Παραβιάσεις της Τουρκιάς στην Λέσβο- Η καθημερινή πτήση παραβίασης του S70 πάνω από την Λέσβο

Τρείς σχηματισμούς μαχητικών F-16 και ένα ελικόπτερο S70 έστειλε σήμερα η Άγκυρα στο Αιγαίο, κατά την συνήθη τακτική της.


Το ελικόπτερο και τα τρία ζευγάρια των μαχητικών, εκ των οποίων τέσσερα αεροσκάφη ήταν οπλισμένα, πραγματοποίησαν έξι παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου στο βορειοανατολικό Αιγαίο συν τέσσερεις παραβάσεις Κανόνων Εναερίου Κυκλοφορίας, όμως η κίνηση του τουρκικού ελικοπτέρου είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Το S70 εισήλθε στο ελληνικό FIR από την Λέσβο, εκτελώντας ένα σχεδόν... καθιερωμένο δρομολόγιο (αποστολή υποκλοπών/ηλεκτρονικού πολέμου ή αναγνώρισης;) σε σημείο πηγές στο ΥΕΘΑ να λένε με νόημα πως "φαίνεται να του αρέσει πολύ εκεί το Αιγαίο".

 Όπως και να'χει, η Πολεμική Αεροπορία έστειλε δύο F-16 από την Σκύρο για την αναχαίτιση του ελικοπτέρου, ένα ζευγάρι Mirage 2000 "σηκώθηκε" από την Σκύρο για να αναχαιτίσει τον έναν τουρκικό σχηματισμό και δύο F-16 απογειώθηκαν για την αναχαίτιση των άλλων δύο τουρκικών ζευγαριών, σε μια... κλασσική "άσκηση" για τους Τούρκους χειριστές -ένα ελληνικό μαχητικό εναντίον δύο τουρκικών- χωρίς ωστόσο να σημειωθούν εμπλοκές.    

Η σχετική ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ έχει ως ακολούθως:

ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ Κ.Ε.Κ. ΣΤΟ F.I.R. ΑΘΗΝΩΝ - ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ Ε.Ε.Χ. ΤΗΝ 8η ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017

ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ : 3 (3 x 2 F-16)

ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ : 1 ε/π S-70

ΣΥΝΟΛΟ Α/Φ : 7

ΟΠΛΙΣΜΕΝΑ : -

ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ : 4

ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ : 6

ΕΜΠΛΟΚΕΣ : -

ΠΕΡΙΟΧΗ : ΒΟΡΕΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΑΙΓΑΙΟ

Τα ανωτέρω α/φ αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική.


Πηγη www.onalert.gr