Έντονη δυσαρέσκεια στελεχών της αυτοδιοίκησης των νησιών του Β. Αιγαίου, για τον ΦΠΑ-Ανακοίνωση από το συντονιστικό της Λήμνου

Έντονη δυσαρέσκεια εκφράζουν στελέχη της αυτοδιοίκησης των νησιών του Β. Αιγαίου, στα οποία καταργείται το καθεστώς των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ.

Μιλώντας στον Σταθμό Αιγαίου της ΕΡΤ, οι αυτοδιοικητικοί υποστήριξαν:

Η δήμαρχος Αγίου Ευστρατίου, Μαρία Κακκαλή, τόνισε ότι η εξέλιξη ήταν αναμενόμενη «αφού οι συντελεστές ΦΠΑ επρόκειτο να αυξηθούν εδώ και ένα χρόνο και η διατήρησή του μέτρου ήταν πάλι για το προσφυγικό. Οι συνέπειες όμως για μας θα είναι ολέθριες, οι κάτοικοι μικρών νησιών όπως είναι ο Άη Στράτης, θα εξοντωθούν οικονομικά, ενώ το κράτος δεν θα κερδίσει τίποτα».

Ο δήμαρχος Ικαρίας, Στέλιος Σταμούλος, είπε πως «κανέναν στην Ικαρία δεν ξάφνιασε αυτή η απόφαση. Είναι ακόλουθη της γενικότερης πολιτικής της κυβέρνησης. Η τακτική όμως των επιδομάτων, για να αντισταθμίσει τη νησιωτικότητα, προσβάλει τη νοημοσύνη των νησιωτών. Όσον αφορά το μεταφορικό ισοδύναμο, το ακούμε εδώ και χρόνια, το ανακυκλώνουν χωρίς να είναι έτοιμοι για την ουσιαστική υλοποίησή του».

Ο δήμαρχος Ψαρών, Δημήτρης Βρατσάνος, είπε: «Απογοήτευση επικρατεί στο νησί από την απόφαση αυτή. Σε μια εποχή κρίσης, που πασχίζουμε να κρατήσουμε τους ανθρώπους μας στα νησιά, το μέτρο αυτό είναι δυσβάσταχτο. Μεγάλο είναι το πλήγμα και για τον τουρισμό, που τα τελευταία χρόνια είχαμε σημάδια ανόδου στα Ψαρά».

Ο δήμαρχος Φούρνων, Γιάννης Μαρούσης, είπε ότι «αυτή ήταν η ταφόπλακα σε όποια ανάπτυξη εννοούσαμε στα μικρά νησιά του Αιγαίου, καθώς γίνεται πια πολύ δύσκολη η διαβίωσή μας σε αυτό τον τόπο».

Ο δήμαρχος Λήμνου, Δημήτρης Μαρινάκης, δήλωσε ότι «πρόκειται για κοροϊδία των νησιωτών, γιατί άλλες υποσχέσεις μας έδιναν, κυβέρνηση και βουλευτές, στις τελευταίες μας συναντήσεις στην Αθήνα, τη Δευτέρα. Εγώ θα καλέσω όλους τους δημάρχους των νησιών να αντιδράσουμε συλλογικά».

Τέλος, «είναι απαράδεκτη αυτή η διάκριση μεταξύ των νησιών» τόνισε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου, Βαγγέλης Μυρσινιάς και συνέχισε: «Δεν είναι θέμα προσφυγικού, αλλά αναγνώρισης της νησιωτικότητας. Αλλά και για τα πέντε νησιά που διατηρείται ο μειωμένος ΦΠΑ, δεν μπορεί να λαμβάνεται μια τέτοια απόφαση που να μην αφορά ολόκληρο το οικονομικό έτος».

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΦΟΡΕΩΝ ΤΗΣ ΛΗΜΝΟΥ

                                  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η κινητοποίηση που έγινε με αφορμή την κατάργηση του μειωμένου συντελεστή Φ.Π.Α. στα νησιά μας, δυστυχώς, επιβεβαίωσε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο, την ορθότητα της απόφασης μας να διαμαρτυρηθούμε.
Η κυβέρνηση έβαλε την υπογραφή της στην κατάργηση του μειωμένου συντελεστή Φ.Π.Α. στα νησιά μας. Ούτε το Σύνταγμα και η αναφορά του στην νησιωτικότητα, μας έσωσε, ούτε οι διαμαρτυρίες μας, ούτε και η κινητοποίησή μας και οι συναντήσεις μας με όλο σχεδόν τον πολιτικό κόσμο στη Βουλή των Ελλήνων. Ανταπόκριση βρήκαμε μόνο από τα κόμματα της Αντιπολίτευσης
Από την πλευρά της Κυβέρνησης και των Κυβερνητικών Βουλευτών δεν μπόρεσε να γίνει κατανοητό ότι: «Κανένα μέτρο και καμία ρύθμιση δεν μπορεί να αντισταθμίσει και να εξισορροπήσει τις βαριά αρνητικές συνέπειες που έχει για την οικονομική και κοινωνική ζωή των νησιών μας  η κατάργηση του μειωμένου Φ.Π.Α.»
Μέχρι και την τελευταία στιγμή δεν αποκάλυψαν αυτό που ήξεραν και είχαν συμφωνήσει, και το χειρότερο που έκαναν, έπαιξαν στα ζάρια την νησιωτικότητα συνδέοντάς την με το προσφυγικό.
Οι επιλογές που έκανε η Κυβέρνηση, καθώς και η υπόσχεση αντισταθμιστικών, δεν λύνει το ζήτημα.
Δεν υπάρχει δικαιολογία γι αυτό που έγινε όσο και αν προσπαθούν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα. 
Έχουμε μάθει να παλεύουμε συνεχώς για την παραμονή μας στα νησιά μας και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε ελπίζοντας με τον αγώνα μας να τα καταφέρουμε.
Δηλώνουμε ότι θα είμαστε εδώ όλοι μαζί ενάντια σε τέτοιες πρακτικές και λογικές που γίνονται για μας, χωρίς εμάς.

Δεν χαρίζουμε σε κανέναν το μέλλον μας στα νησιά μας.