Και στον Μουζαλα οι Δήμαρχοι του Βορείου Αιγαίου | Σε καλό κλίμα η συνάντηση με διαφωνίες …αλλά χωρίς αποτέλεσμα και αποφάσεις

Περισσότερες από δύο ώρες διήρκεσε η συνάντηση του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής με τους δημάρχους της Λέσβου, της Χίου και της Σάμου


Περισσότερες από δύο ώρες διήρκεσε η συνάντηση του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής με τους δημάρχους της Λέσβου, της Χίου και της Σάμου σχετικά με το ζήτημα της αποσυμφόρησης των νησιών από πρόσφυγες και μετανάστες.


Μετά τη συνάντηση στο υπουργείο ο κ. Μουζάλας είπε στους δημοσιογράφους ότι η συνάντηση «έγινε σε καλό κλίμα», αν και υπήρξαν «οι γνωστές διαφωνίες». «Συνεχίζουμε την προσπάθεια για να βρούμε λύσεις και πιστεύουμε ότι στο τέλος θα βρεθούν», συμπλήρωσε.

Ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, έκανε λόγο για «μια συζήτηση καλή, χωρίς ωστόσο να παρθούν αποφάσεις» και τόνισε ότι «θέλω να πιστεύω ότι θα επικρατήσει η λογική» γιατί το κυρίαρχο είναι «πώς θα διαφυλάξουμε την κοινωνική συνοχή και πώς θα προστατεύσουμε τις ανθρώπινες ζωές που σήμερα κινδυνεύουν». Συμπλήρωσε δε χαρακτηριστικά ότι «ο δογματισμός και η εμμονή δεν βοηθούν στην εξεύρεση λύσεων».

Επίσης, ο κ. Γαληνός εξήγησε ότι οι κινητοποιήσεις των δημάρχων θα συνεχιστούν «έως ότου καταφέρουμε να επικρατήσει και πάλι η γαλήνη στα νησιά μας» και προκειμένου «να αντισταθούμε στο να μετατραπούν τα νησιά σε φυλακές».

Να προχωρήσουν άμεσα οι επιστροφές στην Τουρκία ζήτησε ο δήμαρχος Χίου, Μανώλης Βουρνούς, όπως και να λειτουργήσουν κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα «κάτι που πρότεινε το υπουργείο, αλλά εμείς το έχουμε ζητήσει εδώ και πέντε με έξι μήνες, αλλά δεν έχουν γίνει κινήσεις από την πλευρά του υπουργείου για να υλοποιηθεί». Επίσης, όπως είπε, ο υπουργός εξήγγειλε ότι το επόμενο διάστημα «θα προχωρήσει σε αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου», προκειμένου να βελτιωθούν οι διαδικασίες ασύλου.

Σε ερώτηση αν θα υπάρξει επόμενη συνάντηση με το υπουργείο, ο κ. Βουρνούς απάντησε χαρακτηριστικά ότι «δεν υπάρχει λόγος να γίνει επόμενη συνάντηση όταν υπάρχουν τόσες διαφορές».

Από την άλλη πλευρά, ο δήμαρχος Σάμου, Μιχάλης Αγγελόπουλος, αποχώρησε νωρίτερα από τη συνάντηση φανερά ενοχλημένος και χωρίς να κάνει δηλώσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ενόχλησή του προήλθε από δηλώσεις του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, με τις οποίες επέρριψε ευθύνες στους δημάρχους για την πολιτική που ασκούν στο προσφυγικό. Σχετικά με την αποχώρηση του κ. Αγγελόπουλου, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής σχολίασε ότι «και εμένα με ενόχλησαν άλλες δηλώσεις, αλλά δεν έφυγα».


ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΕΡΤ ΑΙΓΑΙΟΥ