Βιταμίνες D3 & K2: Πόσο σημαντική είναι η συνεργική επίδρασή τους για τον οργανισμό και πως βοηθούν στα οστεοπορωτικά κατάγματα ;

Στην εποχή μας, οι ελλείψεις σε βιταμίνες D3 και Κ2 έχουν εξελιχθεί σε επιδημία.


Υπάρχουν πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας που μπορούν να συνδεθούν με τη μακροπρόθεσμη έλλειψη των βιταμινών D και Κ.   

Αναλυτικότερα, η έλλειψη αυτών των βιταμινών είναι ικανή να επηρεάσει την ανάπτυξη και τη σταθερότητα του ανοσοποιητικού συστήματος.

Σοβαρές επιπτώσεις από την έλλειψη αυτή, μπορούν να εμφανιστούν σε:
Ανοσοποιητικό σύστημα
·         Μυοσκελετικό σύστημα
·         Νευρικό σύστημα
·         Ενδοκρινικό σύστημα

 

Η συνεργική επίδραση των βιταμινών D3 & K2


Οι βιταμίνες D3 και η Κ2 είναι κρίσιμης σημασίας για τον υγιή μεταβολισμό του ασβεστίου. Γιατί διαδραματίζουν το πιο ουσιαστικό ρόλο στην εναπόθεση του ασβεστίου στον σκελετικό ιστό.

Αρκετές μελέτες υποδεικνύουν τη συνεργική επίδραση για την βιταμίνη Κ2 και βιταμίνη D3.

Συγκεκριμένα, αυτές οι μελέτες έχουν αποδείξει ότι, ο συνδυασμός αυτός ενισχύει την συσσώρευση οστεοκαλσίνης στα κύτταρα οστών.

Αύξηση της οστικής πυκνότητας μπορεί να συμβεί, μόνο όταν υπάρχει αυξημένος σχηματισμός οστεοκαλσίνης.

Επίσης, η βιταμίνη Κ2 σε συνδυασμό με το έργο της βιταμίνης D3 αυξάνουν μια ουσία που ονομάζεται Matrix GLA πρωτεΐνη. Αυτή η πρωτεΐνη προστατεύει τα αγγεία από ασβεστοποίηση.  


Με ποιο τρόπο η αλληλεπίδραση των D3 & K2 βελτιώνει την υγεία των οστών


Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Osteoporosis International το 2001, παρείχε μια καλή εικόνα.  

Οι συγγραφείς αναγνώρισαν για πρώτη φορά αυτό που οι προηγούμενες μελέτες επισήμαναν, ότι ο συνδυασμός βιταμίνης Κ2 και βιταμίνης D3 συνετέλεσαν στην αύξηση της οστικής αναδιοργάνωσης, επάγοντας την καρβοξυλίωση της οστεοκαλσίνης και στη συνέχεια τη συσσώρευση της πρωτεΐνης σε οστεοβλάστες.  

Υπάρχει ακόμα μια μελέτη, στην οποία συμμετείχαν συνολικά 9,600 άτομα και της οποίας η διάρκεια ήταν 3 έτη.

Το αντικείμενο της μελέτης αυτής ήταν η διερεύνηση των συνολικών οφελών από το συνδυασμό αυτών των βιταμινών, σχετικά με την πρόληψη των οστεοπορωτικών καταγμάτων σε ηλικιωμένους.

Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης, δημοσιεύθηκαν στο Journal of Bone and Mineral Research το 2004.

Αναλυτικότερα, οι ερευνητές κατέγραψαν μείωση των καταγμάτων κατά 20% μεταξύ των ατόμων που έλαβαν τον συνδυασμό, σε σύγκριση με εκείνους που δεν το έκαναν.

Ως εκ τούτου, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο συνδυασμός από τις βιταμίνες D3 και K2 συνιστάται για την πρόληψη των καταγμάτων σε ασθενείς με οστεοπόρωση.

Ακόμη αποδείχθηκε ότι η βιταμίνη D3 διεγείρεται από την βιταμίνη Κ2, με αποτέλεσμα να ενεργεί ως συμπαράγοντας στην καρβοξυλίωση της οστεοκαλσίνης στα κύτταρα των οστών.

Ως εκ τούτου, βοηθούν η μια την άλλη και το συνεργικό αποτέλεσμα που παράγουν οδηγεί στην αναδιοργάνωση του οστού.

Τέλος, σε μια ιαπωνική μελέτη του 2001, κατά την οποία διερευνήθηκαν τα οφέλη του συνδυασμού βιταμίνης D3 και της βιταμίνης Κ2 σχετικά με την πρόληψη της οστικής απώλειας.

Συγκρίνοντας την πυκνότητα των οστών σε διάφορες περιοχές του σώματος, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο συνδυασμός των βιταμινών D3 και Κ2 προάγει την βελτίωση της οστικής πυκνότητας.


Δείτε εδώ την Φόρμουλα Vitamin D3 2500 IU & K2