Τρίτο κρούσμα ευλογιάς του προβάτου στην Φιλια | Πάνω από 30 χιλιάδες πρόβατα ελέγχθηκαν στην Λέσβο | Νέα μέτρα ασφαλείας

Αυξάνονται σημαντικά, οι υποχρεώσεις της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας και την Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου

Αυξάνονται σημαντικά, οι υποχρεώσεις της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας και την Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, εξαιτίας της κήρυξης του νησιού σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης μετά την εξάπλωση της ευλογιάς των προβάτων, ενώ την ίδια ώρα συνεχίζονται οι εντατικοί έλεγχοι στα κοπάδια των τεσσάρων μολυσμένων περιοχών.

Θετικό αποδείχθηκε και το τρίτο κρούσμα στην περιοχή της Φίλιας, συνεπώς θα προχωρήσουν οι διαδικασίες για τη σφαγή και αυτού του κοπαδιού, τις αμέσως επόμενες ημέρες.



Αναφερόμενος στην υφιστάμενη κατάσταση, όπως αυτή διαμορφώνεται μέσα από τα νέα δεδομένα, ο αντιπεριφερειάρχης Κ. Αδαμίδης σημειώνει μεταξύ άλλων, ότι αυτή τη στιγμή, υπάρχει μια κάπως πιο σαφής εικόνα, σε σύγκριση με το προηγούμενο διάστημα, αφού τις τελευταίες ημέρες ελέγχθηκαν συνολικά πάνω από 30 χιλιάδες πρόβατα.

«Δίνουμε μάχη με το προσωπικό της Υπηρεσίας, τους κτηνιάτρους του στρατού και τους 4 ιδιώτες, για να μπορέσουμε να ελέγξουμε την κατάσταση στις περιοχές που έχουν εμφανιστεί κρούσματα. Δεν είναι καθόλου εύκολο το εγχείρημα, μετά από δεκάδες ελέγχους όμως, θα τολμήσουμε να πούμε ότι υπάρχει σαφέστερη εικόνα.

Όμως, έχουν προκύψει δύο ακόμη σοβαρά ζητήματα που σχετίζονται με τα μέτρα ασφαλείας και την μεταφορά των ζώων. Σ' αυτά, χρειάζεται η συνδρομή αρκετών εργαζομένων και κτηνιάτρων.

Το πρώτο ζήτημα αφορά στην ελεγχόμενη μεταφορά κοπαδιών έπειτα από το πράσινο φως που πήραμε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Έχουμε περιθώριο περίπου 12-13 μέρες από σήμερα, για να υλοποιήσουμε αυτή την απόφαση, η οποία φυσικά θα εξυπηρετήσει δεκάδες κτηνοτρόφους μας, που θέλουν να μεταφέρουν τα κοπάδια τους με ασφάλεια και με νόμιμο τρόπο.

Πηγή: Εφημερίδα Δημοκράτης