Αιχμηρή απάντηση του Δήμου Λέσβου σε Καραγεωργιου για το αρχοντικό Κατσανειο και το Μουσικό Σχολείο Μυτιλήνης


Έχοντας την απαραίτητη πολιτική βούληση να διασώσουμε το συγκεκριμένο αρχιτεκτονικό κόσμημα της πόλης και του νησιού μας γενικότερα, το οποίο άνθρωποι της λογικής του κ. Καραγεωργίου άφησαν στη τύχη του έτοιμο να καταρρεύσει, διεκδικήσαμε αρχικά την παραχώρησή του από το ΤΑΙΠΕΔ. Όταν αυτό δεν κατέστη δυνατό, ο Δήμος Λέσβου, προέβη στην αγορά του κτιρίου με σκοπό την αξιοποίησή του. Συνεπώς σε πρώτη φάση καταφέραμε να περιέλθει το εν λόγω κτίριο στη δικαιοδοσία του Δήμου, γεγονός που στη συνέχεια θα οδηγήσει στην ευκολότερη και σίγουρη αξιοποίησή του.

Όπως έχει ήδη αναφερθεί σε παλαιότερη ανακοίνωση, σχετικά με το τεχνικό ζήτημα που προέκυψε αναφορικά με τα τετραγωνικά που απαιτούνται για τη λειτουργία μουσικού σχολείου στο “Κατσάνειο’’, υπήρχαν πριν από την αγορά του κτιρίου και συνεχίζουν να υπάρχουν εναλλακτικά σχέδια αξιοποίησης του ως Μουσική Ακαδημία ή ως χώρος στέγασης έως και δυο νηπιαγωγείων της πόλης. Ήδη έχει γίνει η αρχιτεκτονική αποτύπωση, ο καθαρισμός του περιβάλλοντος χώρου και προχωράμε τις διαδικασίες έκδοσης οικοδομικής άδειας. Σε αλλεπάλληλες συναντήσεις με τους καθηγητές του σχολείου αλλά και τον Σύλλογο Γονέων και κηδεμόνων προτάθηκαν εναλλακτικές λύσεις, ενώ υπάρχει επόμενη προγραμματισμένη συνάντηση για τον ίδιο σκοπό η οποία ευελπιστούμε ότι θα έχει θετικά αποτελέσματτα. Σε κάθε περίπτωση η θέληση και η προσπάθεια του Δημάρχου και της Δημοτικής αρχής είναι δεδομένη και γνωστή.



 Η επιμονή του κ. Καραγεωργίου στην αποκλειστική σύνδεση της αγοράς του ‘Κατσάνειου’ με τη στέγαση του μουσικού σχολείου είναι λανθασμένη και εξυπηρετεί όπως φαίνεται αποκλειστικά  την αντιπολιτευτική προβολή του. Ο ίδιος κατηγορεί τον Δήμαρχο Λέσβου για μικροπολιτική όταν με την πρώτη ευκαιρία σπεύδει να εκμεταλλευτεί  γονείς, μαθητές και καθηγητές χωρίς φυσικά συγκεκριμένες προτάσεις για λύση στο πρόβλημα απλά και μόνο για την πρόκληση και τη δημιουργία εντυπώσεων. Η μαθητιώσα νεολαία της Λέσβου αποτελεί έμπρακτα πρώτη προτεραιότητα για τη Δημοτική αρχή και η καλύτερη απόδειξη γι’ αυτό είναι ότι μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα από το σεισμό της 12ης Ιουνίου και με δαπάνες του Δήμου λειτούργησαν χωρίς πρόβλημα  όλα τα σχολεία του νησιού μας, ενώ παράλληλα εντάχθηκαν πέντε σχολικά συγκροτήματα της Λέσβου στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα "Βόρειο Αιγαίο 2014-2020" με συνολικό προϋπολογισμό : 5.060.924,48 για την συνολική αναβάθμιση των υποδομών τους. Επίσης, τέσσερα ακόμη σχολικά συγκροτήματα της Λέσβου βρίσκονται στο στάδιο της προένταξης, στο παραπάνω πρόγραμμα.

Στην ξαφνική προσπάθεια του κ. Καραγεωργίου να επιτελέσει το αντιπολιτευτικό του έργο καθώς και στους ανεπίτρεπτους χαρακτηρισμούς δεν θα τον ακολουθήσουμε. Η απάντησή μας είναι πρώτον η διάσωση ενός κτιρίου μοναδικής αρχιτεκτονικής ομορφιάς και η ποιοτική εκμετάλλευσή του και δεύτερον η συνεχής προσπάθεια για την εξεύρεση λύσεων προς όφελος όλων των πολιτών.