Η αύξηση των μεταναστευτικών ροών στο επίκεντρο της συνάντησης - Μητσοτάκη Αβραμόπουλου

Η αύξηση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης του προέδρου της ΝΔ με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο.


Προβληματισμένος εμφανίστηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης απ’ αυτή την εξέλιξη τους τελευταίους μήνες στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου,τονίζοντας ότι «αυτό που μπορώ να πω είναι ότι η κατάσταση επιδεινώνεται διαρκώς. Υπάρχει μια έντονη αντίδραση από τις τοπικές κοινωνίες και είναι ένα ζήτημα που θα το βρούμε μπροστά μας και θα χρειαστεί άμεση διαχείριση, αλλά και υποστήριξη όλων των ευρωπαϊκών υπηρεσιών και θέλω για άλλη μια φορά να σας συγχαρώ για την εξαιρετική δουλειά που έχετε κάνει, διαχειριζόμενος ένα εξαιρετικά σύνθετο και δύσκολο χαρτοφυλάκιο, μια δουλειά που είναι ωφέλιμη τόσο για την Ευρώπη όσο και για την Ελλάδα».
Από την πλευρά της ΕΕ ο Δημήτρης Αβραμόπουλος ανέφερε ότι «και εμείς έχουμε προβληματιστεί» ωστόσο πρόσθεσε ότι «συγκριτικά με το πώς ήταν τα πράγματα παλιότερα τον τελευταίο καιρό είναι καλύτερα, αλλά δεν έχουμε φτάσει ακόμα στο επίπεδο που θα θέλαμε».

Ο κ. Αβραμόπουλος εκτίμησε ότι «Παρ’ όλα ταύτα, η ευρωτουρκική συνεννόηση λειτουργεί και η λύση είναι περισσότερη συνεννόηση ανάμεσα στην Τουρκία και στην Ευρώπη, αλλά και στο εσωτερικό της χώρας, ανάμεσα σε όλα τα επίπεδα των αρχών που εμπλέκονται στη διαχείριση του προσφυγικού. Θέλω να πιστεύω ότι αυτό που παρατηρείται σήμερα θα ξεπεραστεί σύντομα. Η Ευρώπη είναι στο πλευρό της Ελλάδας, από την πρώτη στιγμή, πολιτικά, με την παροχή των στελεχών που απαιτούνται για τη δημιουργία στα νησιά κυρίως ενός τείχους, το οποίο δεν θα είναι όμως αυτό που κάποιοι προσπαθούν να χτίσουν στην Ευρώπη, αλλά κυρίως μιας καλύτερης διαχείρισης των ευρωπαϊκών συνόρων».

Στην κατεύθυνση αυτή ο κ. Αβραμόπουλος πρόσθεσε ότι «το πρόβλημα έγκειται σε αυτό το πράγμα, αλλά έχει να κάνει με την άλλη περίπτωση της Ιταλίας, όπου δυστυχώς τα πράγματα είναι πολύ πιο δύσκολα και περίπλοκα», καθώς όπως τόνισε «η διαφορά ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Ιταλία, ως χώρες που δέχονται μετανάστες, είναι ότι στην Ιταλία κατευθύνονται παράνομοι μετανάστες, αλλά από την πλευρά του Αιγαίου έρχονται περισσότερο πρόσφυγες. Παρ’ όλα αυτά, να εξάρω για μια ακόμα φορά τη στάση της ελληνικής κοινωνίας, απέναντι σε αυτό το φαινόμενο, το οποίο θα κρατήσει για πάρα πολύ καιρό. Και θέλω να πιστεύω ότι αυτό που δικαιολογημένα έχει προκαλέσει ανησυχία στις τοπικές κοινωνίες σύντομα με τη συνεργασία των τοπικών αρχών, των αρχών της κυβέρνησης και των υπηρεσιών του κράτους θα ξεπεραστεί. Αλλά θα πρέπει να εντατικοποιηθεί περισσότερο η συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες. Η Ελλάδα είναι έκταση της Ευρώπης και όταν για την Ευρώπη ισχύει η ευρωτουρκική συνεννόηση, εκ των πραγμάτων και φέρνει στο προσκήνιο την ανάγκη αποτελεσματικότερης και καλύτερης συνεργασίας».

Πηγη news247.gr