Θλίψη για τον θάνατο του Παύλου Κοντέλλη- Ποιος είναι ο Ασωματιανός επιχειρηματίας σύμβολο του αγροτικού κόσμου

Πλήρης ημερών έφυγε από τη ζωή στην Αθήνα ο Ασωματιανός επιχειρηματίας Παύλος Κοντέλλης

Πλήρης ημερών έφυγε από τη ζωή στην Αθήνα ο Ασωματιανός επιχειρηματίας Παύλος Κοντέλλης, που ήταν ένα από τα τέσσερα παιδιά του αείμνηστου Γιάννη Κοντέλλη, ο οποίος επιστρέφοντας το 1919 από την Αμερική για να γίνει ο αντιπρόσωπος της Ford αρχικά στη Μυτιλήνη είχε φέρει το πρώτο αυτοκίνητο Ford στην Ελλάδα. Μάλιστα ένα όχημα της ίδιας σειράς εκτίθεται ακόμα και στις μέρες μας στις κτιριακές εγκαταστάσεις των αδελφών Κόρακα στην Παγανή, όπου στεγάζεται η αντιπροσωπεία των αυτοκινήτων του άλλου του γιου Εμμανουήλ Κοντέλλη.

Μεταφέροντας με την πάροδο των ετών ο Ιωάννης Κοντέλλης την έδρα της αντιπροσωπείας στην Αθήνα δημιούργησε το 1952 ξεχωριστό τμήμα για την προώθηση των γεωργικών ελκυστήρων Ford, τη διεύθυνση του οποίου ανέλαβε ο Παύλος Κοντέλλης.

Έξι χρόνια αργότερα ο ίδιος ίδρυσε την Παύλος Ι. Κοντέλλης ΑΕΒΕ, η οποία εξελίχθηκε μέχρι τις μέρες μας σε μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες επαγγελματικών οχημάτων, τρακτέρ, χωματουργικών και επαγγελματικών αυτοκινήτων, καθώς και λιπαντικών.



Παρότι οι επαγγελματικές του υποχρεώσεις καθιστούσαν επιβεβλημένη την παραμονή του στην Αθήνα δεδομένου πως διεύθυνε την επιχείρηση μέχρι το τέλος της ζωής του, ο Παύλος Κοντέλλης δεν ξέχασε ποτέ τον Ασώματο, χρηματοδοτώντας μάλιστα την ενορία ακόμα και για τα μαθήματα μουσικής των παιδιών του χωριού. Επιχορηγούσε όμως και Σχολεία άλλων νησιωτικών περιοχών της Ελλάδας για να επισκέπτονται αρχαιολογικούς χώρους και ξεναγούσε ο ίδιος τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς όταν έφταναν και στις εγκαταστάσεις της εταιρείας του.

Το 2014 του απένειμε βραβείο η Ακαδημία Αθηνών, χαρακτηρίζοντας σημαντική τη συμβολή του στη διάσωση της αγροτικής παράδοσης με το βιβλίο του «Εργαλεία της Παράδοσης».

Η κηδεία του Παύλου Κοντέλλη θα γίνει αύριο Σάββατο από το Α’ νεκροταφείο Αθηνών, ενώ τη διοίκηση της εταιρείας του συνεχίζει η σύζυγός του Αριάν Κοντέλλη.

Πηγή ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ | Σ. ΤΣΙΝΤΩΤΑΣ