Επιστολή του Δημάρχου Λέσβου στον πρωθυπουργό και στον υπουργό οικονομικών για την μη αύξηση του ΦΠΑ

Επιστολή του Δημάρχου Λέσβου

Ο Πρόεδρος της Π.Ε.Δ. Βορείου Αιγαίου και Δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός, έστειλε την παρακάτω επιστολή στον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα και στον Υπουργό Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο, με την οποία ζητά την διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ ή την παράτασή διατήρησής τους έως ότου παρθεί μια δίκαιη και ορθολογική απόφαση σχετικά με το θέμα μείζον αυτό θέμα.

Θέμα : Αύξηση μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ για τα νησιά

Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ,

Με την παρούσα θα ήθελα να επανέλθω στο ιδιαίτερα κρίσιμο και εθνικής σημασίας ζήτημα της επικείμενης αύξησης των συντελεστών ΦΠΑ για τα νησιά.

Όπως έχω αναφέρει και σε προηγούμενες επιστολές μου σχετικά με το θέμα, η αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ έχει πολλαπλές συνέπειες τόσο σε οικονομικό όσο και σε επίπεδο εθνικού συμφέροντος. Βρισκόμαστε σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για τα περισσότερα ακριτικά νησιά λόγω της διαχείρισης των προσφυγικών/μεταναστευτικών ροών αλλά και λόγω της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας, κατά την οποία όλοι οι νησιώτες αγωνίζονται να επιβιώσουν και να ανταπεξέλθουν στο ήδη αυξημένο κόστος ζωής που συνεπάγεται η νησιωτικότητα.

Πέραν όμως των ήδη γνωστών συνεπειών στον οικονομικό τομέα, με την πρόσφατη επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στην Ελλάδα, έγιναν κάτι παραπάνω από εμφανείς και οι εθνικοί λόγοι για τους οποίους τα νησιά μας είναι ένας χώρος στον οποίο πρέπει πάση θυσία να διατηρηθεί και να ενισχυθεί η οικονομική δραστηριότητα. Με τον κ. Ρ.Τ. Ερντογάν να διεκδικεί έως και την αναθεώρηση της συνθήκης της Λοζάνης αλλά και κάθε είδους άλλη διεκδίκηση, γίνεται αντιληπτό ότι είναι στρατηγικής σημασίας να προστατευθούν και να ενισχυθούν με κάθε τρόπο οι τοπικές νησιωτικές κοινωνίες.

Χαρακτηριστικά θα ήθελα να σας αναφέρω ότι ο ήδη αυξημένος πληθυσμός των κατοίκων των νησιών που επισκέπτεται Τουρκικές πόλεις για να πραγματοποιήσει φθηνές αγορές προϊόντων, ειδών πρώτης ανάγκης και υπηρεσιών, σε μια ενδεχόμενη αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ, θα υπερδιπλασιαστεί προκαλώντας ανυπολόγιστες ζημίες στις ήδη δοκιμαζόμενες τοπικές οικονομίες, απειλώντας με λουκέτο πολλές επιχειρήσεις υπό το καθεστώς αυτού του αθέμιτου ανταγωνισμού. Η οικονομική ανάπτυξη στα νησιά μας σημαίνει ανάπτυξη για ολόκληρη την Ελλάδα αλλά κυρίως σημαίνει ζωντανή και δυνατή ακριτική Ελλάδα. 



Κύριε Πρωθυπουργέ,
Για τους παραπάνω λόγους μείζονος εθνικής σημασίας ζητάμε την διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ ή έστω την παράτασή διατήρησής τους έως ότου παρθεί μια δίκαιη και ορθολογική απόφαση σχετικά με το θέμα.


Με εκτίμηση,
Πρόεδρος ΠΕΔ Β. Αιγαίου
Δήμαρχος Λέσβου
Σπύρος Γαληνός