Στα νέα επιδοτούμενα δρομολόγια του Υπουργείου η γραμμή Μυτιλήνη-Λήμνος-Σαμοθράκη

Στη λίστα των νέων επιδοτούμενων δρομολογίων που προκηρύσσει μέσω δημόσιου, διεθνή διαγωνισμού το υπουργείο Ναυτιλίας περιλαμβάνεται η γραμμή Μυτιλήνη-Λήμνος-Σαμοθράκη.


Το διάστημα των δρομολογίων αφορά το επόμενο καλοκαίρι και συγκεκριμένα από τις 11 Ιουνίου έως τις 2 Σεπτεμβρίου 2018.

Πρόκειται για την ικανοποίηση ενός πάγιου αιτήματος των φορέων σε Έβρο, Λήμνο και Μυτιλήνη που εκτιμάται ότι θα έχει πολλά τουριστικά και οικονομικά οφέλη για τις εμπλεκόμενες περιοχές. Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί στις 11 Δεκεμβρίου 2017, στο κτίριο του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Για τη γραμμή Μυτιλήνη-Λήμνος- Σαμοθράκη,  με επιστροφή, όπως αναφέρεται στην προκήρυξη του υπουργείου, θα πραγματοποιείται ένα δρομολόγιο την εβδομάδα για 12 εβδομάδες και συγκεκριμένα για το χρονικό διάστημα από 11/06/2018 έως 02/09/2018.  Το ανώτατο προσφερόμενο μίσθωμα από το υπουργείο, ανά δρομολόγιο, καθορίζεται στις 28.400 ευρώ.
Παράλληλα, αναφέρεται ρητά ότι το πλοίο θα έχει την υποχρέωση ελεύθερης προσέγγισης και προς Αλεξανδρούπολη, χωρίς καταβολή μισθώματος.

Το πλοίο θα πρέπει να είναι επιβατηγό-οχηματαγωγό και να πληροί κατ ’ ελάχιστον τα παρακάτω στοιχεία:



– Να έχει μεταφορική ικανότητα τουλάχιστον 300 (το χειμώνα) – 450 (το καλοκαίρι) επιβατών.
–  Να έχει επιφάνεια για φόρτωση Ι.Χ.Ε. οχημάτων μεγαλύτερη από ή ίση με 450 τ.μ. Στην επιφάνεια αυτή να είναι δυνατή η φόρτωση Φ/Γ οχημάτων τουλάχιστον 250 τ.μ.
– Να έχει ολικό μήκος άνω των 75 μ.
        Να διαθέτει άνω των (20) κλινών

Ευχή όλων είναι ο διαγωνισμός αυτός να τελεσφορήσει και να υπάρξει ενδιαφέρον από κάποια εταιρεία ώστε το επόμενο καλοκαίρι η Αλεξανδρούπολη και η Σαμοθράκη να συνδεθούν με Λήμνο και Μυτιλήνη.

«Θέμα 24ωρων η λύση για τη Σαμοθράκη»

Την ευχάριστη αυτή εξέλιξη επισκιάζει  μερικώς η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο νησί της Σαμοθράκης, το οποίο έχει μείνει δίχως οχηματαγωγό πλοίο από τη Δευτέρα. Η απόσυρση του ΣΑΟΣ ΙΙ για τεχνικές επισκευές και συντήρηση θα διαρκέσει ως τις αρχές Ιανουαρίου 2018.
Σε ανακοίνωσή του το βράδυ της Δευτέρας, ο δήμος Σαμοθράκης, που βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με το αρμόδιο υπουργείο προκειμένου να εκμισθωθεί κάποιο άλλο πλοίο για το διάστημα αυτό, αναφέρει: «Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής σχετικά με το θέμα της ακινησίας του ΣΑΟΣ ΙΙ και τη διακοπή ακτοπλοϊκής συγκοινωνίας της Σαμοθράκης, όλα δείχνουν ότι μέσα στα λίγα επόμενα 24ώρα το πρόβλημα θα λυθεί».


πηγή: gnomionline.gr