Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Λέσβου «Συνεδρίαση παρωδία του Δημοτικού Συμβουλίου Λέσβου»

Για την έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 6ης Νοεμβρίου


   Στο ίδιο έργο θεατές, σε μια συνεδρίαση παρωδία, παρακολουθήσαμε για άλλη μια φορά την επιχειρούμενη εδώ και καιρό υποβάθμιση του ρόλου του δημοτικού συμβουλίου, με πολλά επικοινωνιακά πυροτεχνήματα, μακριά και πέρα από την ουσία των προβλημάτων.

   Φαίνεται πως για τη δημοτική αρχή, τα στελέχη της οποίας είχαν αποφασίσει τη συνεδρίαση από το Σάββατο αλλά οι υπόλοιποι δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης κληθήκαμε εκτάκτως τη Δευτέρα, η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ήταν το «αναγκαίο κακό» για να ευλογήσει τα γένια της σχετικά με τους χειρισμούς της στο ζήτημα του προσφυγικού.

   Αν νομίζουν ότι το δημοτικό συμβούλιο είναι το βήμα τους για να αναπτύξουν τις προσωπικές και πολιτικές τους ψευτο-αντιπαραθέσεις με τους «συκοφάντες» τους, που αρνούνται βέβαια να κατονομάσουν συγκεκριμένα, μη σεβόμενοι τους υπόλοιπους δημοτικούς συμβούλους, είναι βαθιά νυχτωμένοι.

   Δηλώνουμε πως εμείς δεν πρόκειται να γίνουμε κλακαδόροι στο χιλιοπαιγμένο εργάκι τους, ούτε θα σερνόμαστε πίσω από αποπροσανατολιστικά επικοινωνιακά τρικ σε καλοστημένες μεν, φαρσοκωμωδίες δε. Άλλωστε έχουν βρει άριστους συμμάχους σε αυτό.

   Τα σοβαρά ζητήματα θέλουν και σοβαρή αντιμετώπιση. Δεν χωρούν υποκρισίες, ούτε εκπτώσεις στα αιτήματά μας, στο όνομα της «εθνικής συνεννόησης και συμπόρευσης».

   Η κατάσταση στο hot spot της Μόριας είναι απαράδεκτη. Ανησυχούμε ιδιαίτερα για τους κινδύνους που θα προκύψουν, δυστυχώς όπως και πέρυσι, για την υγεία, ακόμα και τη ζωή όλων των έγκλειστων εκεί. Και η κυριότερη ανησυχία είναι ότι αυτή η κατάσταση θα συνεχιστεί και πολύ πιθανόν να ενταθεί, χειροτερεύοντας την κατάσταση τόσο των προσφύγων όσο και συνολικά των κατοίκων του νησιού.

   Για εμάς η βάση του προβλήματος βρίσκεται στη συμφωνία εγκλωβισμού τους μεταξύ ΕΕ - Τουρκίας που στήριξε και στηρίζει η κυβέρνηση, στις συνθήκες τις Ευρωπαϊκής Ένωσης (Σέγκεν, Δουβλίνο κλπ) που στήριξαν και στηρίζουν οι ελληνικές κυβερνήσει, παλιές και νέες.
   Λύση δεν είναι η επέκταση των δομών εγκλωβισμού στα νησιά, ούτε η μεταφορά του προβλήματος από το ένα σημείο στο άλλο. Μοναδική λύση είναι ο απεγκλωβισμός τους από το νησί και από τη χώρα.

   Διεκδικούμε διπλό απεγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών, από το νησί και από την Ελλάδα, να ανοίξει ο δρόμος να μεταβούν οι εγκλωβισμένοι στις χώρες που επιλέγουν. Ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης για όσο χρόνο παραμένουν στα κέντρα προσωρινής φιλοξενίας. Με αποκλειστική ευθύνη του κράτους και των θεσμών του. Καμία απολύτως ανάμειξη των ΜΚΟ. Να φύγει το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο.

   Εκφράζουμε την αμέριστη αλληλεγγύη μας στους πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν τα ίδια αιτήματα απεγκλωβισμού τους και είναι θύματα των πολιτικών που αιματοκυλούν τους λαούς, των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης.

   Στην κατεύθυνση αυτή λοιπόν καλούμε το λαό της Λέσβου, τους συλλόγους, τα σωματεία, τους λαϊκούς φορείς, να εντείνουν την πάλη δίπλα και μαζί με τους πρόσφυγες, απομονώνοντας όσους ανοιχτά ή συγκαλυμμένα εκφράζουν εθνικιστικές και ρατσιστικές θέσεις.

Μυτιλήνη 7 Νοεμβρίου 2017
Για τη Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Λέσβου
Νίκη Τσιριγώτη