Τα έργα που εντάσσονται στα Ειδικά Αναπτυξιακά Προγράμματα για τα νησιά Βορ. και Νοτ. Αιγαίου- Αναβάθμιση του κτηρίου της Ακαδημίας Μυτιλήνης

Τα έργα που εντάσσονται στα Ειδικά Αναπτυξιακά Προγράμματα


Μετά την χθεσινή ανακοίνωση, από τον Αναπληρωτή Υπουργό Ανάπτυξης και Οικονομίας, κ. Αλέξη Χαρίτση, των πρώτων έργων που εντάσσονται στα Ειδικά Αναπτυξιακά Προγράμματα για τα νησιά Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριος Σαντορινιός, δήλωσε τα εξής:

«Ο Πρωθυπουργός, ένα χρόνο πριν, δεσμευόταν απέναντι στους νησιώτες για την δημιουργία του Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος των νησιών Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, ύψους 50εκ ευρώ, βασισμένο αποκλειστικά σε εθνικούς πόρους. Ένα περίπου χρόνο αργότερα, και μετά από ευρύτατες διαβουλεύσεις με τον Α΄ και Β΄ βαθμό της τοπικής Αυτοδιοίκησης των νησιών, τους κοινωνικούς και παραγωγικούς φορείς, τα πρώτα έργα που εντάσσονται στα Ειδικά Προγράμματα ανακοινώνονται, δίνοντας νέες προοπτικές ανάπτυξης στο Βόρειο και Νότιο Αιγαίο.

Συγκεκριμένα, με απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξη Χαρίτση, εντάσσονται, κατά την πρώτη αυτή φάση, έργα στα νησιά Ανάφη, Κάσο, Σύμη, Χάλκη, Ικαρία, Λέσβο, Λήμνο, Σάμο και Χίο, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 15,5 εκ ευρώ.

Οι πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης για την ενίσχυση της Νησιωτικότητας είναι πολυδιάστατες και απαντούν στην ουσία των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα νησιά μας.

Η σημερινή δημοσίευση των πρώτων έργων που εντάσσονται στα Ειδικά Αναπτυξιακά των νησιών Βορείου και Νοτίου Αιγαίου είναι μια μέρα που περίμεναν καιρό τα νησιά μας.

Εκεί που στο παρελθόν τα νησιά ήταν επαίτες του ποσοστού από τους εθνικούς πόρους που ισότιμα δικαιούταν και λάμβαναν μόνο κενές υποσχέσεις, γεγονός που στοίχιζε στην ανάπτυξη και στην ευημερία των πολιτών τους, τώρα γίνονται συνδιαμορφωτές σε προγράμματα που μπορούν να αλλάξουν το παρόν και το μέλλον τους. Οι διαδικασίες για τη συγκρότηση των επόμενων έργων που θα ενταχθούν στα Προγράμματα συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς και σε λίγο διάστημα το Υπουργείο Οικονομίας θα είναι σε θέση να ανακοινώσει επιπλέον έργα- αποτέλεσμα της κοινής βούλησης και στόχευσης Κυβέρνησης και τοπικών κοινωνιών».

Ο πίνακας των πρώτων έργων που εγκρίθηκαν.

Έργα που εντάσσονται στα Ειδικά Αναπτυξιακά Β & Ν Αιγαίου

Τίτλος
Φορέας Πρότασης
Προϋπολογισμός
Τοποθεσία

Βόρειο Αιγαίο  (Π/Υ : 8.205.438 ευρώ)
Συμπληρωματικά έργα για την έναρξη λειτουργίας των νέων υποδομών λιμένα Ευδήλου Ικαρίας
 Λιμενικό Ταμείο Ικαρίας
860.000
Ικαρία
Αναβάθμιση Σχολικού Συγκροτήματος Ακαδημίας Μυτιλήνης Δήμου Λέσβου
Δήμος
Λέσβου
2.590.000
Λέσβος
Ολοκληρωμένο Ψυχιατρικό  τμήμα ενηλίκων στο Γενικό Νοσοκομείο Λήμνου
2η ΥΠΕ Πειραιώς & Αιγαίου ΚΥ Λήμνου
1.472.415
Λήμνος
Πλήρη ανακαίνιση κοιτώνων ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού Γενικού Νομαρχειακού Νοσοκομείου Σάμου - Υποστηρικτικό λογισμικό για την καταγραφή  προσφύγων και κατοίκων
Γενικό Νοσοκομείο Σάμου "Αγ. Παντελεήμων"
387.273
Σάμος
Αντιμετώπιση των βροχοπτώσεων στην παραλιακή οδό Πυθαγορείου (θέση Ρεματάκι)
Δήμος
Σάμου
555.750
Σάμος
Δίκτυα Αρδευσης Κάμπου από Φράγμα Κόρης Γεφύρι
ΔΕΥΑΧ
2.340.000
Χίος



Δήλωση της Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου κας Χριστιάνας Καλογήρου

Η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κα. Χριστιάνα Καλογήρου αναφερόμενη στην απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Αλέξη Χαρίτση, με την οποία εντάσσονται τα πρώτα 6 έργα προϋπολογισμού 8.205.438 ευρώ στο Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Βορείου Αιγαίου, δήλωσε τα εξής:

«Αποτελεί ιδιαίτερα θετικό γεγονός η ένταξη στο Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Βορείου Αιγαίου των 6 πρώτων έργων.

Εξακολουθεί να αποτελεί υψηλή αναγκαιότητα για την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου η συμπλήρωση και άμεση ένταξη των υπολοίπων έργων μέχρι την κάλυψη του αρχικού προϋπολογισμού των 25 εκατομμύριων ευρώ.

Πέραν της αυτονόητης χρησιμότητας των έργων που χρηματοδοτούνται από το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα, μέγιστη προτεραιότητα παραμένει για τα νησιά μας, για την οικονομική και κοινωνική, η διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ. Το μέτρο του μειωμένου ΦΠΑ για τα νησιά μας που προβλέπεται να παύσει να ισχύει από την 1η Ιανουαρίου 2018, είναι μία ουσιαστική στήριξη μιας περιοχής που ειδικά δοκιμάζεται μέσα στις συνθήκες της σημερινής κρίσης».


Σημειώνεται ότι τα έργα τα οποία εντάσσονται στο Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Βορείου Αιγαίου είναι τα εξής:

·         Συμπληρωματικά έργα για την έναρξη λειτουργίας των νέων υποδομών λιμένα Ευδήλου στην Ικαρία.

·         Αναβάθμιση του Σχολικού Συγκροτήματος Ακαδημίας Μυτιλήνης στη Λέσβο.

·         Ολοκληρωμένο Ψυχιατρικό τμήμα ενηλίκων στο Γενικό Νοσοκομείο στη Λήμνο.

·         Πλήρης ανακαίνιση κοιτώνων ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και του υποστηρικτικού λογισμικού στο Γενικό Νομαρχιακό Νοσοκομείο στη Σάμο.

·         Αντιμετώπιση των βροχοπτώσεων στην παραλιακή οδό Πυθαγορείου (θέση Ρεματάκι) στη Σάμο.
·         Δίκτυα Άρδευσης Κάμπου από Φράγμα Κόρης Γεφύρι στη Χίο.