Γενική συνέλευση στην Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου- Αγωνιστική ετοιμότητα ζητά η Ομοσπονδία για κινητοποιήσεις

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΛΕΣΒΟΥ

                                   
 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
       
Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου χαιρετίζει τους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους, που ξεκίνησαν το στήσιμο μπλόκων σε κομβικά σημεία όλης της χώρας. Δίνοντας με αποφασιστικότητα  άλλη μια μάχη κατά των παλιών και νέων αντιλαϊκών – αντιαγροτικών μέτρων της κυβέρνησης και της ΚΑΠ της Ε.Ε που μας σπρώχνουν ακόμα πιο βαθιά στο ξεκλήρισμα, στη φτώχεια και στην εξαθλίωση.

Διεκδικώντας την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων μας, που αφορούν την ίδια την επιβίωσή μας. Κόντρα στην πολιτική, που αποδεκατίζει το εισόδημά μας, στους εμποροβιομήχανους που εκμεταλλεύονται τον μόχθο μας, στους τραπεζίτες που μας χρεώνουν ‘’ως τον λαιμό’’ και απειλούν να κατασχέσουν τα σπίτια μας, στους μεγαλοαγρότες που καιροφυλακτούν να ξεκληριστούμε για να αρπάξουν τα χωράφια και το βιός μας. Ιδιαίτερα, στο νησί μας δραματική είναι η κατάσταση που βιώνουν οι κτηνοτρόφοι λόγω των εξευτελιστικών τιμών που δίνουν οι εμποροβιομήχανοι στο γάλα ( 80 λεπτά το κιλό), αλλά και στο αρνί με αποτέλεσμα να μην καλύπτεται ούτε το κόστος παραγωγής.

Η ΟΑΣΛ καλεί τη μικρομεσαία αγροτιά του νησιού μας σε αγωνιστική ετοιμότητα και τους προσκαλεί να πάρουν μέρος στην ανοιχτή γενική συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 28 Γενάρη στις 7 μμ. στο Μουσείο Ελαιουργίας στην Αγία Παρασκευή.

Διεκδικούμε:

1. Κατώτερες εγγυημένες τιμές για όλα τα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν εισόδημα με το οποίο θα μπορούν οι αγροτικές οικογένειες να ζουν με αξιοπρέπεια και να συνεχίσουν την αγροτική απασχόληση. Άμεση πληρωμή όλων των παραγωγών από τους εμπόρους και τους συνεταιρισμούς με την παράδοση των προϊόντων τους.

2. Μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές, φτηνό αγροτικό ρεύμα και νερό, όπως στους βιομήχανους, κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια, του ΕΝΦΙΑ σε σπίτια και χωράφια και των άλλων χαρατσιών, κατασκευή των αναγκαίων έργων υποδομής κ.ά.

3. Αφορολόγητο ατομικό εισόδημα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Φορολογία σε κάθε πραγματικό εισόδημα, κατάργηση των τεκμηρίων.

4. Κατάργηση των μεγάλων αυξήσεων στις ασφαλιστικές εισφορές, συντάξεις αξιοπρέπειας στα 60 χρόνια για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες.

5. Ετήσιο ακατάσχετο χρηματικό όριο στα βιβλιάρια των μικρομεσαίων αγροτών στο ύψος των 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.

6. Καμιά κατάσχεση πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού, από δάνεια που βρίσκονται στο «κόκκινο», συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ. Διαγραφή των τόκων και «κούρεμα» του κεφαλαίου σε ποσοστό 30% για επαγγελματικά δάνεια μέχρι 200.000 ευρώ των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων.

7. Να καλυφθούν οι ζημιές στην παραγωγή και στο αγροτοκτηνοτροφικό κεφάλαιο που ο ΕΛΓΑ δεν αναγνωρίζει, εξόφληση των αποζημιώσεων που είναι σε εκκρεμότητα. ΕΛΓΑ κρατικός φορέας που θα καλύπτει και θα αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς απ' όλες τις αιτίες καταστροφής σε φυτική, ζωική παραγωγή και πάγιο κεφάλαιο, χωρίς καθυστερήσεις.

8. Κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής που επιβάλλει η ΚΑΠ 2014 - 2020 και των περικοπών στις επιδοτήσεις/ενισχύσεις, σύνδεση των ενισχύσεων με την παραγωγή και το ζωικό κεφάλαιο.
                                                                               
                                                                               ΜΥΤΙΛΗΝΗ 24/1/2018