Ερώτηση Αθανασίου σε Μουζαλα για την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που βιώνει η Λέσβος από το μεταναστευτικό-Ο υπουργός θα απαντήσει;

Ερώτηση προς τον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, κ. Γιάννη Μουζάλα, κατέθεσε σήμερα ο βουλευτής Νομού Λέσβου, κ. Χαράλαμπος Αθανασίου

Ερώτηση προς τον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, κ. Γιάννη Μουζάλα, κατέθεσε σήμερα ο βουλευτής Νομού Λέσβου, κ. Χαράλαμπος Αθανασίου με θέμα την έξαρση του μεταναστευτικού στη Λέσβο, ζητώντας άμεσες λύσεις προκειμένου να αποσυμφορηθεί το νησί και να αποκατασταθεί το αίσθημα ασφάλειας των κατοίκων του.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Ερώτηση

Προς τον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, κ. Γιάννη Μουζάλα
Θέμα: «Έξαρση του μεταναστευτικού στη νήσο της Λέσβου»

Κύριε Υπουργέ,

Σε συνέχεια προηγούμενων ερωτήσεών μου καθώς και της από 29/9/2017 επίκαιρης ερώτησής μου, επανέρχομαι σήμερα για το ίδιο θέμα, καθόσον η κατάσταση στο νησί της Λέσβου έχει πλέον ξεπεράσει κάθε προηγούμενο.

Ήδη ο συνολικός αριθμός των αιτούντων άσυλο και των μεταναστών ανέρχεται περίπου στους 8.800 (6700 στη Μόρια, 112 ΠΡΟΚΕΚΑ, 1167 Καρά Τεπέ, 510 σε ανοιχτές δομές, 165 ασυνόδευτοι ανήλικοι), οι δομές είναι υπερπλήρεις καθόσον η δυνατότητα φιλοξενίας τους ανέρχεται στα 2.500 άτομα στη Μόρια και 1000 άτομα στον Καρά Τεπέ, πρόβλεψη για οργανωμένη αντιμετώπιση των υπεράριθμων αιτούντων άσυλου και μεταναστών, ενόψει των επικείμενων καιρικών φαινομένων, δεν υπάρχει, ενώ αναρίθμητος αριθμός σκηνών και πρόχειρων καταλυμάτων έχουν ήδη στηθεί εντός και εκτός του καταυλισμού της Μόριας. Μετά από τρία ολόκληρα (3) χρόνια διακυβέρνησής σας και ενώ η κατάσταση στη Συρία εξομαλύνεται, εν τούτοις στο νησί της Λέσβου η κατάσταση παραμένει απελπιστική.

Δυστυχώς, δεν είναι απελπιστική μόνο για τους αιτούντες άσυλο και τους μετανάστες, οι οποίοι συνεχώς βιαιοπραγούν, αλλά ταυτόχρονα και κυρίως για τους ίδιους τους κατοίκους οι οποίοι πλέον φοβούνται να κυκλοφορήσουν και έξω από τα σπίτια τους και στη γειτονιά τους. Το συμβάν με τη δολοφονία του μετανάστη στα Πάμφιλα από ομοεθνή του, η κατάληψη των γραφείων κόμματος από μετανάστες και τα καθημερινώς καταγεγραμμένα επεισόδια που λαμβάνουν χώρα στους καταυλισμούς μεταξύ των μεταναστών, επιτείνουν το φόβο και την ανασφάλεια των κατοίκων της Λέσβου. Είναι αδιαπραγμάτευτη υποχρέωση της Πολιτείας να προστατεύει τους πολίτες και να δημιουργεί αίσθημα ασφάλειας και τάξης σε όλη την Ελληνική Επικράτεια. Αυτή τη στιγμή όμως, στο νησί της Λέσβου, αυτή η υποχρέωση δεν υφίσταται. Οι κάτοικοι είναι τρομαγμένοι και πραγματικά νοιώθουν ότι ανά πάσα στιγμή κινδυνεύει η ζωή τους.



Πλέον η Λέσβος, έχει εισέλθει σε καθεστώς απόλυτης αταξίας και ανομίας. Άλλος χρόνος δεν υπάρχει κ. Υπουργέ και αυτό το γνωρίζετε και μάλιστα το γνωρίζετε πολύ καλά. Λύση δεν είναι η δημιουργία νέων hotspots. Λύση δεν είναι η μεταφορά τους σε μη ελεγχόμενες δομές στο νησί. Επίσης λύση δεν είναι η πιστή εφαρμογή της Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας, όπως συνεχώς με εγκαλείτε ότι επικαλούμαι.

Λύση είναι η αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων μας. Λύση είναι η άμεση αποσυμφόρηση του νησιού, σύμφωνα με τις διατάξεις που εσείς ο ίδιος έχετε ψηφίσει, για την αποσυμφόρηση των καταυλισμών λόγω του υπερπληθυσμού. Λύση είναι η ενίσχυση της ΕΛ.ΑΣ στο νησί, τουλάχιστον ενόσω διατηρείται αυτή η έκρυθμη κατάσταση. Λύση είναι η επίσπευση εξέτασης των αιτημάτων ασύλου και η αύξηση των επιστροφών όσων απορρίφθηκαν οι σχετικές αιτήσεις χορήγησης ασύλου.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό το οποίο πρέπει κ. Υπουργέ να επιτευχθεί, πέραν από κόμματα, ιδεολογίες και ιδεοληψίες, είναι η εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας στους συμπολίτες μου στη Λέσβο όπου βιώνουν καθημερινά τον κίνδυνο, την ανασφάλεια και την απελπισία.

Κατόπιν των ανωτέρω
Ερωτάσθε κύριε Υπουργέ



·         Τι μέτρα προτίθεσθε να λάβετε, άμεσα, προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο υπερπληθυσμός των κέντρων κράτησης, σε συνδυασμό με την αύξηση των μεταναστευτικών ροών, έτσι ώστε να αποσυμφορηθεί το νησί της Λέσβου;

·         Τι μέτρα προτίθεσθε να λάβετε, άμεσα, για την αποκατάσταση και εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας και τάξης των κατοίκων της Λέσβου, με αφορμή τα περιστατικά ανομίας που αυξάνονται ολοένα στα νησί λόγω του υπερπληθυσμού των αιτούντων άσυλο/μεταναστών και των απαράδεκτων συνθηκών διαβίωσης που αυτοί υφίστανται;

Ο ερωτών Βουλευτής
Χαρ. Αθανασίου

Βουλευτής Λέσβου