Ενδιαφέροντα στοιχεία παρουσιάστηκαν στην ημερίδα με θέμα: «Ο Σεισμός της 12ης Ιουνίου 2017 στη Λέσβο. Η επόμενη μέρα.»

Η ΟΝΝΕΔ Λέσβου τη Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2017 διοργάνωσε ημερίδα με θέμα: «Ο Σεισμός της 12ης Ιουνίου 2017 στη Λέσβο. Η επόμενη μέρα.» στο ξενοδοχείο Ηλιοτρόπιο.


Ο κ. Ζούρος Νικόλαος, Καθηγητής του Τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου ενημέρωσε για το τεκτονικό καθεστώς της ευρύτερης περιοχής παρουσιάζοντας αναλυτικά επιστημονικά ερευνητικά ευρήματα του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Γεωμορφολογίας και Περιβαλλοντικής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου που προσεγγίζουν τα αίτια του σεισμολογικού φαινομένου της 12ης Ιουνίου.

Ο κ. Σουλακέλλης Νικόλαος, Καθηγητής του Τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου εστίασε στην καταγραφή των επιπτώσεων μέσω καινοτόμων επιστημονικών μεθόδων Γεωπληροφορικής, πληροφορίες οι οποίες δύναται να χρησιμοποιηθούν για την αποκατάσταση των ζημιών. Θα πρέπει να επισημανθεί ότι σε συνεργασία με την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου έχει ήδη γίνει συλλογή των σχετικών δεδομένων, τα οποία είναι διαθέσιμα στους πολίτες από την αρμόδια υπηρεσία.

Τέλος, ο κ. Κύτελλης Ευστράτιος, Αντιπεριφερειάρχης Λέσβου ως αρμόδιος της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου παρουσίασε τη μεθοδική παρέμβαση της τοπικής αυτοδιοίκησης και τον τρόπο που ενήργησαν οι τοπικοί μηχανισμοί για την αντιμετώπιση της κρίσης τις πρώτες ώρες. Παράλληλα, επισήμανε την ανάγκη επιτάχυνσης λήψης αποφάσεων σε κεντρικό επίπεδο, ώστε να ομαλοποιηθεί η ζωή των πληγέντων κατοίκων (στεγαστικό επίδομα, κτιριακές επισκευές, ανοικοδόμηση του χωριού).


Η συγκεκριμένη εκδήλωση της ΟΝΝΕΔ Λέσβου πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια της δράσης του Ιουνίου «Δεν είσαι μόνος» που ολοκληρώθηκε η συλλογή και διανομή τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης για τους κατοίκους της Βρίσας.