Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών Λέσβου «Ελπίζουμε να σταματήσει η δημοτική αρχή να λειτουργεί αυτοβούλως με γνώμονα την πολιτική της επιβίωση»

Δελτίο Τύπου

Στις 6/11/2017 κληθήκαμε, ως δημοτικοί σύμβουλοι, να υπογράψουμε μια απόφαση που ετοίμασε το περιβάλλον του δημάρχου αφού λάβαμε μια πρόσκληση σε κατεπείγουσα συνεδρίαση. Κοινώς, ο δήμαρχος έκανε μια «επιστράτευση», αλλά δεν μας είπε αναλυτικά ποιος είναι ο κίνδυνος και γιατί η πίεση του χρόνου. Ποιες είναι οι ραγδαίες εξελίξεις που επικαλούνταν  στην πρόσκληση της συνεδρίασης;

Η απόφαση αυτή μιλούσε για «ανάγκη άμεσης και ουσιαστικής αποσυμφόρησης όλων των δομών φιλοξενίας» και τη δήλωση της αντίθεσής μας στη δημιουργία οποιασδήποτε άλλης δομής, για έλεγχο των ΜΚΟ, για μη τοποθέτηση εξέδρας επισήμων στην παρέλαση της Απελευθέρωσης του νησιού και για μαζικές κινητοποιήσεις πολιτών. Γίναμε κομπάρσοι στη γνωστή παράσταση... Στο τέλος, τρεις παρατάξεις αποχώρησαν ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τη στάση του δημάρχου στο δημοτικό συμβούλιο και η άλλη ψήφισε "κατά", ενώ δυο ανεξάρτητοι σύμβουλοι ψήφισαν "λευκό".  
Θεωρούμε ότι πρόκειται για μια απόφαση που είναι μεν προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά είναι ελλιπής, χωρίς δομή (σκοπό-στόχους-μέθοδο), ανέμπνευστη και γενικόλογη, χωρίς να δίνει εξηγήσεις, κρύβοντας ιδιοτέλεια καθώς…άργησε δυόμιση χρόνια! Μια απόφαση κομμένη και ραμμένη στα μέτρα εκείνων που τώρα έχουν ανάγκη από «κολυμβήθρες του Σιλωάμ» γιατί γνωρίζουν ότι οτιδήποτε γράφει η ιστορία δεν το ξεγράφει και ότι οι ευθύνες τους είναι μεγάλες (ενδεχομένως, όχι μόνο πολιτικές). Δεν έχει ο δήμαρχος συμβούλους; Ποιος ο ρόλος και ποια η γνώμη του ειδικού συμβούλου επικοινωνιακής στρατηγικής και διαχείρισης κρίσεων που προσέλαβε πρόσφατα με 23.400 ευρώ για το έτος 2017 (αρ. πρωτ. 34543/19/6/2017); Όσες φορές και αν ρωτήθηκε στο συμβούλιο ο δήμαρχος, αρχικά από εμάς και στη συνέχεια και από άλλους συμβούλους, δεν απάντησε.


Ο επικεφαλής της Πρωτοβουλίας μίλησε για ανάγκη ανάδειξης αυτών των ευθυνών (που τώρα κάποιοι πάνε εντέχνως να αποποιηθούν), γιατί μόνο αν αναγνωρίσουμε τα λάθη μας μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά. Συγκεκριμένα εστίασε στα παρακάτω:

1.   Θεσμική αναρμοδιότητα: ο Δήμος Λέσβου ήταν καθ’ ύλην αναρμόδιος για να χειριστεί το προσφυγικό/μεταναστευτικό και ως εκ τούτου δεν έπρεπε να αναλάβει τη διαχείριση ενός τόσο σοβαρού ζητήματος χωρίς νομιμοποίηση και χωρίς την αναγκαία κατάρτιση, εμπειρία και τις ειδικές γνώσεις διαχείρισης και σχεδιασμού. Ακόμα και αν δεχτούμε ότι το έκανε «αναγκαστικά» για μικρά χρονικά διαστήματα (ημερών), έπρεπε να συμβουλεύονταν ειδική επιτροπή εμπειρογνωμόνων, να επεδίωκε συνεργασίες και να φρόντιζε να δρομολογηθούν οι πρέπουσες ενέργειες με τον πρέποντα τρόπο υπό το συντονισμό της Περιφέρειας. Μιλάμε για διάστημα 2μιση χρόνων! Όμως η δημοτική αρχή δεν ενημέρωνε ποτέ εγγράφως το περιφερειακό συμβούλιο ή τον αρμόδιο αντι-περιφερειάρχη. Όταν έχεις πλήρη άγνοια από θέματα διαχείρισης κρίσεων, δεν επιμένεις να διαχειρίζεσαι μόνος σου τα πάντα αυτοσχεδιάζοντας, σε βάρος ενός ολόκληρου τόπου, μόνο και μόνο για να έχεις πάνω σου τα φώτα της δημοσιότητας…

2.   Δημοκρατικές διαδικασίες: Η δημοτική αρχή δεν έφερνε το θέμα του μεταναστευτικού/προσφυγικού στο δημοτικό συμβούλιο, ώστε να λαμβάνονται ανάλογες συλλογικές αποφάσεις από το σώμα.  Θα μπορούσε, μάλιστα, να είχε δημιουργηθεί και μια Διαπαραταξιακή Επιτροπή από αιρετούς για τη διαχείριση της κρίσης.

3.      Εξωτερική πολιτική: Ο κ. Γαληνός ανέλαβε την εξωτερική πολιτική της χώρας ως δήμαρχος Λέσβου και δήλωνε στη Mail Online (20/3/2016) ότι η Λέσβος μπορεί να κρατήσει έως και 20.000 άτομα στα camps, κάνοντας δηλώσεις ένταξης χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων στην τοπική κοινωνία, δίχως τη συμμετοχή του τοπικού πληθυσμού σε τέτοιες αποφάσεις (π.χ. 14/5/2016 στο Human Stories, 9/12/2016 στο Βατικανό, κ.α.). Τι εντυπώσεις αφήνει αυτό και πώς εφαρμόζεται αυτό στη γλώσσα της διπλωματίας; Είναι γνωστό ότι η διπλωματία μπορεί να χαράξει πολιτική, αλλά η πολιτική δεν μπορεί να χαράξει διπλωματία. Στη προκειμένη περίπτωση, η δημοτική αρχή που αυτοσχεδιάζει χωρίς γνώσεις, υποδομές και μέσα, είναι αυτοδίδακτη και μπαίνει αλόγιστα και ανεύθυνα σε ένα παιχνίδι με μεγάλους παγκόσμιους παίχτες, θέτοντας σε κίνδυνο το νησί και τη χώρα μας.

4. Διαχείριση ΜΚΟ: Η δημοτική αρχή με τους χειρισμούς της νομιμοποίησε την ανεξέλεγκτη δράση των ΜΚΟ (χαρακτηριστική η συνάντηση γνωριμίας δήμου με τις ΜΚΟ την Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2015). Επιπλέον, οι συνεργασίες με δημοτικές επιχειρήσεις απασχόλησαν πολλές φορές τον τοπικό τύπο και απ’ όσο γνωρίζουμε, διενεργείται ήδη προανάκριση για την υπόθεση των συμβάσεων της ΔΕΔΑΠΑΛ μετά από αυτόκλητη παρέμβαση του Εισαγγελέα.   

5. Επιτροπή Διαχείρισης Κρίσης: Η δημοτική αρχή δεν φρόντισε να συμβάλει στη δημιουργία μιας Επιτροπής Διαχείρισης της Κρίσης (εδώ που θα έπρεπε να αναλάβει πρωτοβουλία, δεν το έκανε).

6.  Κοινό μέτωπο δημάρχων Βορείου Αιγαίου: Η δημοτική αρχή δεν επεδίωξε από το 2015 να δημιουργήσει μια επιτροπή δημάρχων με στόχο τις συλλογικές αποφάσεις και μια σύμπνοια.  

Τι προτείνουμε:

        Κοινή οργάνωση διαμαρτυριών με άλλους φορείς της Λέσβου (ενεργοποίηση του Συντονιστικού Οργάνου των Φορέων της Λέσβου).

        6μηνιαίο χρονοδιάγραμμα τήρησης της παλαιότερης απόφασης του δημοτικού συμβουλίου (2016) περί εκκένωσης του Καρά Τεπέ (λεπτομέρειες επ’ αυτού προτείναμε να τεθούν υπό συζήτηση), του μόνου δημοτικού camp που υπάρχει σε νησί.

        Λήψη απόφασης φέρουσας ικανότητας του νησιού, καθότι οι δομές επεκτείνονται (με ποιες αποφάσεις;)

        Καταγραφή, αστυνομικός και δημοσιονομικός έλεγχος των ΜΚΟ, όπως και έλεγχος σίτισης-στέγασης και εργασιακών συνθηκών (έπρεπε να είχαν ξεκινήσει εδώ και πολύ καιρό)

        ·Ενεργοποίηση ΠΑΜ-ΠΣΕΑ ή σύσταση Επιτροπής Διαχείρισης της Κρίσης, υπό το συντονισμό της Περιφέρειας σε κάθε νησί. Σκοπός της ΠΑΜ-ΠΣΕΑ (Διεύθυνση Πολιτικής Σχεδίασης Εκτάκτου Ανάγκης) είναι η διαχείριση εκτάκτων αναγκών και η αντιμετώπιση οποιουδήποτε κινδύνου, από φυσικές ή τεχνολογικές καταστροφές έως ανθρωπιστικές κρίσεις, ζητήματα εθνικής ασφάλειας, κλπ. Η Επιτροπή Διαχείριση της Κρίσης, θα μπορούσε να απαρτίζεται από έμπειρους επιστήμονες ειδικευμένους, από υπηρεσιακούς παράγοντες πολιτικής προστασίας, από τον επικεφαλής/εκπρόσωπο της αστυνομίας, της ΕΥΠ, των δικαστικών αρχών, την περιφερειάρχη ή/και τα μέλη μιας διαπαραταξιακής περιφερειακής επιτροπής, το δήμαρχο ή/και τα μέλη μιας διαπαραταξιακής δημοτικής επιτροπής, κ.α. Στις αρμοδιότητές της θα συμπεριλαμβάνονταν η προετοιμασία και υλοποίηση ολοκληρωμένων σχεδίων για την αντιμετώπιση διαφόρων κινδύνων, η εκπόνηση ολοκληρωμένων και τεκμηριωμένων προτάσεων σε όργανα της ΕΕ, η ενασχόληση με εξεύρεση πόρων για υποδοχή και φιλοξενία ή ό,τι άλλο αποφασίζεται, με επαφές με πρεσβείες χωρών μεταναστών/προσφύγων, με την καταγραφή των ΜΚΟ και τον έλεγχό τους, κλπ.

        Κοινό μέτωπο Περιφέρειας και δημάρχων Βορείου Αιγαίου και καθορισμός ενός συντονιστή Επιτροπών Διαχείρισης της Κρίσης για όλο το Βόρειο Αιγαίο. Ισχύς εν τη ενώσει.

Ελπίζουμε να σταματήσει κάποτε η δημοτική αρχή να λειτουργεί αυτοβούλως και τυχάρπαστα με μόνο γνώμονα την πολιτική της επιβίωση (το αν ενήργησε ή ενεργεί νομίμως, ας το εξετάσει η Δικαιοσύνη) και να σταματήσει να απαντά με προσωπικές επιθέσεις και αήθεις προσωπικούς χαρακτηρισμούς όταν στριμώχνεται με πολιτικές ερωτήσεις και τοποθετήσεις. Να τονίσουμε επίσης σε ορισμένους συναδέλφους δημοτικούς συμβούλους, ότι είναι ατυχές από μέρους τους να κουνάνε προκλητικά το δάχτυλο σε εκπροσώπους των πολιτών. Αρχή της δημοκρατίας είναι όσοι ασκούν δημόσιο αξίωμα να ελέγχονται για ό,τι πράττουν ή παραλείπουν να πράξουν. Δυστυχώς φαίνεται πως η δημοτική αρχή θα προσπαθήσει πλέον να καπελώσει τις μαζικές διαμαρτυρίες που θα προκληθούν από την κακή διαχείριση ενός ζητήματος, για το οποίο δεν φέρει η ίδια την αποκλειστική ευθύνη, αλλά σίγουρα ένα μεγάλο και βαρύτατο μέρος της.

Για την Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών,
Ευάγγελος Σπ. Παυλής