Χτύπησε το πρώτο κουδούνι στα σχολεία της Λέσβου- Αγιασμός με λιγοστά προβλήματα κυρίως για τα σεισμόπληκτα σχολεία (pics)

Πρώτο κουδούνι σήμερα για τους μαθητές των δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων όλης της χώρας και στα σχολεία των νησιών του Βορείου Αιγαίου


Πρώτο κουδούνι σήμερα για τους μαθητές των δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων όλης της χώρας και στα σχολεία των νησιών του Βορείου Αιγαίου, σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας  όλα είναι στη θέση τους, τα βιβλία παραδόθηκαν στην ώρα τους, ενώ και οι αναπληρωτές προσελήφθησαν για πρώτη φορά από την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Στα σεισμόπληκτα σχολεία της Λέσβου, οι 17 λυόμενες αίθουσες, που θα τοποθετηθούν στους αύλειους χώρους 7 σχολείων, θα είναι έτοιμες στις 25 Σεπτεμβρίου, ενώ οι μαθητές για δύο εβδομάδες θα μεταφερθούν σε άλλα σχολεία. Σ’ ότι αφορά στο νέο-προσωρινό σχολείο της Βρίσας, το οποίο κατασκευάζεται δίπλα από το γκρεμισμένο σχολείο, αυτό θα είναι έτοιμο να λειτουργήσει στις 9 Οκτωβρίου.

Πειραματικό Γυμνάσιο Μυτιλήνης
Κανονικά χτύπησε το κουδούνι για όλους τους μαθητές του νομού Σάμου εκτός από του δημοτικού σχολείου των Φούρνων όπου ύστερα από απόφαση του Συλλόγου Γονέων και κηδεμόνων  σε ένδειξη διαμαρτυρίας  για την υποβάθμισή του από εξαθέσιο σε τετραθέσιο, παρέμεινε κλειστό.  Με απόφασή του και ο Δήμος Φούρνων έκλεισε τις υπηρεσίες του σε ένδειξη συμπαράστασης ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο το αίτημα του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του δημοτικού σχολείου των Φούρνων.

Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, με τις 15.371 προσλήψεις αναπληρωτών έχουν καλυφθεί όλα τα κενά των δημοτικών σχολείων, κάτι που δίνει τη δυνατότητα να ξεκινήσουν αμέσως τα ολοήμερα σχολεία. Στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση έχουν καλυφθεί τα κενά των βασικών ειδικοτήτων (μαθηματικοί, φυσικοί, φιλόλογοι κ.λπ.) και εντός του Σεπτεμβρίου θα καλυφθούν και οι δευτερεύουσες ειδικότητες.

Για «τους καλύτερους δυνατούς οιωνούς για μία ομαλή και δημιουργική χρονιά» κάνει λόγο ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, σε μήνυμά του προς την εκπαιδευτική κοινότητα, με αφορμή την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

5ο Δημοτικό Σχολείο στην Επάνω Σκάλα
«Οι εκπαιδευτικοί στις θέσεις τους, τα βιβλία στα θρανία. Για δεύτερη συνεχή σχολική χρονιά επιστροφή στην κανονικότητα, με έμφαση στις ανάγκες της προσχολικής αγωγής, με νέα γνωστικά αντικείμενα και εξορθολογισμένη διδακτέα ύλη. Η Πολιτεία έχει πλήρη επίγνωση ότι χρειάζεται να γίνουν πολύ περισσότερα, αλλά έχουν ήδη ολοκληρωθεί σημαντικά βήματα και είμαστε σε φάση υλοποίησης και άλλων σχεδίων» σημειώνει ο κ. Γαβρόγλου, διαβεβαιώνοντας ότι «η ενίσχυση της παιδείας είναι προτεραιότητα» και καλεί τους γονείς να στηρίξουν τα παιδιά και να δείξουν εμπιστοσύνη στο έργο των εκπαιδευτικών τους.

Μιλώντας στην ΕΡΤ Αιγαίου ο διευθυντής Περιφερειακής Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου, Αριστείδης Καλάργαλης τόνισε ότι«Είναι από τις πλέον καλύτερες χρονιές. Έχουν γίνει οι προσλήψεις αναπληρωτών, έχει προσληφθεί ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό ειδικής αγωγής και πλέον έχουμε μια πλήρη λειτουργία της ειδικής αγωγής στο Βόρειο Αιγαίο. Στα μικρά νησιά του Αιγαίου έχουν φτάσει όλοι οι εκπαιδευτικοί, νηπιαγωγοί, δάσκαλοι και καθηγητές και είναι πολύ θετικό ότι υπήρχε προσφορά από τους εκπαιδευτικούς να διδάξουν στα μικρά νησιά. Μετά τον σεισμό της 12 Ιουνίου δεν είμαστε όπως πρώτα και μέχρι να τοποθετηθούν οι λυόμενες αίθουσες όλα τα σχολεία θα πρέπει να λειτουργήσουν. Πήραμε συγκεκριμένες αποφάσεις για συστέγαση σχολείων. Δεν γίνεται να μην κάνουν μάθημα οι μαθητές στα συγκεκριμένα σχολεία. Δυστυχώς δεν μπορούμε να εργαστούμε με τις συνθήκες προ σεισμού. Θα πρέπει να υπάρξει συνεργασία με όλους για αυτό το μεταβατικό στάδιο».

Η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κα. Χριστιάνα Καλογήρου παρέστη σήμερα στον αγιασμό για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς στο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης. Στο σύντομο χαιρετισμό της η κα. Καλογήρου ευχήθηκε καλή και δημιουργική χρονιά στους 25 μαθητές και μαθήτριες, τους γονείς και τους διδάσκοντες. Επίσης, επισημαίνοντας τον σημαντικό παιδαγωγικό και κοινωνικό ρόλο των Ειδικών Σχολείων ιδίως στις νησιωτικές περιοχές, τόνισε ότι με την αξιοποίηση των δυνατοτήτων του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Βόρειο Αιγαίο 2014-2020», η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου σταθερά χρηματοδοτεί τη στελέχωσή τους με ειδικότητες όπως λογοθεραπευτές, φυσιοθεραπευτές κλπ.

Χιδηρα Λέσβου
Λόγω του καταστροφικού σεισμού ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου, Μιχάλης Καπιωτάς, επέλεξε να παρευρεθεί στον Αγιασμό των Σχολείων της περιοχής του Πολιχνίτου.
Σε μήνυμά του προς τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς των σχολείων της Λέσβου, της Λήμνου και του Αγίου Ευστρατίου, τονίζει: «Η νέα σχολική χρονιά ξεκινά με καλύτερες προϋποθέσεις αφού τακτοποιήθηκαν οι αποσπασμένοι και οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί και για πρώτη φορά έχουμε σχεδόν καλύψει τα τμήματα ένταξης. Καλούμαστε να είμαστε σε εγρήγορση για την αντιμετώπιση όλων των αντιξοοτήτων που θα εμφανιστούν και την επίλυση των προβλημάτων που θα προκύψουν. Σας εύχομαι μια καλή και δημιουργική σχολική χρονιά με αισιοδοξία και δύναμη.»


Πηγή ΕΡΤ ΑΙΓΑΙΟΥ/ Αναστασία Σπυριδάκη

ΦΩΤΟ: Γ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ