Χάνουμε τον ΦΠΑ “πατριώτες”- Πρώτο όχι από τους θεσμούς για τους μειωμένους συντελεστές- Έως της 22/01 η τελική απάντηση

"Ολοκληρώθηκε η διαπραγμάτευση, κλείσαμε την τεχνική συμφωνία με τους θεσμούς", ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ο μαραθώνιος τελικός γύρος διαπραγματεύσεων οδήγησε, σύμφωνα με τον υπουργό, σε συμφωνία για την προτεραιότητα των εργαζομένων έναντι όλων των άλλων πιστωτών σε περίπτωση πτώχευσης, με την καταβολή αποζημίωσης κατά προτεραιότητα.

Ωστόσο παραμένει ανοιχτή η εκκρεμότητα αναφορικά με το αίτημα της ελληνικής πλευράς για διατήρηση του χαμηλού ΦΠΑ σε νησιά του Αιγαίου.

Λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση από τον υπουργό Οικονομικών για την ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί σε κοινή τους δήλωση επιβεβαιώνουν τη συμφωνία, αλλά τονίζουν ότι η κυβέρνηση πρέπει να εφαρμόσει "το ταχύτερο δυνατό" τα προαπαιτούμενα για να ολοκληρωθεί η γ' αξιολόγηση.

Αντίμετρα για τα νησιά του Αιγαίου

Ο υπ. Οικονομικών για τον ΦΠΑ στα νησιά του Αιγιαίου, ανέφερε ότι πέρα από τη διαπραγμάτευση για τη διατήρηση για έναν χρόνο για τους μειωμένους συντελεστές, θα γίνουν αλλαγές στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, ώστε να παρασχεθεί περαιτέρω στήριξη σε αυτά τα νησιά. Επίσης είπε ότι θα επιχειρηθεί να βρεθεί λύση στο θέμα του ΦΠΑ έως το Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου.

Προτεραιότητα στους εργαζόμενους σε εκποιήσεις

Στο θέμα της προτεραιότητας του εργαζόμενου ως πιστωτές μιας εταιρείας που πτώχευσε, σύμφωνα με τον ΥΠΟΙΚ, η απόφαση ορίζει ότι ο εργαζόμενος θα μπορεί να εισπράττει κατά προτεραιότητα από εκποίηση περιουσιακών στοιχείων πτωχευμένης επιχείρησης σε ποσοστό της τάξης του 2,75% επί του κατώτατου μισθού και επί 6 μήνες (δηλαδή 2,75% επί 6 μήνες επί 586 ευρώ = 9.669 ευρώ).

Ο Υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι η διαπραγμάτευση έγινε σε καλό κλίμα και ότι η πολιτική επικύρωσή της θα έρθει τη Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου στο Eurogroup. "Έχουμε συμφωνήσει να κάνουμε όλα τα προαπαιτούμενα όσο πιο γρήγορα μπορούμε" ανέφερε ο ΥΠΟΙΚ. Η σημερινή συμφωνία -όπως ανέφερε- περιλαμβάνει τα προαπαιτούμενα της γ' αξιολόγησης αλλά και την ατζέντα της δ' αξιολόγησης που προσδιορίζεται να ολοκληρωθεί τον Μάιο ή τον Ιούνιο του 2018.

Ο υπουργός Οικονομικών, προανήγγειλε σειρά νομοσχεδίων τα οποία θα έρθουν το επόμενο διάστημα και ειδικότερα, το ένα μέρος εξ αυτών πριν τα Χριστούγεννα και ένα άλλο μέρος μέρος στην αρχή του νέου έτους, με στόχο να ολοκληρωθεί και τυπικά η συμφωνία με την εκταμίευση των δόσεων στο Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου.

Ο κ. Τσακαλώτος παραδέχθηκε ότι ακόμα δεν έχει αποφασιστεί το ύψος του πακέτου δόσεων που θα συνδέεται με την γ' αξιολόγηση, ενώ ανέφερε ότι το ζήτημα αυτό θα διασαφηνιστεί το επόμενο διάστημα.

"Η διαπραγμάτευση έγινε σε καλό κλίμα", ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών. "Κλείσαμε πολύ πιο γρήγορα από ό,τι έχει συμβεί σε προηγούμενες αξιολογήσεις". "Νομίζω ότι έχουμε αρκετά πράγματα που κερδίσαμε στη διαπραγμάτευση που είμαι ευχαριστημένος" επισήμανε. 

Πέρα από την κατάταξη των πιστωτών είναι και " διάφορα πράγματα που θα σας τα πούμε σιγά – σιγά καθώς εξελίσσονται τα πράγματα που νομίζουμε ότι είναι θετικά για την κυβέρνηση" ανέφερε.
Ερωτηθείς για την διαπραγμάτευση για το χρέος ανέφερε: "νομίζω ότι μετά από τις 22 Ιανουαρίου θα αρχίσουν διάφορες διαδικασίες, που θα είναι το κλείσιμο της τέταρτης αξιολόγησης, η συζήτηση για το χρέος, η συζήτηση για την έξοδο από την κρίση".

Για τη στάση της κυρίας Βελκουλέσκου είπε "μπορώ να πω ότι ήταν ήρεμη. Πάντα ήταν ήρεμη, αλλά μπορώ να πω ακόμη πιο ήρεμη".

Θετικά απάντησε και στην ερώτηση αν έχει αποφασίσει ποιον θα ψηφίσει για νέο επικεφαλής του Eurogroup χωρίς όμως να ανοίξει τα χαρτιά του.



H συμφωνία για τα κοινωνικά επιδόματα

Νωρίτερα, η κυρία Φωτίου ανακοίνωσε ότι συμφωνήθηκε να διατεθούν το 2018 315 εκατ. ευρώ για κοινωνικούς σκοπούς. Από το ποσό αυτό, όπως είπε, τα 260 εκατ. ευρώ  θα οδεύσουν σε οικογενειακά επιδόματα τα οποία αυξάνονται κατά 40% (στα 910 εκατ. ευρώ), ακόμη 40 εκατ. ευρώ θα δοθούν για σχολικά γεύματα, ενώ 15 εκατ. ευρώ θα δοθούν για νέους βρεφονηπιακούς σταθμούς.

Αναλυτικά, σύμφωνα με την κυρία Φωτίου, τα οικογενειακά επιδόματα διαμορφώνονται από 1/1/2018 ως εξής:

-Πρώτο παιδί. Από έως 40 ευρώ, το επίδομα σήμερα αυξάνεται έως τα 70 ευρώ.

-Δεύτερο παιδί. Η οικογένεια θα λαμβάνει επιπλέον ποσό έως 70 ευρώ (έως 40 ευρώ είναι το επίπεδο σήμερα). Η οικογένεια, δηλαδή, θα λαμβάνει συνολικά έως 140 ευρώ για τα δύο τέκνα.

-Τρίτο παιδί. Θα λαμβάνουν επίδομα έως 140 ευρώ (συνολικά έως 280 ευρώ αντί για έως 242 ευρώ που ίσχυε σήμερα για οικογένεια με τρία παιδιά).

-Τέταρτο παιδί. Έως 140 ευρώ για κάθε επιπλέον τέκνο πέραν του τρίτου.



Τα εισοδηματικά κριτήρια επαναδιαμορφώνονται και εναρμονίζονται με αυτά που ισχύουν στο ΚΕΑ (Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης). Η κλιμάκωση των επιδομάτων (έως 70 ευρώ για το πρώτο παιδί κλπ) θα εξαρτάται από εισοδηματικά κριτήρια και θα αποτυπώνεται σε σχετική νομοθετική διάταξη που θα έρθει στη βουλή ως τα τέλη του έτους.


Πηγή capital.gr