4ωρη στάση εργασίας αύριο Τετάρτη 1/11 για τους γιατρούς του ΕΣΥ Λέσβου για το νέο ιατρικό μισθολόγιο

ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ των Γιατρών την ΤΕΤΑΡΤΗ 1 ΝΟΕΜΒΡΗ 11π.μ.-3μ.μ.


Το νέο ιατρικό μισθολόγιο φέρνει νέες μειώσεις στα εισοδήματα των γιατρών του Ε.Σ.Υ. Καταρρίπτονται οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που διατυμπάνιζε ότι θα έχουμε «μικρές αλλά σημαντικές αυξήσεις». Σε όσα νοσοκομεία έχει εφαρμοστεί, οι μειώσεις στις καθαρές τακτικές αποδοχές είναι από 30-40€ τον μήνα για τους Επιμελητές Β, 50–60€ για τους Επιμελητές Α και φτάνουν τα 80-90€ για τους Διευθυντές. Οι μειώσεις προέρχονται από την ένταξη του επιδόματος βιβλιοθήκης στο βασικό μισθό, που πριν ήταν αφορολόγητο και από την αύξηση των κρατήσεων υπέρ του ΜΤΠΥ από το 4 στο 4,5%. Έχουν αναδρομική ισχύ από 1/1/17 και οι κρατήσεις, γίνονται σε μία ή περισσότερες δόσεις. Στο Βοστάνειο και τα Κ.Υ. της Λέσβου, το νέο μισθολόγιο δεν έχει εφαρμοστεί ακόμα. Όταν εφαρμοστεί οι αναδρομικές περικοπές θα είναι ακόμα μεγαλύτερες. Και άλλες μειώσεις θα προστεθούν, με τη νέα μείωση του αφορολόγητου, μνημονιακό μέτρο που θα αρχίσει να εφαρμόζεται από το 2018, αν δεν πιαστεί ο στόχος για τα αιματοβαμμένα πρωτογενή πλεονάσματα.

Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος ετοιμάζεται η κυβέρνηση να φέρει στη Βουλή το νομοσχέδιο για την αλλαγή του χρόνου εργασίας. Προβλέπεται κατακερματισμός των εφημεριών με βάση τις αντιδραστικές ευρωπαϊκές οδηγίες, με στόχο, περισσότερη εργασία, ακόμα λιγότερη ανάπαυση και χαμηλότερες απολαβές. Θέλουν να μας αιφνιδιάσουν για να μην υπάρξουν αντιδράσεις.
Ενώ η πολιτική ηγεσία του Υπ. Υγείας, είχε δηλώσει ότι το ΚΕΣΥ είναι γνωμοδοτικό όργανο και δεν νομοθετεί, οι διοικήσεις των ΥΠΕ προχωρούν στη διαδικασία αξιολόγησης των κλινικών ως εκπαιδευτικά κέντρα, στη βάση των κατευθυντήριων οδηγιών του. Σκοπός τους είναι οι υποστελεχωμένες (από τις μη προσλήψεις και συνταξιοδοτήσεις) κλινικές των νοσοκομείων, να σταματήσουν να δίνουν ειδικότητα και έτσι να οδηγηθούν σε κλείσιμο. Η αναμόρφωση των οργανισμών των νοσοκομείων με πρόταση του ΚΕΣΥΠΕ, σε συνδυασμό με την αξιολόγηση της Γεροβασίλη, που ευτυχώς καταρρέει μετά την απεργία – αποχή των εργαζομένων, στοχεύουν σε περαιτέρω συγχωνεύσεις – καταργήσεις τμημάτων, προϊσταμένων ειδικοτήτων και νοσοκομείων.
Η κυβέρνηση και το Υπ. Υγείας συνεχίζουν τη μνημονιακή κατρακύλα και στο όνομα της εξυπηρέτησης του χρέους, μειώνουν περαιτέρω (~ 200 εκατ.€) το κονδύλι για το δημόσιο σύστημα υγείας, το οποίο περιμένουν να ισοφαρίσει ο υπερχρεωμένος ΕΟΠΥΥ. Ο προϋπολογισμός του 2017 στα περισσότερα και μεγαλύτερα νοσοκομεία της χώρας έχει ήδη εξαντληθεί. Πώς περιμένουν να ανταποκριθεί το ΕΣΥ στις αυξημένες ανάγκες ενός φτωχού πληθυσμού μετά από 8 χρόνια κρίση; Η πολιτική τους γνωστή. Είναι αυτή της ιδιωτικοποίησης του Ε.Σ.Υ. και της ιατρικής εκπαίδευσης: συρρικνώνουν τις παροχές σε υλικά και προσωπικό, υποβαθμίζουν τη δημόσια υγεία, ενώ ανοίγουν το δρόμο σε ιδιωτικά κέντρα. Ταυτόχρονα η βιομηχανία των μεταπτυχιακών και των συνεδρίων θα θεωρείται μονόδρομος, για μία ανακυκλώσιμη θέση συμβασιούχου ιατρού, ή για μία από τις ελάχιστες προσλήψεις που γίνονται σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες.

Μονόδρομος για μας είναι ο συλλογικός αγώνας για να διεκδικήσουμε αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης, μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού κι αναβάθμιση των δομών μας. Συμμετέχουμε στη Στάση Εργασίας, που προκήρυξε η ΟΕΝΓΕ και διεκδικούμε: Ανάκτηση των μισθολογικών απωλειών που είχαμε και την επαναφορά τους στα επίπεδα προ κρίσης και μνημονίων. Άμεση πληρωμή των πρόσθετων εφημεριών και των οφειλόμενων εφημεριών του 2012. Απορρίπτουμε κάθε σχέδιο φραγμών (εξετάσεις ή άλλου είδους) για την ειδικότητα. Άμεσα ριζικά μέτρα για την αναστροφή του ρεύματος ιατρικής μετανάστευσης, με εξασφάλιση από το κράτος όλων των προϋποθέσεων, για την επαρκή εκπαίδευση των ειδικευόμενων και την εργασιακή τους αξιοπρέπεια. Όχι στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας στη βάση των αντιδραστικών οδηγιών της Ε.Ε. Απαιτούμε να σταματήσει τώρα η διαδικασία αξιολόγησης των κλινικών. Να προκηρυχθούν όλες οι κενές οργανικές θέσεις στο Βοστάνειο και την Π.Φ.Υ. Να σταματήσουν οι αναγκαστικές μετακινήσεις γιατρών. Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης της δημόσιας περίθαλψης. Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων και ρυθμίσεων. Άμεσες λύσεις στα προβλήματα λειτουργίας του Βοστανείου, της Μ.Υ. και των Κ.Υ. Ενιαίο, καθολικό, αποκλειστικά Δημόσιο και Δωρεάν σύγχρονο σύστημα Υγείας – Πρόνοιας.

Μυτιλήνη, 26 Οκτωβρίου 2017


ΕΝΩΣΗ ΙΑΤΡΩΝ Ε.Σ.Υ. ΛΕΣΒΟΥ