«Πολεμικές» ανακοινώσεις από Μουζαλα και Δήμαρχο Λέσβου για Μορια και νέους οικίσκους

Ανακοίνωση από Δήμαρχο Λέσβου και απάντηση από Μουζαλα…..

Την αποκλειστική ευθύνη στον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, επιρρίπτει ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, για την κατάσταση στην Μόρια, απαντώντας στην συνέντευξη του υπουργού στο «Spiegel Online».

Με δήλωση που διένειμε στα Μέσα Ενημέρωσης, ο δήμαρχος Λέσβου αναφέρει: «Δυστυχώς ο κ. Μουζάλας, αντί να μεταφέρει ένα μεγάλο αριθμό αιτούντων άσυλο στα άδεια κέντρα φιλοξενίας της ηπειρωτικής Ελλάδας και να αποσυμφορήσει τα νησιά, συνεχίζει να επιμένει στον εκβιασμό των τοπικών κοινωνιών των νησιών μας, επιρρίπτοντας μάλιστα σε άλλους ευθύνες που είναι αποκλειστικά δικές του.

Ο κ.υπουργός είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για την κατάσταση του ΚΥΤ Μόριας, για το ότι κινδυνεύουν να χαθούν ανθρώπινες ζωές κατά τη διάρκεια του χειμώνα και για το ότι οι κοινωνίες των νησιών συνεχίζουν να σηκώνουν ένα τεράστιο βάρος. Αντί λοιπόν να παίζει ανεπιτυχώς το παιχνίδι μετατόπισης των ευθυνών, ας πράξει το αυτονόητο και αυτό που σύσσωμες οι τοπικές κοινωνίες έχουν ζητήσει».

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μουζάλας, ερωτηθείς σχετικά με την συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία, παραδέχθηκε ότι είναι αμφιλεγόμενη και πρόσθεσε ότι όλοι όσοι ανησυχούν για τα ανθρώπινα δικαιώματα θα έπρεπε να πάνε στις Βρυξέλλες και να διαμαρτυρηθούν.

Ανέφερε ωστόσο, σχετικά με την μετεγκατάσταση προσφύγων στην ηπειρωτική Ελλάδα, ότι η συμφωνία προβλέπει περιορισμό σε συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές και είναι δεσμευτική και από τις δύο πλευρές.



Απάντηση στις δηλώσεις του δημάρχου Λέσβου περί καθολικής ευθύνης του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Μουζάνα για την επικρατούσα κατάσταση στη Μόρια έδωσε το υπουργείο.

Όπως επισημαίνει με ανακοίνωσή του:

«Ο Δήμαρχος ξέρει, αλλά επιλέγει να αποκρύπτει από τους πολίτες της Λέσβου την αλήθεια.

Ο Δήμαρχος γνωρίζει και οι πολίτες βλέπουν ότι πραγματοποιούνται συνεχώς μετακινήσεις ευπαθών ομάδων και ασυνόδευτων ανηλίκων από το ΚΥΤ Μόριας, όπως και των υπολοίπων ΚΥΤ των νησιών στην ενδοχώρα. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι από 9 Οκτωβρίου μέχρι 27 Νοεμβρίου 2017 έχουν μεταφερθεί 3.515 ωφελούμενοι.

Ο Δήμαρχος γνωρίζει ότι η διαδικασία των μεταφορών χρειάζεται χρόνο προετοιμασίας και υλοποίησης. Είναι ενήμερος για το χρονοδιάγραμμα και τον αριθμό των μεταφορών που προγραμματίζονται.

Το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής εφαρμόζοντας την κυβερνητική πολιτική έχει μεταφέρει μεγάλο αριθμό αιτούντων άσυλο στο πλαίσιο της κοινής δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας η οποία –φαίνεται- ότι δεν ενδιαφέρει τον κ. Γαληνό, όπως και οι επιπτώσεις που θα επιφέρει η κατάρρευση της στον τόπο του.

Τονίζουμε, όπως κάναμε και στην πρόσφατη συνάντηση με τον Δήμαρχο ότι κινήσεις που αποτρέπουν την βελτίωση των συνθηκών στις δομές φιλοξενίας δεν θα γίνουν δεκτές από την ελληνική πολιτεία. Γι’ αυτό, δεν θα δεχθούμε την παρεμπόδιση τοποθέτησης οικίσκων σε αντικατάσταση σκηνών εντός της Μόριας, όπως απειληθήκαμε στην πρόσφατη συνάντηση μας.

Τονίζουμε ότι θα πρέπει να κατασκευαστούν οι υποδομές, ώστε, αφενός να διευκολυνθούν οι επιστροφές στην Τουρκία, αφετέρου να τονιστεί το αίσθημα ασφάλειας στο νησί και καλούμε τον Δήμαρχο να πάρει θέση επ’ αυτού.

Τέλος, τονίζουμε ότι άλλοι είναι αυτοί που θέλουν οι συνθήκες να είναι κακές στα ΚΥΤ, ώστε να μπορούν να εκβιάσουν. Οι ευθύνες όλων μας είναι δεδομένες και κατανεμημένες.»