Πολλά... clicks στο 3ο TEDxLesvos | Με επιτυχία ολοκληρώθηκε και το 3ο TEDx στην Μυτιλήνη

Στο κατάμεστο θέατρο του Φ.Ο.Μ. στη Μυτιλήνη πραγματοποιήθηκε το 3ο TEDxLesvos, με θέμα το “Click”, το Σάββατο 11 Νοεμβρίου το απόγευμα.


Σε ένα event, που έδινε έμφαση σε όλα όσα απασχολούν τους νέους σήμερα, οι θεατές είχαν την ευκαιρία να ακούσουν 6 ομιλίες για την τεχνολογία, την επιχειρηματικότητα, την καινοτομία και τον επαγγελματικό προσανατολισμό, την ψυχολογία και τη διαφορετικότητα και να απολαύσουν ένα performance από το Πειραματικό Χορωδιακό Εργαστήρι των Animato.

Οι ομιλίες...

Πρώτος ομιλητής ο Στρατής Καμάτσος, που ανέπτυξε την έννοια της κοινωνικής επιχειρηματικότητας θίγοντας τη σύζευξη της επιχειρηματικότητας με την επίτευξη των κοινωνικών αξιών. Αν και νομικός, ασχολείται με την παραγωγή και εμπορία ελαιολάδου, συνδυάζοντας την επιχειρηματική του δραστηριότητα με το κοινωνικό έργο. Για κάθε ένα μπουκάλι λάδι, που πουλά, ένα δένδρο φυτεύεται στην Αφρική, στα πλαίσια ενός project που παράλληλα «πολεμά» τον αναλφαβητισμό και την ανεργία σε περιοχές του κόσμου, που ανθίζουν. Σύνθημά του; «Ο πλανήτης είναι ένας ζωντανός οργανισμός ο οποίος οφείλει να διατηρήσει τη φυσική του διαύγεια, αποδεσμευμένος από την μάστιγα της κερδοσκοπίας».

Τη σκυτάλη παίρνουν η φοιτητική ομάδα R3, μια ομάδα φοιτητών περιβαλλοντολόγων που συνδύασαν το αντικείμενο των σπουδών τους, με τις δεξιότητες του κάθε μέλους της ομάδας τους, αξιοποίησαν ευκαιρίες που τους εμφανίστηκαν και προχώρησαν στην ανάπτυξη μιας καινοτόμας πρότασης διαχείρισης απορριμάτων, που τους οδήγησε μέχρι το CERN. Από την... καλοπέραση της φοιτητικής ζωής, μέχρι τις εθελοντικές δράσεις και τη συμμετοχή σε δημιουργικά workshops, η Εύα και η Διαμαντίνα, εκπροσωπόντας την ομάδα τους μίλησαν για το ταξίδι από τον Λόφο του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Γενεύη και για τα όσα κέρδισαν από αυτό, αποδεικνύοντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ότι με ομαδικότητα και συνεργασία ο καθένας από εμάς μπορεί να κάνει θαύματα!

Τρίτη ομιλία του event, ήταν εκείνη του Νίκου Παυλάκου, σύμβουλο επαγγελματικού προσανατολισμού, που προς έκπληξη όλων παρουσίασε τον επαγγελματικό... ‘’απροσανατολισμό’’, προκαλώντας το ενδιαφέρον των γονιών αλλά ιδιαίτερα των μαθητών. Μίλησε για τις σχεδόν απεριόριστες προοπτικές, που μπορεί να έχει κανείς με τις σπουδές του, τον τρόπο που μπορεί κάποιος να «διορθώσει» μια «λάθος» επιλογή πρώτου πτυχίου και πως να ενισχύσει το βιογραφικό του με ευκαιρίες, που εμφανίζονται μπροστά του: η πρακτική άσκηση, ο εθελοντισμός, η οποιαδήποτε εργασιακή εμπειρία και κυρίως η αναγνώριση των αναγκών της αγοράς εργασίας δίνει τη λύση στο μεγαλύτερο κοινωνικό πρόβλημα της ανεργίας. Κλείνοντας την ομιλία του, έδωσε μια συμβουλή: «Μη φοβάστε την αποτυχία», σημειώνοντας τα μακροπρόθεσμα οφέλη ενός λάθους στην επαγγελματική μας καριέρα.

Η ομιλία του τεχνολόγου και ψηφιακού ακτιβιστή Ηλία Γιαννακόπουλου ήταν ένα μικρό ταξίδι από μια βραδιά παραμυθιού με την κόρη του, στα μυστικά της τεχνολογία, που χρησιμοποιούμε ήδη. Σημείωσε τις παγίδες, που μπορεί να κρύβει η χρήση της τεχνολογίας, αν δείχνουμε απεριόριστη εμπιστοσύνη σε αυτή και σε όσους μας παρέχουν υπηρεσίες, άλλα μας παρουσίασε και την ελπιδοφόρα πλευρά της σωστής χρήσης των όσων μας προσφέρει η τεχνολογική πρόοδος για την ανάπτυξη των ανθρωπιστικών αξιών, με έμφαση στη νέα γενιά, τα παιδιά!

Η ψυχολόγος και αναλύτρια συμπεριφοράς Τότα Δρούζα μας ανέλυσε την έννοια της ενίσχυσης ή αποθάρρυνσης θετικής ή αρνητικής συμπεριφοράς αντίστοιχα. Από το επιστημονικό της αντικείμενο, όμως, πέρασε σε μια άλλη ιδιότητά της, εκείνη της ερασιτέχνιδας ηθοποιού. Μίλησε για το πως η ενθάρρυνση της προσπάθειάς της από το περιβάλλον της, την βοήθησε να αγαπήσει το θέατρο και να δουλέψει ακόμη περισσότερο σε αυτό, σημειώνοντας ότι η αποθάρρυνση θα είχε εντελώς διαφορετικά αποτελέσματα, καταθέτοντας με αυτό τον τρόπο στο κοινό, ένα εξαιρετικό παράδειγμα, που θα μπορούσε να «προσαρμοστεί» και σε δικές μας εμπειρίες και βιώματα.

Τελευταία ομιλία, εκείνη του Αργύρη Χατζημαλλή, ενός συντηρητή τέχνης που ζει κυριολεκτικά μέσα στις αντίκες! Με τη βοήθεια ενός παλιού γραμμοφώνου και ενός κουβαριού με βελόνες πλεξίματος μίλησε για το πως δεν πρέπει να αγνοούμε και να καταπιέζουμε τα διαφορετικά ενδιαφέροντά μας, ακολουθώντας στερεοτυπικούς κανόνες, που τελικά θα μας κάνουν δυστυχισμένους, άλλα να τα σεβαστούμε πρώτα εμείς ως ένα πρώτο βήμα για να τα σεβαστούν κι οι άλλοι. Μια συγκινητική ομιλία για τη διαφορετικότητα και τη μοναδικότητα του καθενός από εμάς, έκλεισε ιδανικά  το TEDxLesvos 2017!

... και όχι μόνο



TEDxLesvos, όμως, δεν είναι μόνο ομιλίες! Το κοινό είχε την ευκαιρία να απολαύσει κι ένα μοναδικό performance του Πειραματικού Χορωδιακού Εργαστηρίου Animato, που ερμήνευσαν κομμάτια από το γνωστό κινηματογραφικό musical La La Land και τους Άθλιους.

Ένα εξαιρετικό projection video show στο ξεκίνημα και στο τέλος του event αποκάλυψε το πλήρες σκεπτικό πίσω από το σκηνικό, που επιμελήθηκε η ομάδα δημιουργικού του TEDxLesvos, το οποίο κατασκεύασε για μια ακόμη χρονιά από το μηδέν, όπως και τα διακοσμητικά στοιχεία, εμπνευσμένα από το θέμα Click, που υπήρχαν στους χώρους του θεάτρου.

Επιπλέον, ο παρουσιαστής της εκδήλωσης Πάνος Κουρτζής και στο τέλος τρεις μικροί εκπρόσωποι της... νέας γενιάς TEDx στο νησί από το παιδικό θεατρικό εργαστήρι πασπARTού φρόντισαν να ξεσηκώσουν το κοινό, κρατώντας θερμό το ενδιαφέρον των θεατών καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης!



Φωτογραφίες: Νίκος Μάρας, Άρης Σπέρκος

Τα βίντεο από τις ομιλίες και τα δρώμενα του TEDxLesvos θα δημοσιευθούν σύντομα στην ιστοσελίδα www.tedxlesvos.com και στα κανάλια του event στα social media:
Με μ
Facebook: https://www.facebook.com/TEDxLesvos/
Twitter: https://twitter.com/tedxlesvos