Αγροτικός Σύλλογος Ερεσού «Εδώ και 2 χρόνια… έχουμε την νόσο της ευλογιάς του προβάτου στο νησί»

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΕΣΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΠΡΟΒΑΤΩΝ


Για άλλη μια φορά οι κτηνοτρόφοι της Λέσβου, είναι ανάστατοι .Πάνω που ήλπιζαν ότι θα αρθεί επιτέλους η καραντίνα εξαιτίας του καταρροϊκού πυρετού, που τόσο έχει ταλαιπωρήσει τον κτηνοτροφικό κόσμο του νησιού μας ,μάς προέκυψε και η ευλογιά των αιγοπροβάτων . Μη ξεχνάμε, ότι πριν δυο χρόνια εμφανίστηκε σε δυο κοπάδια του χωριού μας ,πέρσι στη Γέρα και φέτος στο Μανταμάδο ,Αγία Παρασκευή, Στύψη, τείνει δε, να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Αν και τα πρώτα κρούσματα της νόσου παρουσιάστηκαν πριν από δυο χρόνια, κανένα ουσιαστικό μέτρο πρόληψης και προστασίας δεν πάρθηκε το προηγούμενο διάστημα.Φτάσανε μάλιστα στο σημείο, κυβέρνηση και περιφερειακή αρχή, να ρίχνουν τις ευθύνες για την εξάπλωση της νόσου, στους κτηνοτρόφους και ζητούν απ΄αυτούς να πάρουν οι ίδιοι μέτρα προστασίας των κοπαδιών τους και να ρίχνει ο ένας τις ευθύνες στον άλλο. Κατ΄αρχάς θέλουμε να εκφράσουμε την αλληλεγγύη και την συμπαράστασή μας στους συναδέλφους αιγοκτηνοτρόφους , που επλήγησαν από την ασθένεια και έχασαν τα κοπάδια τους.

Απαιτούμε δε από την κυβέρνηση και την περιφερειακή αρχή, να αφήσουν τις αποποιήσεις ευθυνών και τις παλινωδίες και να πάρουν τα παρακάτω μέτρα στήριξης των αιγοκτηνοτρόφων του νησιού μας:

1.Πλήρη αποζημίωση όλων των κτηνοτρόφων, που τα ζώα τους θανατώθηκαν, ή απεβίωσαν από την αρρώστια Η αποζημίωσή τους να λογισθεί ως πλήρη παραγωγική μονάδα, για όλο το χρονικό διάστημα, μέχρι την ανασύσταση του κοπαδιού.
2.Να διατηρηθούν και να επιδίδονται όλα τα δικαιώματα, όπως επιδοτήσεις κλπ.
3.Να γίνεται σωστή ενημέρωση του καταναλωτικού κοινού από υπεύθυνους επιστήμονες για να αποφευχθούν φαινόμενα παραπληροφόρησης και πανικού.
4.Στελέχωση της κτηνιατρικής υπηρεσίας και των κτηνιατρείων, για γρήγορο και αποτελεσματικό έλεγχο και ουσιαστική βοήθεια στον κτηνοτρόφο.(Προβλέπονται 13 κτηνίατροι και υπηρετούν μόνο 4 για 450.000 αιγοπρόβατα και βοοειδή.)
5.Δωρεάν φάρμακα και απολυμαντικά, για την αντιμετώπιση του ιού, σε όλες τις εκτροφές.
6.Μέτρα προστασίας στις πύλες εισόδου του νησιού, τουριστών, επιβατών, ΙΧ αυτοκινήτων και βαρέων οχημάτων.
7.Επιδότηση κατά 50% στις ζωοτροφές, μέχρι τη λήξη της καραντίνας.
8.Πάγωμα δανειστικών υποχρεώσεων στις τράπεζες και στην εφορία, απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για τη φετινή περίοδο.
9.Έλεγχος των ζωοτροφών που έρχονται στο νησί.
10.Άμεσα δημιουργία και λειτουργία μονάδας καύσης ζωικών αποβλήτων, (αποτεφρωτήρας) ,στο νησί με ευθύνη του κράτους.

ΟΙ κτηνοτρόφοι περιμένουν έργα και όχι λόγια. Ανάπτυξη δεν έρχεται με το ξεκλήρισμα των μικρών και μεσαίων κτηνοτρόφων. Ή μήπως αυτό επιδιώκετε;


ΤΟ ΔΣ ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΡΕΣΟΥ