«Απόβαση» Δήμων στην Αθήνα -Κινητοποίηση έξω από το Υπ.Μεταναστευτικής Πολιτικής

«Απόβαση» Δήμων στην Αθήνα

Κινητοποίηση στην Αθήνα για το μεταναστευτικό/προσφυγικό ζήτημα οργανώνει ο Δήμος Σάμου σε συνεργασία με τους Δήμους Λέσβου και Χίου, την επόμενη Τρίτη 5 Δεκεμβρίου, στη 1 μ.μ., στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Την ίδια ημέρα αναμένεται και να κριθεί από το ΣτΕ η προσφυγή των δικηγορικών συλλόγων των τριών νησιών εναντίον της επιβολής του γεωγραφικού περιορισμού που έχει επιβληθεί στο πλαίσιο της εφαρμογής της κοινής δήλωσης Ευρωπαϊκής Ενωσης – Τουρκίας.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», τα νησιά παραμένουν συνολικά 15.486 πρόσφυγες και μετανάστες, από τους οποίους οι 6.520 βρίσκονται στη Μόρια στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ ή hotspot) της Λέσβου, που έχει χωρητικότητα 2.300 ατόμων. Στη Χίο, στο ΚΥΤ της ΒΙΑΛ, παραμένουν 2.377 άτομα, ενώ η χωρητικότητα της εγκατάστασης φτάνει μόλις τα 700. Μάλιστα την προηγούμενη Τετάρτη σταμάτησαν οι εργασίες τοποθέτησης κοντέινερ στον διπλανό χώρο με απόφαση του Ειρηνοδικείου Χίου. Συγκεκριμένα, η απόφαση διατάσσει την προσωρινή διακοπή των εργασιών επέκτασης της ΒΙΑΛ και βελτίωσης των υφιστάμενων υποδομών έως τις 16 Ιανουαρίου, οπότε και θα εκδικαστεί η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που έχει καταθέσει ο Δήμος Χίου κατά του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής για την παραχώρηση της ΒΙΑΛ.

Στα hotspots σε Λέσβο και Χίο εκατοντάδες άτομα, τα μισά από τα οποία παιδιά, παραμένουν σε καλοκαιρινές σκηνές χωρίς πρόσβαση σε εγκαταστάσεις υγιεινής, εκτεθειμένα στη βροχή και στις χαμηλές θερμοκρασίες. Στη Σάμο 2.083 πρόσφυγες και μετανάστες «φιλοξενούνται» στο hotspot κοντά στο Βαθύ όπου χωρούν 700 άτομα. Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο τις τελευταίες δύο ημέρες πάνω από 500 άτομα μεταφέρθηκαν από τα νησιά στην ενδοχώρα, ωστόσο το πρόβλημα παραμένει ενώ ακόμα 50 άτομα έφτασαν χθες από την Τουρκία.

Οι δήμαρχοι Σάμου, Λέσβου και Χίου οργάνωσαν την… απόβαση στην Αθήνα σε μια προσπάθεια να δημοσιοποιήσουν το πρόβλημα του εγκλωβισμού χιλιάδων ανθρώπων στα νησιά για περισσότερο από ένα χρόνο, γεγονός που έχει προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις στις τοπικές κοινωνίες.



«Αποφασίσαμε να διαμαρτυρηθούμε και να απαιτήσουμε και πάλι την άμεση αποσυμφόρηση των νησιών μας, έτσι ώστε να επιτευχθεί μια άμεση αντίδραση από την κυβέρνηση για το πρόβλημα», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσαν. Μάλιστα, όπως δήλωσε ο δήμαρχος Σάμου Μιχάλης Αγγελόπουλος, βρίσκεται σε επαφή με τους συλλόγους Σαμίων στην Αθήνα ώστε να στηρίξουν την κινητοποίηση.

790.000 ευρώ

Εκτακτη επιχορήγηση 790.000 ευρώ από πιστώσεις του τακτικού προϋπολογισμού του υπουργείου Υγείας εγκρίθηκε χθες για τα νοσοκομεία των νησιών του Αιγαίου που δέχονται προσφυγικές ροές.

Αυτό αποφασίστηκε δεδομένων των ιδιαίτερων συνθηκών κάτω από τις οποίες λειτουργούν οι δημόσιες δομές υγείας στα νησιά αυτά, καθώς και των λειτουργικών δαπανών που καλούνται να αντιμετωπίσουν από ίδια έσοδα και την επιβάρυνσή τους από την παροχή υπηρεσιών σε ειδικές κατηγορίες ανασφάλιστων ασθενών, που δεν καλύπτονται από τον ΕΟΠΥΥ. Πιο συγκεκριμένα, έκτακτη επιχορήγηση θα λάβουν οι παρακάτω δημόσιες δομές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας φροντίδας υγείας: Νοσοκομείο Μυτιλήνης «Βοστάνειο» 300.000 ευρώ, Κέντρο Υγείας Μανταμάδου Λέσβου 40.000 ευρώ, Νοσοκομείο Χίου «Σκυλίτσειο» 250.000 ευρώ, Νοσοκομείο-Κέντρο Υγείας Κω 200.000 ευρώ.

Πηγή «Καθημερινή» – Τάνια Γεωργιοπούλου