«Μεταναστευτικό, Ευλογία, ΦΠΑ» | Οι τρεις καυτές «πατάτες» της Λέσβου… | Άρθρο-παρέμβαση του Δ/ντη του LesvosPost.com Στεφάνου Γεώργιου

Καιρό είχα να γράψω στην προσωπική μου στήλη εδώ στο lesvospost.com….


Σήμερα θα γράψω λοιπόν για τις τρεις καυτές «πατάτες» του νησιού μας….

Πάμε λοιπόν…

Γράφει ο Στεφάνου Γεώργιος (Δημοσιογράφος, Δ/ντης LesvosPost.com και επικεφαλής της LesvosPost Media Groupγια την προσωπική του στήλη: «Blog Stefanou George»

-Η πρώτη καυτή πατάτα λέγεται μεταναστευτικό:

Τους τελευταίους μήνες είναι πολύ δύσκολο για τις τηλεοπτικές κάμερες να μπουν στη Μόρια. Οι μετανάστες πάντως βγαίνουν έξω, μιλούν για άθλιες συνθήκες διαβίωσης και ζητούν ένα πράγμα, να φύγουν από το νησί. Το euronews με μεγάλο τίτλο παρουσιάζει την Λέσβο, την Μορια ως το νέο «Γκουαντάναμο»……

Την ίδια ώρα ο Δήμος Λέσβου εξήγγειλε παλλεσβιακή κινητοποίηση για την ερχόμενη Δευτέρα 20 Νοεμβρίου, για την οποία έχει ζητήσει από τον Εμπορικό Σύλλογο Μυτιλήνης, αλλά και από το Επιμελητήριο Λέσβου να κηρυχθεί παλλεσβιακή απεργία και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Σαπφούς.

Η δημοτική και η περιφερειακή αρχή έχουν βαρύτατες διαχειριστικές ευθύνες, τόσο λόγω των πράξεων (κυρίως η δημοτική) όσο και λόγω των παραλείψεών τους (κυρίως η περιφερειακή). 

Αξίζει να τονίσουμε ότι τις τελευταίες μέρες έχουν αυξηθεί τα κρούσματα κλοπών απο μετανάστες σε μαγαζιά, σουπερ μάρκετ, καφετέριες, ακόμα και επίθεση σε ηλικιωμένο και σε νεαρής ηλικίας γυναίκα είχαμε με σκοπό να τους κλέψουν….. Σε Παναγιουδα και Χρυσομαλλούσα αντίστοιχα οι επιθέσεις μεταναστών στα παραπάνω κρούσματα.


Ένα άλλο που λίγοι το ξέρουν, και δεν βγήκε πουθενά είναι το ραντεβού «θανάτου» μεταξύ ανηλίκων μεταναστών (μένουν σε δομή τοπικής ΜΚΟ) στο Πάρκο Αγίας Ειρήνης, και μάλιστα το απόγευμα όπου εκεί συχνάζουν πολλά παιδιά με τις οικογένειες τους… Πληροφορίες αναφέρουν ότι είχαμε πολλά αλληλομαχαιρώματα μεταξύ ανηλίκων μεταναστών και ο απολογισμός αναφέρει για τουλάχιστον 3 μετανάστες που νοσηλεύτηκαν με βαριά τραύματα στο νοσοκομείο Μυτιλήνης.



Είχαμε και συλλήψεις τον ακριβή αριθμό δεν τον ξέρουμε καθώς το θέμα.. μάλλον κουκουλώθηκε από όλους τους αρμόδιους..

Το κορυφαίο είναι ότι σε σχετική ομιλία μου με κάτοικο της Μοριας μου δήλωσε πως «Έχει ανέβει το βιοτικό επίπεδο της Λέσβου με τους προσφυγές…»….. Αυτό τα λέει όλα…



Ο δήμαρχος Λέσβου σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Καθημερινή χτες είπε τα παρακάτω:

– Για ποιo λόγο αποφασίσατε να προχωρήσετε στην απεργία της Δευτέρας;

– Γιατί τους μιλάμε λογικά, προτείνουμε πράγματα αλλά δεν μας ακούν. Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μουζάλας έστειλε πριν από δύο εβδομάδες ένα σημείωμα και μου ζήτησε και πάλι να βοηθήσω, να βρεθούν ξενοδοχεία. Μα εγώ δεν είμαι ούτε ξενοδόχος ούτε θυρωρός. Εχουμε 8.300 ανθρώπους και οι χώροι που διαθέτουμε μπορούν να φιλοξενήσουν μέχρι 3.500. Το πρόβλημα συνεχίζεται τόσους μήνες και συνεχώς διογκώνεται, με αποτέλεσμα να διασαλεύεται η κοινωνική συνοχή. Επέλεξαν πόλεμο και πόλεμο θα έχουν.

– Τι εννοείτε όταν λέτε ότι κινδυνεύει η κοινωνική συνοχή στη Λέσβο;

– Στην περιοχή της Μόριας, όπου βρίσκονται τα 6.500 άτομα, υπάρχει μεγάλη βρωμιά, δεν προλαβαίνει να καθαριστεί ο χώρος λόγω του μεγάλου αριθμού ατόμων. Οι άνθρωποι που δεν χωρούν μέσα στο κέντρο γυρίζουν στα χωριά συνεχώς, μπαίνουν στις αυλές, στα κτήματα, στους μπαξέδες και παίρνουν πράγματα. Η κοινωνία σηκώνει πολλούς μήνες αυτό το βάρος, πλέον φοβάται. Και ξέρετε, ο φόβος είναι πάντα κακός σύμβουλος.

– Πιστεύετε ότι μπορεί να υπάρξουν ακραίες αντιδράσεις;

– Υπάρχει μεγάλη αναστάτωση για πολύ καιρό και διαρκώς προειδοποιώ. Σκεφτείτε ότι αυτή τη στιγμή η κεντρική πλατεία της Μυτιλήνης είναι υπό κατάληψη από πρόσφυγες. Σήμερα πήγα στον εισαγγελέα για αυτή την κατάσταση.

– Οι κάτοικοι της Λέσβου έδειξαν πραγματικά αλληλεγγύη το 2015. Εχει αλλάξει η διάθεση των ανθρώπων προς τους μετανάστες και πρόσφυγες;

– Βλέπετε; Τώρα μιλάμε συνέχεια για εξεγέρσεις και αντιδράσεις των κατοίκων. Εχει ξεχαστεί αυτό που πέτυχαν τα νησιά. Βοήθησαν να αλλάξει διεθνώς η εικόνα για τους Ελληνες. Από τον τεμπέλη Ελληνα πήγαμε στον αλληλέγγυο Ελληνα. Ομως δυστυχώς αυτός ο αλληλέγγυος γίνεται ρατσιστής. Δεν φταίει ο πολίτης, αλλά η αδιαφορία και η απραξία των κυβερνώντων.

– Τι προτείνετε;

– Ο γεωγραφικός περιορισμός είναι απαράδεκτος και ζητάμε ισοκατανομή των προσφύγων και μεταναστών σε όλη τη χώρα. Οι πολίτες της Λέσβου δεν είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας, έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους υπόλοιπους Ελληνες.

– Ωστόσο υπάρχει η κοινή δήλωση Ε.Ε. - Τουρκίας. Αν φύγουν 3.000 για την ενδοχώρα, ποιος μπορεί να εξασφαλίσει ότι δεν θα έρθουν άλλοι τόσοι;

– Αυτό το λέει ο κ. Μουζάλας. Αλλά αν συμβεί αυτό, είναι ωμή καταστρατήγηση της συμφωνίας. Η κυβέρνηση αφήνει τα πράγματα να εξελιχθούν για να μας εκβιάσει. Να έρθει ο χειμώνας, να κρυώνουν τα παιδάκια και να μας υποχρεώσουν να δεχθούμε να γίνει το δεύτερο κέντρο φιλοξενίας. Αυτό είναι αδύνατον. Να φύγουν οι υπεράριθμοι, να μείνουμε με τους ανθρώπους που μπορούμε να φιλοξενήσουμε στις εγκαταστάσεις που έχουμε σε συνθήκες αξιοπρέπειας και ασφάλειας για όλους.

Το υπουργείο μεταναστευτικής πολίτικης συνεχίζει να είναι αόρατο ενώ όπως μάθαμε σύντομα στην Λέσβο θα έρθουν  91 οικίσκοι από τη ∆οµή Φιλοξενίας «ΚΑΤΣΙΚΑΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ» στα ΚΥΤ ΛΕΣΒΟΥ-ΚΩ-ΛΕΡΟΥ μέχρι 30 Νοεμβρίου: 65 για Λέσβο (Μόρια), 17 για Κω (Πυλί) και 9 για Λέρο (Λεπίδα).. 

Αυτές είναι οι ενέργειες του υπουργείου για τον χειμώνα που έρχεται…… 

Ας αφήσουμε λοιπόν το μεταναστευτικό… Και όπως έγραψε και πρωτοσέλιδο τοπικής εφημερίδας «Αφού θέλουν πόλεμο θα τον έχουν»

-Η δεύτερη καυτή «πατάτα» ονομάζεται ΦΠΑ…..

Καμιά κίνηση διαμαρτυρίας εκτός από του ΠΑΜΕ τις προηγούμενες ημέρες.. Ένα τίποτα…

Ο Δήμος κάνει διαμαρτυρία για το μεταναστευτικό την Δευτέρα ενώ για το ΦΠΑ τίποτα… Λες και πλέον έχουμε αποδεχτεί την μοίρα μας..

Βρισκόμαστε μια ανάσα πλέον από το νέο έτος το 2018…

Πέρυσι τέτοιο καιρό όλοι οι φορείς αλλά και οι τοπικές διοικήσεις (περιφέρεια, Δήμος) είχαν παρέμβει δυναμικά ώστε να μην καταργηθεί ο μειωμένος ΦΠΑ στην Λέσβο κάτι που έγινε…

Φέτος ενώ είδη έχουμε 19 Νοεμβρίου φορείς, δήμος, περιφέρεια, βουλευτές (εδώ γελάμε…..) έχουν σιωπήσει..

Η Λέσβος που πέρασε τόσα πολλά, η Λέσβος που συνεχίζει να περνάει τόσα πολλά δεν αξίζει την διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ;

Το θέμα του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά είναι ένα ευρωπαϊκό κεκτημένο της χώρας μας. Αποτελεί ίσως το μοναδικό πρακτικό μέσο όπου η εκάστοτε κυβέρνηση, η Πολιτεία, τονίζει την νησιωτικότητα. 

Τα νησιά μας έχουν ιδιαίτερο κόστος μεταφοράς, το οποίο επηρεάζει την παραγωγή προϊόντων, τη μεταφορά προϊόντων και αυτό επηρεάζει τις τοπικές οικονομίες. 



Ενδεχόμενη απόφαση κατάργησης του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ ή/και επιβολής πρόσθετων φορολογικών επιβαρύνσεων σε βασικά είδη, θα οδηγήσει σε συρρίκνωση τις τοπικές οικονομίες και τον τουρισμό μας, καθώς τέτοιου είδους ενέργειες λειτουργούν ενάντια στην κατοχυρωμένη νησιωτικότητα.

Όλοι κοιμούνται στα «χρυσά» τους στρωματα και η Λέσβος από 01-01-18 θα έχει νέο ΦΠΑ, μεγάλες αυξήσεις σε προϊόντα κοκ….

Θα αντιδράσει κανείς από τους τοπικούς μας άρχοντες;;  

Ακραία μέτρα (όπως στην περίπτωσή μας), απαιτούν ενίοτε ΑΚΡΑΙΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ. Θα τολμήσουν άραγε οι τρεις Βουλευτές να αντιδράσουν;


-Η τρίτη καυτή «πατάτα» ονομάζεται Ευλογία του προβάτου……..

Σε δημοσίευμα της η εφημερίδα καθημερινή αναφέρει «Από τις 350.000 αιγοπρόβατα που βρίσκονται στη Λέσβο, περίπου 3.500 έχουν θανατωθεί, προκειμένου να μην εξαπλωθεί η νόσος.»

Να σημειώσουμε ότι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έως τις 13 Δεκεμβρίου έχει κηρυχθεί από τις 30 Οκτωβρίου η Λέσβος για την αντιμετώπιση της ζωονόσου της ευλογιάς των προβάτων.

Παράλληλα, έχουν απαγορευθεί η σφαγή των προβάτων αλλά και η μετακίνηση των κοπαδιών έως και 21 μέρες αφού εντοπιστεί το τελευταίο κρούσμα. Το πρόβλημα ταλαιπωρεί μεγάλο μέρος του πληθυσμού του νησιού που ασχολείται αποκλειστικά με την προβατοτροφία. Ενώ δύο τυροκομεία του νησιού είναι ανοιχτά και οι κτηνοτρόφοι μπορούν να εκμεταλλευθούν το γάλα των προβάτων τους, οι έμποροι κρεάτων αναμένουν και πιέζουν –ενόψει Χριστουγέννων– για το άνοιγμα των σφαγείων.



Ενδεικτικό της κατάστασης έκτακτης ανάγκης είναι ότι η Περιφέρεια Β. Αιγαίου επιστράτευσε κλιμάκιο 20 κτηνιάτρων, με τη συνδρομή του Γενικού Επιτελείου Στρατού, αποτελούμενο, μεταξύ άλλων, από 8 στρατιωτικούς κτηνιάτρους, τέσσερις οπλίτες κτηνιάτρους και δύο ιδιώτες εθελοντές κτηνιάτρους, την κ. Αναστασία Δαούση και τον Γιάννη Τσακύρη, για να οργώσουν με εννιά τζιπ του στρατού το νησί.

Το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας και οι πρόεδροι των Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου ζητούν πλήρη αποζημίωση όλων των κτηνοτρόφων που τα ζώα τους θανατώθηκαν ή απεβίωσαν από την αρρώστια, καθώς και «η αποζημίωσή τους να λογιστεί ως πλήρη παραγωγική μονάδα, για όλο το χρονικό διάστημα, μέχρι την ανασύσταση του κοπαδιού». Επίσης ζητούν άμεση θεσμοθέτηση κατωτέρων εγγυημένων τιμών και άμεση απορρόφηση των προϊόντων μετά τη λήξη της έκτακτης ανάγκης που έχει κηρυχθεί το νησί.

Έμποροι κρεάτων ζητούν από τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Μυτιλήνης να αιτηθεί από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης άνοιγμα των σφαγείων για τα υγιή ζώα. «Είναι επιτακτική η ανάγκη, με τον απαραίτητο έλεγχο από τους κτηνιάτρους, από την εκτροφή έως το σφαγείο να γίνει η σφαγή, καθώς τέλος του μήνα ξεκινούν οι εξαγωγές σε Ισπανία, Ιταλία και Πορτογαλία. Δεκάδες παραγωγοί έχουν θρέψει τα ζώα τους και είναι ανάγκη να σφαχτούν», τόνιζει ο κ. Σελάχας.

Την ίδια ώρα δεν έχει παρθεί έως τώρα κανένα μετρό κατά της νόσου… Ελάχιστα θετικά παραδείγματα είναι το χωριό της Ανεμωτιας το οποίο από μόνο του στην αρχή του χωρίου έχει δημιουργήσει τάφρο απολύμανσης και ας μην έχει έως τώρα κανένα κρούσμα…

Να πούμε για την Φιλια;; τίποτα απολύτως….

Η παράνομη μετακίνηση προβάτων συνεχίζεται και έτσι όπως πάμε η νόσος θα συνεχιστεί για πολύ ακόμα….

Αυτά για σήμερα….

Πιστεύω να μην σας κούρασα…


Θα επιστρέψω σύντομα…

Έγραψε ο Στεφάνου Γεώργιος (Δημοσιογράφος, Δ/ντης LesvosPost.com και επικεφαλής του ομίλου LesvosPost Media Group)