Ένα Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής ταξιδεύει την Λέσβο στο κόσμο

Οι σημαντικότερες δράσεις του 2017 και τα επόμενα σχέδια του Διεθνούς Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου


Τρία χρόνια μετρά το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου. Τρία χρόνια συναυλιών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων υψηλού επιπέδου, διεθνών συνεργασιών και βραβεύσεων. Κι αν μοιάζει απίθανο, είναι πραγματικό: Στο ακριτικό αυτό νησί του Βορειοανατολικού Αιγαίου, που τόσες δυσκολίες αντιμετωπίζει το τελευταίο διάστημα, έχει ξεπηδήσει ένας θεσμός που με όχημα την τέχνη και την συνεργασία ανθρώπων από διαφορετικές χώρες ταξιδεύει την Λέσβο στον κόσμο παίζοντας ταυτόχρονα ζωτικό ρόλο στην πολιτιστική, οικονομική και κοινωνική, ανάπτυξη του τόπου.

Λίγο πριν το τέλος του 2017, η ομάδα του Φεστιβάλ κάνει τον απολογισμό της και ταυτόγχρονα ετοιμάζεται με συνέπεια για το 2018:

Την χρονιά που μας πέρασε μία μεγάλη διάκριση για την Λέσβο αλλά και τα πολιτιστικά δρώμενα όλης της χώρας απετέλεσε η απονομή στο Φεστιβάλ, του Βραβείου Καινοτομίας για το πολιτιστικό και εκπαιδευτικό του έργο από το Classical:NEXT, το σημαντικότερο διεθνές φόρουμ για την κλασική και έντεχνη μουσική. Η τελετή απονομής έγινε στην Ολλανδία στις 20 Μαΐου.

Λίγο νωρίτερα, τον Απρίλιο ολοκληρώθηκαν με επιτυχία τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Φεστιβάλ για την σχολική χρονιά 2016-2017 που μέχρι τώρα έχουν παρακολουθήσει πάνω από 3000 παιδιά στην Λέσβο, την Χίο και την Αθήνα. Τα προγράμματα φέτος εμπλουτίστηκαν με μία διεθνή συνεργασία με τον γερμανικό εκπαιδευτικό θεσμό tonali. Σε μία δράση που διήρκεσε 6 εβδομάδες μαθητές του Δημοτικού και του Γυμνασίου διοργάνωσαν από το Α έως το Ω συναυλίες κλασικής μουσικής με διακεκριμένους διεθνώς σολίστ.

16-19 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε το 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου με θέμα “Κάθαρσις”, στο οποίο συμμετείχαν 21 διακεκριμένοι σολίστ από όλο τον κόσμο ανάμεσα τους και η διάσημη σοπράνο, υποψήφια φέτος για γκράμι, Μάρλις Πέτερσεν. Αξίζει να σημειώθει ότι για πρώτη φορά οργανώθηκαν προ-φεστιβαλικές εκδηλώσεις σε όλο το νησί με στόχο να μεταφέρει την ατμόσφαιρα του Φεστιβάλ σε ακόμη περισσότερους κάτοικους αλλά και να αποκαλύψει στους επισκέπτες ενδιαφέρουσες όψεις της Λέσβου!

Οι κριτικές από τον ελληνικό και διεθνή τύπο ήταν διθυραμβικές. Η Der Taggespiegel, από τις σημαντικότερες γερμανικές εφημερίδες στην κριτική της με τίτλο ΜΟΥΣΙΚΗ ΔΩΜΑΤΙΟΥ ΑΠΟ ΚΑΡΔΙΑΣ… έγραψε:

“Ψίθυροι της ιστορίας: Στο φεστιβάλ μουσικής δωματίου του Μολύβου, στο ελληνικό νησί της Λέσβου, νέοι μουσικοί βρίσκουν τον σωστό τόνο σε μια δύσκολη εποχή […] μουσική να διατρέχει τα δρομάκια - εκεί βρίσκεται η γοητεία του Φεστιβάλ![…]Είτε πρόκειται για έργο του Μποκερίνι με χαρντ-ροκ προσέγγιση είτε για Ξενάκη με χορευτική διάθεση, οι τέσσερις μέρες στον Μόλυβο δείχνουν ότι ένα φεστιβάλ μπορεί να είναι κάτι περισσότερο από ένα φεστιβάλ.”

Αρχές Νοεμβρίου κυκλοφόρησε το νέο CD της Μάρλις Πέτερσεν -μέλος του γνωμοδοτικού συμβουλίου του Φεστιβάλ- “Welt” (Κόσμος) με μία έκπληξη. Το εξώφυλλο και οι φωτογραφίες της έκδοσης είναι από το απολιθωμένο δάσος της Λέσβου. Η φωτογράφηση έγινε κατά την διάρκεια του Φεστιβάλ και όπως λέει η ίδια “Όταν έφτασε η ώρα να σκεφτώ που θα τραβήξω τις φωτογραφίες για να δείξω την ουσία των λέξεων Κόσμος, Γη, Αιωνιότητα, Δύναμη της Φύσης και Ομορφιά, έπρεπε να είναι ένα μέρος της Ελλάδας. Η Ελλάδα έχει μακρά ιστορία και το απολιθωμένο δάσος, προφυλαγμένο μέχρι σήμερα σαν δώρο από την φύση ήταν ΤΟ μέρος για να έρθει κανείς σε επαφή με αυτή την αιώνια δύναμη που θέλω να θυμίσω στο μυαλό και την ψυχή των ανθρώπων μέσω της κλασικής μουσικής. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον καθηγητή Νίκο Ζούρο και την ομάδα του που μας άνοιξαν την πόρτα σε αυτό το μαγικό μέρος και στα μέλη του Διεθνούς Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου για την βοήθειά τους.”

Το CD έχει ήδη ξεκινήσει να αποσπά τις καλύτερες κριτικές και η ομορφιά και αξία του απολιθωμένου δάσους της Λέσβου να διαδίδεται σε όλο τον κόσμο.

Σε λίγες μέρες, 18 Δεκεμβρίου ξεκινά ο 3ος κύκλος των εκπαιδευτικών μας προγραμμάτων. Με το “Μουσικό Κλειδί” ο ταλαντούχος Ολλανδός βιολονίστας Αρτούρ Ρουζανόφσκι θα επισκεφτεί σχολεία σε πολλά μέρη της Λέσβου, για να μεταδώσει μέσα από τις προσωπικές του εμπειρίες και τις ερμηνείες του στα παιδιά του τόπου την μαγεία της κλασικής μουσικής.

Τον Φεβρουάριο και Μάρτιο ξεκινά και φέτος το πρόγραμμα «ΜΟ-ΤΟ key», συνεχίζοντας την συνεργασία με τον γερμανικό θεσμό, TONALi, και εκπροσωπώντας την Ελλάδα, τρίτη χώρα που πραγματοποιεί την εκπαιδευτική αυτή εφαρμογή, μετά την Γερμανία και την Ιταλία.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου, με την πολύτιμη συμπαράσταση του διευθυντή της κ Αριστείδη Καλάργαλη, και με την υποστήριξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση.

Το 4ο Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου θα πραγματοποιηθεί από τις 8-19 Αυγούστου του 2018. Η ομάδα του Φεστιβάλ έχει ήδη ξεκινήσει τις προετοιμασίες και η θεματική του, το πρόγραμμα και οι καλλιτέχνες που θα συμμετάσχουν θα ανακοινωθούν με τον καινούριο χρόνο.
Οι δραστηριότητες του Συλλόγου των Φίλων του Διεθνούς Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου που ιδρύθηκε στις αρχές του 2017, με στόχο την ενίσχυση του Φεστιβάλ και την ανάδειξή του στο εξωτερικό, συνεχίζονται και το 2018 με παρουσιάσεις και συναυλίες στο εξωτερικό.

Σας καλούμε να στηρίξετε και το 2018 το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου,
συμβάλλοντας ουσιαστικά στην σημαντική, για τον τόπο μας, αυτή κίνηση.


φωτογραφίες σε υψηλή ανάλυση: https://we.tl/FXqgLCASyO