Σωτήρης Ζαριανόπουλος από την Μυτιλήνη «Η κατάσταση στο hot spot της Μόριας είναι απαράδεκτη»

Περιοδεία στη Λέσβο πραγματοποίησε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Σωτήρης Ζαριανόπουλος, μαζί με κλιμάκιο της Τομεακής Επιτροπής Λέσβου του Κόμματος

Περιοδεία στη Λέσβο πραγματοποίησε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Σωτήρης Ζαριανόπουλος, ο οποίος μαζί με κλιμάκιο της Τομεακής Επιτροπής Λέσβου του Κόμματος επισκέφθηκε το κέντρο κράτησης προσφύγων και μεταναστών στη Μόρια, όπως επίσης και το χωριό Βρίσα που είχε τις μεγαλύτερες καταστροφές από το σεισμό του Ιούνη.

Στο κέντρο κράτησης συναντήθηκαν με το διοικητή Ιωάννη Μπαλμπακάκη και με άλλα στελέχη του Κέντρου. Ενημερώθηκαν για τις συνθήκες που επικρατούν μέσα στο κέντρο οι οποίες ομολογουμένως είναι τραγικές - απάνθρωπες. Περίπου 6.000 άνθρωποι στοιβάζονται σε κοντέινερ, σε μεγάλες σκηνές και σε 233 μικρές σκηνές που αποτελούν και το μεγάλο πρόβλημα τώρα που ο χειμώνας έφτασε. Μεταξύ αυτών των προσφύγων υπάρχουν 300 ανήλικα παιδιά ασυνόδευτα και 900 με τις οικογένειές τους.

Στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε  στα τοπικά ΜΜΕ αμέσως μετά την επίσκεψη, ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος μεταξύ άλλων τόνισε:

«Η κατάσταση στο hot spot της Μόριας είναι απαράδεκτη. Ανησυχούμε ιδιαίτερα για τους κινδύνους που θα προκύψουν, όπως και πέρυσι, για την υγεία, ακόμα και τη ζωή όλων των έγκλειστων εκεί. Η δυναμικότητα είναι πολύ κάτω από τον αριθμό που φιλοξενεί. Η αύξηση του αριθμού των νέων αφίξεων και του εγκλεισμού είναι αλματώδης σε σχέση με τα περυσινά στοιχεία. Και η κυριότερη ανησυχία είναι ότι αυτή η κατάσταση θα συνεχιστεί και πολύ πιθανόν να κλιμακωθεί χειροτερεύοντας άρδην την κατάσταση τόσο των προσφύγων όσο και συνολικά των κατοίκων στο νησί. Οι προσφυγικές ροές χρησιμοποιούνται "σαν μπαλάκι" ανάμεσα στα κράτη, γίνονται μέσο άσκησης πιέσεων στους μεταξύ τους ανταγωνισμούς (βλ. Τουρκία με ΕΕ και ΗΠΑ). Τα μεγάλα αντικρουόμενα συμφέροντα παίζουν πάνω στην πλάτη χιλιάδων δυστυχισμένων.

Η βάση του προβλήματος βρίσκεται στη συμφωνία εγκλωβισμού τους μεταξύ ΕΕ - Τουρκίας που στήριξε και στηρίζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Οι προτάσεις του πρωθυπουργού στο Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ για το θέμα κουβέντα δεν κάνουν για τον απεγκλωβισμό των προσφύγων - μεταναστών για να πάνε εκεί που επιλέγουν, εφαρμόζοντας τη λογική "μακριά πρόσφυγες και μετανάστες από την ΕΕ".

Από τη λεγόμενη αναβάθμιση της χώρας στους σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστικών κέντρων, ιδιαίτερα μετά την επίσκεψη Τσίπρα στις ΗΠΑ, με νέες βάσεις, διευκολύνσεις σε ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, με τη βαθύτερη εμπλοκή της χώρας και του λαού της σε τέτοιους σχεδιασμούς που εξυπηρετούν μόνο τα συμφέροντα της αστικής τάξης και όχι του λαού, φαίνεται ότι αναλήφθηκαν και περαιτέρω υποχρεώσεις σχετικά με τη διαχείριση του Προσφυγικού με τον ίδιο αντιδραστικό τρόπο. Κόντρα στα συμφέροντα και των προσφύγων και του λαού των νησιών και της χώρας.



Λύση δεν είναι η επέκταση των δομών εγκλωβισμού στα νησιά, δήθεν για να χαλαρώσουν την κατάσταση εκεί όπως προτείνεται από το υπουργείο και την κυβέρνηση. Μοναδική λύση είναι ο απεγκλωβισμός από τα νησιά που επιβάλλει η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας.

Είναι προκλητικό να εκφράζεται δήθεν ευαισθησία από το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, λειτουργώντας ως η δήθεν "κοινωνική συνείδηση" αυτού του πολιτικού χώρου. Έχει στηρίξει και έχει ισάξια ευθύνη με το αρμόδιο υπουργείο και συνολικά την κυβέρνηση για την υποστήριξη της συμφωνίας και του εγκλωβισμού.

Στη γραμμή του άμεσου απεγκλωβισμού από τα νησιά, του ανοίγματος του δρόμου να μεταβούν οι εγκλωβισμένοι στις χώρες που επιλέγουν, στα άμεσα μέτρα για την ανθρώπινη διαβίωση τους, όσο παραμένουν εδώ παλεύει το ΚΚΕ. Σ’ αυτήν τη γραμμή καλεί το λαό, τα συνδικάτα, τους λαϊκούς φορείς να εντείνουν την πάλη δίπλα στους πρόσφυγες, κόντρα σε όσους ανοιχτά ή συγκαλυμμένα εκφράζουν θέσεις εθνικιστικές, ρατσιστικές, απομονώνοντας τους φασίστες της Χρυσής Αυγής».



Επίσκεψη στη Βρίσα

Μόνο από την εικόνα των κατεστραμμένων σπιτιών, που χάσκουν ανοιγμένα από τις στέγες μέχρι τα θεμέλιά τους, σαν να περιμένουν ένα δεύτερο Εγκέλαδο για να τα αποτελειώσει, καταλαβαίνει κανείς την υποκρισία όλων αυτών, υπουργών και διάφορων άλλων παραγόντων, που κατά δεκάδες έφτασαν μετά το σεισμό για να τραβήξουν μια φωτογραφία με τα ερείπια και μετά να τα εγκαταλείψουν στη μοίρα τους…

Στη Βρίσα τον ενημέρωσε ο αντιδήμαρχος Γεώργιος Κατζανός και επισκέφτηκαν το σχολείο, που αυτή τη στιγμή λειτουργεί σε κοντέινερ.

Ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος ενημέρωσε τον αντιδήμαρχο και το μέλος του Τοπικού Συμβουλίου ότι η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ έχει καταθέσει στο Ευρωκοινοβούλιο ψήφισμα με το οποίο ζητά την πλήρη αποζημίωση των λαϊκών νοικοκυριών από φυσικές καταστροφές και τους παρέδωσε το σχετικό ψήφισμα.


Πηγή 902.gr