Αντίδραση του κτηνοτροφικού συλλόγου της Αλεξανδρούπολης με φόντο.. την ευλογία του προβάτου στην Λέσβο- Ποιος παίζει με τους κτηνοτρόφους;

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ


«Αναίτια κινδυνολογία εις βάρος των αγροτών του Έβρου»

Είναι γνωστό πως τις τελευταίες εβδομάδες οι κτηνοτρόφοι της Λέσβου βρίσκονται σε απόγνωση από την εμφάνιση της ζωονόσου ευλογιάς, αφού υπάρχουν μεγάλες επιπτώσεις στη τοπική οικονομία.

Δημοσιεύματα έχουν δει το φως, για την καταγραφή του γεγονότος, ωστόσο υπάρχουν και κάποια, που δημιουργούν εύλογα ερωτηματικά ως προς την αξιοπιστία τους, στη διερεύνηση των αιτιών εμφάνισης της νόσου, που μάλιστα πλήττουν αγρότες και κτηνοτρόφους του Έβρου

Χαρακτηριστικό παράδειγμα δημοσίευμα του ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο οποίο μεταξύ άλλων αναφέρει:

«Τι όμως ευθύνεται για την εκδήλωση και την εξάπλωση της ευλογιάς στο νησί; Σύμφωνα με τους ειδικούς υπάρχουν τρία σχετικά σενάρια:

1. Η νόσος ήρθε από την Τουρκία δεδομένου ότι στη γειτονική χώρα υπάρχουν πάρα πολλά κρούσματα και υπάρχουν τακτικές επαφές με την Τουρκία

2. Η νόσος προκλήθηκε από την εισαγωγή ζωοτροφών χορτονομών στο νησί από τον Έβρο (εκεί υπήρχαν και υπάρχουν κρούσματα)

3. Η νόσος προκλήθηκε από μεμονωμένο κρούσμα ευλογιάς που εμφανίστηκε στη Γέρα πριν από μήνες και δεν αντιμετωπίσθηκε με τη δέουσα προσοχή».

Με βάση το παραπάνω θέτουμε κάποια ερωτήματα:

Από ποια επίσημη πηγή έχει ενημερωθεί ότι στον Έβρο υπάρχουν κρούσματα ευλογιάς αυτή τη στιγμή;

Ποιος διαβεβαίωσε, ότι αυτά τα κρούσματα ΠΟΥ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ έχουν προκληθεί από εισαγωγή ζωοτροφών;

Ποιος εξέτασε ζωοτροφές που εμπορεύθηκαν από τον Έβρο και έφτασαν στο νησί της Λέσβου και αποφάνθηκε ότι αυτές ήταν μολυσμένες;

Και τελικά εξυπηρετούνται συμφέροντα με τέτοιους είδους ψεύδη δημοσιεύματα;

Όπως γίνεται κατανοητό, το παραπάνω δημοσίευμα, δημιουργεί σοβαρά και μεγάλα προβλήματα σε αγρότες και κτηνοτρόφους του Έβρου, κινδυνολογώντας αναίτια εις βάρος τους.

Τέλος, ο Αγροτικός και Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αλεξανδρούπολης, εκφράζει την απόλυτη συμπαράστασή του στους πληγέντες από τη ζωονόσο της ευλογιάς κτηνοτρόφους της Λέσβου,κατανοώντας πλήρως τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Παραμένουμε δίπλα τους στις οποίες ανάγκες δημιουργηθούν έως το τέλος αυτής της νέας περιπέτειας.

Γνωρίζουμε την απελπιστική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει, αφού στο πρόσφατο παρελθόν ο κτηνοτροφικός κόσμος του Έβρου έχει πληγεί ανεπανόρθωτα από ζωονόσους που κατέστρεψαν μεγάλου μέρος του ζωικού κεφαλαίου.

* Στον παρακάτω σύνδεσμο βίντεο, ελεύθερο για χρήση, με δηλώσεις του Προϊστάμενου της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης κ. Αχιλλέα Σαχπατζίδη:

https://www.dropbox.com/s/056j24f0lqpfczg/sachpatzidis.mp4?dl=0

ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΗΜΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ