Ημερολόγιο 2018: Αφιέρωμα στον Αργύρη Εφταλιώτη από τον Παναγιώτη Σκορδά

Ημερολόγιο 2018. Αφιέρωμα στον Αργύρη Εφταλιώτη


Ημερολόγιο 2018. Αφιέρωμα στον Αργύρη Εφταλιώτη, (Κείμενα, αρχειακό και φωτογραφικό υλικό, επιμέλεια έκδοσης: Παναγιώτης Σκορδάς), Έκδοση  Δημόσιας  Ιστορικής Βιβλιοθήκης Μηθύμνης, σελ. 112
Η Δημόσια  Ιστορική Βιβλιοθήκη Μηθύμνης Λέσβου  είναι μία από τις δέκα Ιστορικές Βιβλιοθήκες της Ελλάδας λόγω του μακρού βίου της (έτος ιδρύσεως 1859) και της αξιόλογης παλαιάς συλλογής περίπου 1.000 παλαιών και σπάνιων βιβλίων που διαθέτει και τα οποία έχουν τυπωθεί σε ονομαστά τυπογραφεία του διάσπαρτου ελληνισμού της Ευρώπης και της Εγγύς Ανατολής. Από το 2009 προστέθηκε στην επωνυμία της το όνομα του Μηθυμναίου λογοτέχνη και πρωτοπόρου του δημοτικισμού, Αργύρη Εφταλιώτη, ως ελάχιστη απότιση φόρου τιμής και ευγνωμοσύνης για τη συμβολή του στην απόκτηση «εθνικής λογοτεχνίας και πνευματικού πολιτισμού».


Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης  95 χρόνων από  το θάνατο του Αργύρη Εφταλιώτη(1849-1923) κυκλοφόρησε ένα συλλεκτικό ημερολόγιο για το 2018 αφιερωμένο στον σπουδαίο αυτό Μολυβιάτη λόγιο και λογοτέχνη. Το αφιέρωμα αυτό που έχει τίτλο «Αργύρης Εφταλιώτης. Χαράσσοντας δρόμους ανανέωσης και αλλαγής στη γλώσσα και στη λογοτεχνία» επιμελήθηκε ο Παναγιώτης Σκορδάς, δρ. Νεοελληνικής Φιλολογίας και περιλαμβάνει: βιογραφικό σημείωμα, εργογραφία, βιβλιογραφία, αποσπάσματα από βιβλία του,  σπάνιο φωτογραφικό και αρχειακό υλικό, εξώφυλλα πρώτων εκδόσεων, διάφορα τεκμήρια, κά. Εισαγωγικά δημοσιεύεται ένα πολύ κατατοπιστικό κείμενο για τη Βιβλιοθήκη της Μήθυμνας  που υπογράφει η Παναγιώτα Θηβαίου-Παπαθεράπων, πρόεδρος Εφορευτικού Συμβουλίου.