Παυλοπουλος VS Ερντογαν σημειώσατε 1- Αποστόμωσε τον Τούρκο πρόεδρο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Π. Παυλοπουλος (βίντεο)

Παυλόπουλος σε Ερντογάν: Η συνθήκη της Λωζάνης ισχύει ως έχει, δεν θέλει επικαιροποίηση

Συγκρατημένες χειραψίες και παγωμένα χαμόγελα ανάμεσα στον Προκόπη Παυλόπουλο και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σημειώθηκαν έξω από το Προεδρικό Μέγαρο.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος έκανε λόγο για ιστορική επίσκεψη και υπογράμμισε την Ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας.

«Είμαστε εδώ οι Έλληνες για να σφίξουμε το χέρι. Είμαστε έτοιμοι να είμαστε η πόρτα της Τουρκίας για την υποδοχή της στην ΕΕ» είπε ο κ. Παυλόπουλος.

«Η ευρωπαϊκή πορεία είναι προς όφελος του τουρκικού λαού. Για να πετύχει αυτό προϋποθέτει τον σεβασμό των αρχών του διεθνούς δικαίου. Λόγω της ιδιότητας της Ελλάδας ως μέλος της ΕΕ, θέλουμε πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου. Για να είναι επιτυχής η επίσκεψή σας προϋπόθεση είναι ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου αλλά και του Ευρωπαϊκού κεκτημένου. Η βάση που θεμελίωσε τη φιλία μας είναι η συνθήκη της Λωζάνης. Καθορίζει το έδαφος και την κυριαρχία της Ελλάδας. Η συνθήκη αυτή δεν χρειάζεται ούτε επικαιροποίηση, ούτε αναθεώρηση. Η συνθήκη αυτή ισχύει ως έχει. Είναι αδιαπραγμάτευση. Δεν αφήνει περιθώρια ούτε για γκρίζες ζώνες».

Σημειώνεται ότι μόλις χθες ο κ. Ερντογάν ζήτησε επικαιροποίηση της συνθήκης της Λωζάνης.

Μάλιστα ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι «οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους» και επεσήμανε ότι ήταν υποχρέωσή του να πει με ειλικρίνεια τις ελληνικές θέσεις στον κ. Ερντογάν.



Τι απάντησε ο Ερντογάν

«Διατυπώσατε κάποιες πραγματικότητες και αλήθειες ξεκάθαρα. Θα κάνω το ίδιο και εγώ. Υπάρχουν εκκρεμότητες στο θέμα της συνθήκης της Λωζάνης. Θέματα δεν κατανοούνται σωστά» τόνισε ο Τούρκος Πρόεδρος απαντώντας στον Προκόπη Παυλόπουλο μέσα στο Προεδρικό Μέγαρο αμέσως μετά τα όσα είπε ο Έλληνας Πρόεδρος ότι η χώρα δεν συζητάει τη συνθήκη της Λωζάνης.

«Είναι μια συμφωνία πριν από 94 χρόνια και όχι μόνο ανάμεσα σε Τουρκία και Ελλάδα. Υπήρξαν 11 χώρες. Υπάρχει ακόμη και η Ιαπωνία.

Μέσα στο διάστημα των 94 χρόνων ξαναοικοδομείται ο πλανήτης μας. Είπατε ότι χαρακτηρίζεται μουσουλμανική μειονότητα στην Ελλάδα. Είναι σωστό, αλλά στο ευρωπαϊκό δικαστήριο υπάρχει ο όρος τουρκική. Πρέπει να αξιολογήσουμε προσεκτικά τις συνθήκες διαβίωσης των ανθρώπων εκεί. Μπορούμε να απαντήσουμε στο ερώτημα αν οι μουσουλμάνοι εκεί μπορούν να ζήσουν τη θρησκεία τους βάσει της συνθήκης της Λωζάνης. Γίνονται προσπάθειες για τον αρχιμουφτή να τον διορίζει το κράτος.

Στην Τουρκία ο Πατριάρχης δεν είναι διορισμένος. Ο πατριάρχης εκλέγεται» είπε ο κ. Ερντογάν.
Είπε ότι στη δυτική Θράκη δεν μπορούν οι ιμάμιδες να εκλέγουν τον αρχιμουφτή τους. «Πώς μπορούμε να πούμε ότι είναι σε ισχύ η συνθήκη της Λωζάνης;» είπε και πρόσθεσε: «Εμείς δώσαμε τουρκική ιθαγένεια σε μέλη της επιτροπής που εκλέγουν τον Οικουμενικό Πατριάρχη. Στην Δυτική Θράκη, όμως, εξακολουθούν οι ιμάμηδες να μην μπορούν να εκλέγουν τον μουφτή τους. Άρα δεν εφαρμόζεται η Συνθήκη της Λωζάνης».

Ο κ. Ερντογάν επεσήμανε ότι η Ελλάδα έγινε μέλος του ΝΑΤΟ γιατί την υποστήριξε η Τουρκία.
«Υπάρχουν ορισμένα προβλήματα σε στρατιωτικά θέματα. Όταν αποχωρήσατε εσείς από το ΝΑΤΟ, εμείς σας στηρίξαμε να ξαναμπείτε. Σας είδαμε σαν γείτονες. Το ίδιο κάνουμε και σήμερα», είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

«Στόχος μας είναι να βρεθεί μια δίκαιη και βιώσιμη λύση για την Κύπρο, όπως και στο Αιγαίο. Έχουν αλλάξει πάρα πολλά από τότε που υπογράφηκε η Συνθήκη της Λωζάνης» ανέφερε και τόνισε ότι κάποιοι ενοχλούνται και προκαλούν προβοκάτσια για την επίσκεψη αυτή στη Θράκη. «Αναρτήθηκαν αφίσες και χαράχτηκαν σήματα σε σπίτια στην περιοχή. Το θέμα της προστασίας των δικαιωμάτων των ομογενών μας στη Δυτική Θράκη είναι ένα θέμα ύψιστης προτεραιότητας για εμάς. Αλλά ας μην ξεχνάμε ότι ένας Τούρκος Πρόεδρος είχε το θάρρος να επισκεφθεί την περιοχή μετά από τόσα χρόνια, και αυτές οι αντιδράσεις έπρεπε να ελεγχθούν» ανέφερε.




Πηγή newsbeast.gr