Κοντά στους κτηνοτρόφους ο Κυνηγετικός Σύλλογος Μυτιλήνης- Παίρνουν μέτρα για την Ευλογία του προβάτου στην Λέσβο

Ευλογιά του προβάτου στη Λέσβο (08/11/2017)


Συμμεριζόμενοι την αγωνία των κτηνοτρόφων του νησιού για την προσβολή των προβάτων από ευλογιά αλλά και την εξάπλωση της σε μεγάλο τμήμα του νησιού, ο Κυνηγετικός Σύλλογος Μυτιλήνης σε συνεργασία με την Κυνηγετική Ομοσπονδία Αρχιπελάγους σας ενημερώνουμε για τα εξής:

• O Κυνηγετικός Σύλλογος προμηθεύτηκε ειδικό υγρό απολυμαντικό, ισχυρά συμπυκνωμένο που διαλύεται στο νερό. Τα μέλη –κυνηγοί μπορούν να προσέλθουν στα γραφεία μας (Αεροπόρου Γιανναρέλλη 40, Μυτιλήνη, Δευτέρα με Παρασκευή 09:00-15:00 και Τρίτη-Πέμπτη-Παρασκευή 18:00-21:00) για να προμηθευτούν το ειδικό απολυμαντικό. Θα πρέπει να έχουν μαζί τους ψεκαστήρες χειρός (του 1 ή 2 lt). 

Σκοπός της πρωτοβουλίας αυτής είναι τα μέλη μας, σεβόμενοι πάντα την αγωνία των κτηνοτρόφων, να απολυμαίνουν τα ελαστικά των μηχανοκίνητων μέσων τους αλλά και τα παπούτσια τους όταν βγαίνουν από μια περιοχή για να μετακινηθούν σε κάποια άλλη.

Στο σημείο αυτό θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε ότι η θήρα επιτρέπεται βάση της ρυθμιστικής διάταξης για την περίοδο 2017-2018, παρόλα αυτά και σκεπτόμενοι τον πρωτογενή τομέα (κτηνοτροφία) του νησιού που δοκιμάζεται παρακαλούμε τα μέλη μας να ακολουθούν τις οδηγίες πρόληψης:

1. Αποφύγετε τα πεδία που βρίσκονται κοντά σε εκτροφές αιγοπροβάτων.

2. Δημιουργούνται από τους αρμόδιους φορείς ειδικοί τάφροι απολύμανσης (σε εξόδους /εισόδους οικισμών) να χρησιμοποιούνται όταν αυτοί είναι έτοιμοι προς χρήση το επόμενο διάστημα.

3. Να επιτηρούνται τα σκυλιά, στο μέτρο του δυνατού, για να αποτραπεί η επαφή τους με τυχόν νεκρά αιγοπρόβατα πεταμένα στο ύπαιθρο. 

4. Να ενημερώνονται άμεσα οι αρμόδιες Κτηνιατρικές Υπηρεσίες, σε κάθε περίπτωση που παρατηρηθεί ή υπάρχει πληροφορία για υπόνοια ευλογιάς, σε οποιοδήποτε σημείο του νησιού. Τα τηλέφωνα της Δ/νσης Κτηνιατρικής Λέσβου είναι 2251042236 και 2251047427.

Τονίζουμε ότι η μεταφορά αιγοπροβάτων καθώς και υποπροϊόντων τους (κοπριά, μαλλί, κ.α.) απαγορεύεται σε όλη την επιφάνεια του νησιού.


Για οποιαδήποτε άλλη ενημέρωση θα υπάρξει ανακοίνωση στο επόμενο διάστημα.
Ευχόμαστε, ότι και πέρα την 45 ήμερη περίοδο «έκτακτης ανάγκης» του νησιού μας, ο κτηνοτροφικός τομέας να αντιμετωπίσει τη δοκιμασία αυτή και να ανακάμψει.