τις ζημιές που άφησε πίσω του ο σεισμός στις 13 του περασμένου Ιούνη έχουν επιβαρύνει τη ζωή στο νησί. «Ακόμα και η εκκλησία της ενορίας μου έχει κριθεί ακατάλληλη λόγω του σεισμού. Εχουν μπει σκαλωσιές και λειτουργώ στο παρεκκλήσι του ναού όπου δεν υπάρχει ρεύμα και νερό. Ο κόσμος και με τη βροχή στέκεται έξω. Κάνουμε μεγάλες προσπάθειες να επιδιορθώσουμε τις ζημιές στον κυρίως ναό και να τον αποχαρακτηρίσουμε ως ακατάλληλο για χρήση ώστε να κάνουμε λειτουργίες».

Οσο για το μεγάλο πρόβλημα με τους πρόσφυγες και λαθρομετανάστες ο πάτερ θεωρεί πως η κατάσταση έχει ξεφύγει από τον έλεγχο: "Δυστυχώς όσοι ζουν εκτός Μυτιλήνης δε μπορούν να καταλάβουν το πραγματικό μέγεθος των προβλημάτων που υπάρχουν. Η κατάσταση είναι δραματική. Εχει υποβαθμιστεί η ζωή ωστόσο υπάρχουν και ορισμένοι που εκμεταλλεύονται τον πόνο των ανθρώπων που η μοίρα τους οδήγησε στο νησί μας. Πουλούν την πραμάτια τους, νοικιάζουν τα σπίτια τους και έχουν βολευτεί. Το πρόβλημα όμως μας ξεπερνάει όλους. Στη Μόρια υπάρχει υποδομή για 2.000 ανθρώπους και ζουν 12.000. Μόνο η ενορία μας που μετράει 2.000 μέλη έδωσε ότι είχε και πάντα θα δίνει αλλά και η παροχή βοήθειας και η διανομή έχει γίνει επικίνδυνη υπόθεση. Επίσης υπάρχουν πολλοί που δεν συμμορφώνονται. Προσωπικά μία φορά που ταξίδεψα στο Βέλγιο έβγαλα τα ράσα και προσαρμόστηκα. Εδώ δεν προσαρμόζονται με τίποτα και φυσικά υπάρχουν και πολλές διαμαχες μεταξύ τους. Πρέπει να δοθούν λύσεις σε αυτά τα θέματα διαφορετικά θα περάσουμε σύντομα σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις".


ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ