Αυτά είναι τα έργα και οι στόχοι της ΔΕΥΑ Λέσβου

Συνέντευξη στη aftodioikisi.gr έδωσε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Λέσβου, Αντώνης Γιαννάκης μιλώντας για τα έργα της ΔΕΥΑΛ, την ποιότητα του νερού και την τιμολογιακή πολιτική που εφαρμόζει λόγω οικονομικής κρίσης.

Συγκεκριμένα:

Ποιος είναι ο βασικός στόχος σας ως πρόεδρός της ΔΕΥΑ Λέσβου;

Η παλιά ΔΕΥΑΜ μετά τον Καλλικράτη επεκτάθηκε βίαια και απρογραμμάτιστα σε όλη τη Λέσβο. Το γεγονός αυτό δημιούργησε λειτουργικά προβλήματα διότι έγινε χωρίς πόρους, χωρίς προσωπικό, και έχοντας ως μεγάλος πρόβλημα την κακή λειτουργία της μονάδας επεξεργασίας λυμάτων σε όλα τα χωριά.



Πρώτο μέλημα ήταν η σύνταξη ενός νέου Οργανισμού που καλύπτει τις σημερινές ανάγκες της Λέσβου. Η έγκριση λειτουργίας δόθηκε το Δεκέμβρη του 2016 κάτι το οποίο δημιούργησε κενές θέσεις εργασίας που μας έδωσαν τη δυνατότητα να υποβάλουμε αίτημα πρόσληψης μόνιμου προσωπικού και συγκεκριμένα 20 θέσεις.

Επίσης δώσαμε έμφαση στην παροχή καθαρού χλωριωμένου ποιοτικού νερού σε κάθε σπίτι και σε κάθε χωριό. Αυτό το υλοποιήσαμε τοποθετώντας χλωριωτήρες σε κάθε Δημοτική Ενότητα.

Ποια έργα έχουν προγραμματιστεί για το επόμενο διάστημα;

Ρίξαμε το βάρος των προσπαθειών στην αποτελεσματική λειτουργία των 17 μονάδων επεξεργασίας λυμάτων σε όλο το νησί. Έτσι σήμερα αξιοποιώντας τους διαθέσιμους πόρους από το ΕΣΠΑ 2014-2020 έχουμε εντάξει έργα ύδρευσης και αποχέτευσης σε όλο το νησί, τα οποία αγγίζουν τα 30 εκατ. ευρώ.

Διεκδικούμε επίσης την κατασκευή μονάδας επεξεργασίας λυμάτων στη νότια πόλη, την πλέον τουριστική περιοχή της Μυτιλήνης με προϋπολογισμό 23 εκατ. ευρώ.

Πώς διασφαλίζετε την ποιότητα του νερού;



Σε ότι αφορά την ποιότητα του νερού, έχουμε δημιουργήσει ένα γραφείο ελέγχου το οποίο κάνεις συχνούς ελέγχους προγραμματισμένα καθ’ ολη τη διάρκεια του έτους.

Τα γραφείο είναι στελεχωμένο με μόνιμο προσωπικό και εξωτερικούς επιστημονικούς συνεργάτες που μας βοηθούν στην καθημερινή λειτουργία του γραφείου.

Ποια είναι η τιμολογιακή πολιτική που εφαρμόζετε;

Επειδή αντιλαμβανόμαστε ότι ζούμε σε ιδιαίτερες οικονομικές συνθήκες, φροντίσαμε και μειώσαμε το κόστος λειτουργίας μας κάτι που έδωσε τη δυνατότητα να μειώσουμε το τιμολόγιο μας κατά 7%.

Επίσης ιδιαίτερη φροντίδα και τιμολογιακή πολιτική υπάρχει για τις ευάλωτες ομάδες των κατοίκων.

Πηγή aftodioikisi.gr