Έρχεται πλωτό hotspot στην Μυτιλήνη- Εκρηκτική η κατάσταση στην Μόρια- Πάνω από 6000 μετανάστες στο νησί μας

Φωτο αρχείου
Με πλωτά hotspots σκέφτεται τώρα η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει το χάος που επικρατεί στα νησιά του βορειανατολικού Αιγαίου εξαιτίας των αυξανόμενων προσφυγικών-μεταναστευτικών ροών.


Αλλωστε, αυτό προανήγγειλε (σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ) και ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μπαλάφας, ο οποίος ερωτηθείς σχετικά ανέφερε ότι εξετάζεται να αξιοποιηθούν, μεταξύ άλλων, και πλωτά μέσα, για την παραμονή σε αυτά, υπό τη μορφή φιλοξενίας, των επιπλέον προσφύγων και μεταναστών.

Μάλιστα, ο ίδιος παραδέχτηκε ότι οι συνθήκες για τους κατοίκους των νησιών λόγω των αυξημένων προσφυγικών ροών από την Τουρκία είναι δύσκολες. «Δυστυχώς, οι συνθήκες στα νησιά μας είναι δύσκολες. Μέχρι πριν από δύο μήνες η κατάσταση ήταν ελεγχόμενη», είπε ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής προσθέτοντας ότι οι αυξημένες ροές δεν είναι κάτι που περνάει απαρατήρητο. «Προφανώς, το παρατηρήσαμε, το καταγράψαμε, μας απασχολεί, μας ανησυχεί και παίρνουμε μέτρα».

Καμπανάκι…

Με την εκρηκτική αυτή κατάσταση κάτοικοι στη Λέσβο, τη Χίο και τη Σάμο όπου τα τελευταία χρόνια σηκώνουν «στις πλάτες» την προσφυγική κρίση κάνουν σε δραματικούς, μάλιστα, τόνους έκκληση στην κυβέρνηση να λάβει άμεσα μέτρα.




Την άμεση λήψη μέτρων για την αποσυμφόρηση του νησιού της Λέσβου υπενθυμίζεται ότι έχει ζητήσει με επιστολή του στον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα και ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο, «οι διαμένοντες σε δομές φιλοξενίας πρόσφυγες και μετανάστες στη Λέσβο έχουν ξεπεράσει τους 6.000, κάτι που σημαίνει ότι οι υπάρχουσες δομές έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τον μέγιστο αριθμό ατόμων που μπορούν να φιλοξενήσουν».

Διασυρμός




Πάντως, οι τραγικές συνθήκες κάτω από τις οποίες ζουν οι πρόσφυγες-μετανάστες στα ελληνικά νησιά απασχολούν έντονα τον διεθνή Τύπο. Δημοσιεύματα, όπως αυτό της αυστριακής Der Standard, επικρίνουν την ελληνική κυβέρνηση για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται την προσφυγική κρίση.

Στο δημοσίευμα στην ηλεκτρονική έκδοση της αυστριακής εφημερίδας επισημαίνεται ότι η κυβέρνηση δεν είχε προνοήσει εγκαίρως για το αναγκαίο προσωπικό, με αποτέλεσμα να υπάρχουν μεγάλα κενά από τη στιγμή που πήρε τη θέση των ΜΚΟ για τη φροντίδα των προσφύγων.

«Στις αρχές του μήνα η Υπατη Αρμοστεία κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου να βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης στους υπερπλήρεις καταυλισμούς, μεταξύ άλλων, σε Λέσβο και Κω. Από τη στιγμή που ανέλαβε η ελληνική κυβέρνηση υπάρχουν παντού κενά», αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Βάλια Νικολάου


Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου