Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα ημερίδα προσέλκυσης μαθητικού τουρισμού στην Λέσβο

Με μεγάλη συμμετοχή εκπαιδευτικών της Αθήνας πραγματοποιήθηκε η ημερίδα ενημέρωσης εκπαιδευτικών σχολείων της Αττικής με θέμα «Περιβαλλοντική Εκπαίδευση στα Γεωπάρκα της Ελλάδας» την Πέμπτη 11 Ιανουαρίου 2018 στην αίθουσα εκδηλώσεων του 2ου ΓΕΛ Χαλανδρίου.


Η ημερίδα οργανώθηκε από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Β΄Αθήνας δια της Υπευθύνου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Β΄Αθήνας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Α΄Αθήνας, Δ΄Αθήνας, Ανατολικής Αττικής και Δυτικής Αττικής και συμμετείχαν περισσότεροι από 150 εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης από σχολεία όλης της Αττικής.

Στην έναρξη της εκδήλωσης απηύθυνε χαιρετισμό ο κ. Τάσος Αλεβίζος, Διευθυντής του 2ου ΓΕ.Λ. Χαλανδρίου.

Στην συνέχεια η κα. Βέρα Δηλάρη, Εθνική Συντονίστρια του Δικτύου των Σχολείων UNESCO (ASPnet UNESCO) για την Ελλάδα, παρουσίασε τους στόχους και τα προγράμματα της UNESCO για την Εκπαίδευσης και ενθάρρυνε τους εκπαιδευτικούς να διοργανώσουν ειδικά προγράμματα σχολικών δραστηριοτήτων με θέμα τα Παγκόσμια Γεωπάρκα της UNESCO.

Η κα. Βαρβάρα Πετρίδου, υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Β΄Αθήνας πραγματοποίησε ομιλία με θέμα «Τα Γεωπάρκα ως πεδίο εκπαίδευσης για την αειφορία - Το παράδειγμα του σεμιναρίου της Δ.Δ.Ε. Β΄& Γ΄Αθήνας στο γεωπάρκο Σητείας», παρουσιάζοντας τη σημαντική αξία των Γεωπάρκων ως χώρου επιμόρφωσης, εξερεύνησης, διασκέδασης και απόλαυσης μαθητών και εκπαιδευτικών και το πώς οι εκπαιδευτικές δράσεις μπορούν να καλλιεργήσουν το πνεύμα συνεργασίας και ομαδικότητας, με ουσιαστικά οφέλη για την οικογένεια και την κοινωνία γενικότερα.

Κύριος ομιλητής της ημερίδας ήταν ο Καθ. Νικόλαος Ζούρος, Πρόεδρος του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων της UNESCO και Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου ο παρουσίασε εισήγηση με θέμα: «Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO – Η Ελληνική εμπειρία».

Ξεκίνησε την ομιλία του με την ιστορική ανασκόπηση της διεθνούς εμπειρίας προστασίας μνημείων φυσικής κληρονομιάς μέχρι την υιοθέτηση του προγράμματος «Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO» τον Νοέμβριο του 2015.

Έδωσε την ερμηνεία της έννοιας Γεωπάρκο και την αξία του γεωτουρισμού ως εργαλείο προστασίας και ταυτόχρονης αειφόρου ανάπτυξης μιας περιοχής. Παρουσίασε τα Γεωπάρκα ως το μέσον επαναπροσδιορισμού και επανάκτησης της σχέσης του ανθρώπου με τη φύση. Μια σχέση που ήταν δυνατή αλλά χάθηκε τις τελευταίες δεκαετίες λόγω της αστικοποίησης.

Αναφέρθηκε στην αέναη μεταβολή του πλανήτη Γη και στην ανάγκη κατανόησης και αποκρυπτογράφησης των μηχανισμών που προκαλούν αυτές τις μεταβολές αλλά και συνδέονται άρρηκτα με την εξέλιξη, την εμφάνιση και εξαφάνιση των ζωικών και φυτικών ειδών, τονίζοντας πως σε κάθε μεγάλη καταστροφή του πλανήτη το είδος που εξαφανιζόταν πρώτο ήταν πάντα το ισχυρότερο.

Παρουσίασε παραδείγματα γεωλογικών μνημείων από πολλές χώρες Κίνα, Ιαπωνία, Κορέα, Φιλανδία, Γαλλία κ.α. Περιοχές με μοναδικά, ιδιαίτερα και εντυπωσιακά χαρακτηριστικά, που έχουν να διηγηθούν ένα κομμάτι από το πάζλ της ιστορίας της γης, ερμηνεύοντας τον τρόπο δημιουργίας τους..

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στα Ελληνικά Γεωπάρκα που έχουν χαρακτηριστεί ως «Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO» και είναι: η Νήσος Λέσβος, ο Ψηλορείτης, η περιοχή Χελμού – Βουραϊκού, η περιοχή Βίκου - Αώου και Σητείας. Τόνισε πως το γεωπάρκο περιλαμβάνει κάθε πλευρά πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς: τα γεωλογικά μνημεία, τα οικοσυστήματα, τα ιστορικά και θρησκευτικά αξιοθέατα, ακόμα και τους μύθους και παραδόσεις που σχετίζονται με αυτά.

Ολοκλήρωσε την ομιλία του με την παρουσίαση του Γεωπάρκου Λέσβου, αναλύοντας τη γεωλογική ιστορία του νησιού, την ύπαρξη των ηφαιστείων και τη δημιουργία του Απολιθωμένου Δάσους, που αποτυπώνουν την εξέλιξη της ευρύτερης περιοχής του Αιγαίου, κατά το Μειόκαινο.

Επίσης, μιλώντας για την ιστορία, την παράδοση και τον πολιτισμό της Λέσβου, ανέφερε το εντυπωσιακό παράδειγμα του μύθου του Ορφέα που συνδέει τη γεωλογία με τη μυθολογία και τη βιοποικιλότητα και προσκάλεσε τους εκπαιδευτικούς να πραγματοποιήσουν εκπαιδευτικές δράσεις στη Λέσβο.

Η κα. Όλγα Τσαλκιτζή, Γεωλόγος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου παρουσίασε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Μουσείου για τα σχολεία με θέμα: «Θαλάσσιο Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους Νησιώπης στη Λέσβο» και την εκπαιδευτική μουσειοσκευή «Απολιθωμένο Δάσος Νησιώπης». Αναφέρθηκε στις φυσικές διεργασίες που οδήγησαν στη δημιουργία του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, τη σπάνια βιοποικιλότητα και το μοναδικό τοπίο του Θαλάσσιου Πάρκου Νησιώπης. Μέσα από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα οι μαθητές γνωρίζουν το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου και τη σπουδαιότητά του, συγκρίνουν τα φυτικά απολιθώματα του Θαλάσσιου Απολιθωμένου Δάσους Νησιώπης με τα σημερινά είδη και κατανοήσουν τη σημασία τους για τη μελέτη του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής, γνωρίζουν τα ηφαιστειακά πετρώματα και τις γεωμορφές της Νησιώπης και ανακαλύψουν τεκμήρια της γεωλογικής ιστορίας και εξέλιξης του Αιγαίου τα τελευταία 20 εκατομμύρια χρόνια. Παράλληλα, οι μαθητές έρχονται βιωματικά σε επαφή με τις διαδικασίες ανασκαφής και συντήρησης απολιθωμάτων, καταγράφουν τα ιδιαίτερα αλλά και σπάνια είδη της θαλάσσιας και χερσαίας βιοποικιλότητας της Νησιώπης και ευαισθητοποιούνται για θέματα προστασίας του Απολιθωμένου Δάσους και γενικότερα του φυσικού μας περιβάλλοντος.


Στο τέλος της ημερίδας ακολούθησε συζήτηση και ερωτήσεις των εκπαιδευτικών που ενδιαφέρθηκαν να συμμετέχουν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Μουσείου.