Πρόεδρος ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης: «Μόνον ένα μεγάλο ευχαριστώ αξίζει στους δημάρχους για τη διαχείριση του προσφυγικού»

Επιστολή Προέδρου ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη στον Υπουργό Εσωτερικών της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Τόμας Ντε Μεζιέρ, με αφορμή αναφορές του για ευθύνες δημάρχων νησιωτικών δήμων, σχετικά με τις συνθήκες διαβίωσης στα hot spots.

Την έντονη δυσαρέσκεια της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος προς τον Υπουργό Εσωτερικών της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Τόμας Ντε Μεζιέρ διατυπώνει σε επιστολή που του απηύθυνε, ο Πρόεδρος της Γ. Πατούλης. 

Ειδικότερα, με αφορμή δημοσιεύματα στον ελληνικό και διεθνή τύπο όπου ο Γερμανός ΥΠΕΣ φέρεται να απέδωσε ευθύνες στους δημάρχους ελληνικών νησιωτικών δήμων για τις συνθήκες διαβίωσης στα hot spot, ο κ. Πατούλης στην επιστολή που του απεύθυνε μέσω της Γερμανικής Πρεσβείας στην Ελλάδα, δίνει ξεκάθαρη απάντηση για τη θετική συμβολή της Ελληνικής Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη διαχείριση του μεταναστευτικού - προσφυγικού προβλήματος της Ευρώπης.

Ο Γ. Πατούλης αφού κάνει αναφορά στα όσα καταγράφονται στα ελληνικά και διεθνή ΜΜΕ και αποδίδονται στον Γερμανό Υπουργό, υπογραμμίζει ότι «αν αυτά ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα» είναι αφενός αποτέλεσμα λανθασμένης πληροφόρησης. Αφετέρου, του επισημαίνει ότι όφειλε να γνωρίζει «ως πολίτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι μόνον ως Γερμανός Υπουργός, την σημαντική ανθρωπιστική συνεισφορά των δημοτικών αρχών αλλά και των τοπικών κοινωνιών των ελληνικών νησιών, στην αντιμετώπιση του προσφυγικού- μεταναστευτικού προβλήματος».

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού ήταν και παραμένει στη πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. Η ευθύνη για την έλλειψη εθνικού σχεδίου οφείλεται στην Κεντρική Κυβέρνηση, αλλά και η Ευρώπη πιάστηκε κι αυτή απροετοίμαστη.

Τα εγκώμια Γιούνκερ για την ελληνική αυτοδιοίκηση

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι η άποψη που διατυπώνει ο Γερμανός ΥΠ.ΕΣ. «είναι διαμετρικά αντίθετη με την άποψη που διατυπώθηκε στις 7 Μαρτίου 2017, από τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζ. Κ. Γιούνκερ, ο οποίος συνεχάρη την ελληνική αυτοδιοίκηση για την τεράστια συμβολή της στην αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος».



1.200.000 πέρασαν από τα Ελληνικά Νησιά

Επιπλέον του υπενθυμίζει ότι «από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε το προσφυγικό ζήτημα, οι νησιωτικοί Δήμοι της Ελλάδας κλήθηκαν να διαχειρισθούν χωρίς επαρκή οικονομική βοήθεια και μέσα, τεράστιο αριθμό προσφυγικών ροών που σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνούσαν σε αριθμό και τον αριθμό των κατοίκων των νησιών αυτών. Σύμφωνα με στοιχεία, 1.200.000 πρόσφυγες και μετανάστες πέρασαν το διάστημα αυτό από τα νησιά μας. Η Ελλάδα, κλήθηκε να υποδεχθεί μαζί με την Ιταλία πάνω από το 95% των προσφυγικών ροών και μάλιστα σε μια περίοδο, που στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν υπήρχε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης του προβλήματος.

Με συνεργασία και αλληλεγγύη θα δώσουμε λύσεις

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ επισημαίνει ότι σε αυτή την «κρίσιμη περίοδο, είναι αναγκαία περισσότερο από ποτέ άλλοτε η συνεργασία και η αλληλεγγύη μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμών και ιδιαίτερα της Αυτοδιοίκησης».

Αναγκαία η χάραξη κοινής Ευρωπαϊκής Πολιτικής

«Αντί λοιπόν να ρίχνονται ευθύνες για τη διαχείριση του προσφυγικού στην Αυτοδιοίκηση, ιδιαίτερα σε μικρούς Δήμους χωρών που αποτελούν πύλες υποδοχής των ροών, θα ήταν προτιμότερο να εργαζόμαστε συλλογικά. Να επιδιώξουμε στην Ευρώπη μεταξύ άλλων την υιοθέτηση μιας κοινής πολιτικής διαχείρισης των μεικτών ροών υπηκόων τρίτων χωρών, τη δημιουργία ενιαίου συστήματος ασύλου, την εφαρμογή ενιαίου πλαισίου για μετεγκαταστάσεις υπηκόων τρίτων χωρών, τη διαφύλαξη της κοινωνικής ειρήνης των τοπικών μας κοινωνιών και την αποτροπή εκδήλωσης φαινομένων ρατσιστικών συμπεριφορών και την παροχή δυνατότητας στους Δήμους να θεωρούνται φορείς υλοποίησης δράσεων για την αντιμετώπιση του προσφυγικού – μεταναστευτικού».

Άδικες και αποπροσανατολιστικές οι δηλώσεις του Γερμανού Υπουργού ο οποίος έχει παραπληροφορηθεί .

Σχολιάζοντας τις σχετικές δηλώσεις του κ. Ντε Μεζιέρ, ο Γ. Πατούλης αφού διαβεβαίωσε ότι η Ελληνική Αυτοδιοίκηση, όλα αυτά τα χρόνια της προσφυγικής κρίσης, έχει αναδείξει μαζί με τους πολίτες των τοπικών μας κοινωνιών, με πράξεις, τις έννοιες της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης, χαρακτηρίζει τις αναφορές του προς τους Δημάρχους των μικρών ελληνικών νησιών, άδικες και αποπροσανατολιστικές». 

«Ελπίζουμε η λανθασμένη πληροφόρηση του Γερμανού Υπουργού να μην προέρχεται από συγκεκριμένες κυβερνητικές πηγές, οι οποίες επιχειρούν να αποδώσουν ευθύνες στους δημάρχους για να αποκρύψουν τις δικές τους.». 

Πηγη http://airetos.gr