Εκπαίδευση της Ομάδας Αντιμετώπισης Περιστατικών Θαλάσσιας Ρύπανσης από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Λέσβου (pics)

Το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Λέσβου προέβη στην τακτική εκπαίδευση της ομάδας που έχει συγκροτήσει για την αντιμετώπιση περιστατικών θαλάσσιας ρύπανσης από πετρέλαιο στους λιμένες αρμοδιότητάς του.


Η εκπαίδευση περιελάμβανε θεωρητικό και πρακτικό μέρος και πραγματοποιήθηκε στη Μυτιλήνη και το Σίγρι. Στο θεωρητικό μέρος παρουσιάστηκε η οργάνωση του Δ.Λ.Τ.Λέσβου για την αντιμετώπιση περιστατικών θαλάσσιας ρύπανσης από πετρέλαιο, ο αντιρρυπαντικός εξοπλισμός του και οι διαδικασίες χρήσης αυτού και αναλύθηκε το πρόσφατο συμβάν ρύπανσης της θάλασσας στο Σαρωνικό Κόλπο, μετά τη βύθιση του Δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη II» την 10/9/2017. Στο πρακτικό μέρος έγινε επίδειξη του εξοπλισμού και πραγματοποιήθηκε άσκηση με χρήση πλωτού φράγματος και αγκυροβόλησή του.

Στη Μυτιλήνη το θεωρητικό μέρος πραγματοποιήθηκε την 1 Νοεμβρίου, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δ.Λ.Τ.Λέσβου και το πρακτικό την 4 Νοεμβρίου, στο λιμάνι Μυτιλήνης. Στο Σίγρι το θεωρητικό μέρος πραγματοποιήθηκε την 5 Νοεμβρίου, στην αίθουσα οπτικοακουστικών μέσων του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και το πρακτικό την ίδια μέρα στο λιμένα Σιγρίου.

Η ομάδα είναι εθελοντική και απαρτίζεται κυρίως από μέλη του Παραρτήματος Λέσβου της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης και του Συνδέσμου Εφέδρων Καταδρομέων Λέσβου. Εκπαιδευτής ήταν ο κ. Αγγελόπουλος Μιχάλης από την Εταιρεία «Μετόπη Σύμβουλοι Προστασίας Περιβάλλοντος». Συντονίστρια Επιχειρήσεων Απορρύπανσης του Δ.Λ.Τ.Λέσβου είναι η κ. Κατωτριάτου Ελένη.

Την εκπαίδευση εκτός από τα μέλη των Ομάδων παρακολούθησαν καθηγητές και φοιτητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου, στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Μυτιλήνης, του Λιμενικού Σταθμού Σιγρίου, του Πολεμικού Ναυτικού, του Τμήματος Αλιείας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και άλλοι εθελοντές.

Στόχος της οργάνωσης του Δ.Λ.Τ.Λέσβου είναι η αντιμετώπιση ενός περιστατικού διαρροής πετρελαίου σε πρώτο χρόνο γιατί όταν μια πετρελαιοκηλίδα εξαπλωθεί έχει τεράστιες επιπτώσεις στο περιβάλλον και την οικονομική ζωή του τόπου ενώ η απορρύπανση γίνεται πολύ δαπανηρή.

Το Δ.Λ.Τ.Λέσβου εφαρμόζει εγκεκριμένο σχέδιο αντιμετώπισης περιστατικών θαλάσσιας ρύπανσης στα λιμάνια αρμοδιότητάς του, βάσει του οποίου έχει τοποθετήσει κοντέινερ με αντιρρυπαντικό εξοπλισμό στα λιμάνια Μυτιλήνης, Περάματος, Πέτρας και Σιγρίου. Στο λιμάνι Μυτιλήνης υπάρχει εξοπλισμός και σε μπαγκαζιέρα. Ο εξοπλισμός μπορεί εύκολα να μεταφερθεί οπουδήποτε παραστεί ανάγκη.


Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους όσους συμμετείχαν στην εκπαίδευση.