Διπλασιάζεται η ποινή για όσους βανδαλίζουν μνημεία

Aυστηροποίηση των ποινών φυλάκισης σε όσους καταστρέφουν ή βεβηλώνουν αγάλματα ή μνημεία


Την αυστηροποίηση των ποινών φυλάκισης σε όσους καταστρέφουν ή βεβηλώνουν αγάλματα ή μνημεία προανήγγειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του αντιπροέδρου της Βουλής και βουλευτή της ΝΔ Νικήτα Κακλαμάνη.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε πως κατά την νομοθετική αναμόρφωση του Ποινικού Κώδικα και της Ποινικής Δικονομίας που θα έχουν ψηφιστεί μέχρι το τέλος του έτους, η ποινική φυλάκισης ενός έτους που ισχύει σήμερα, θα διπλασιαστεί και θα γίνει έως και δύο έτη.

Ο κ. Σταύρος Κοντονής είπε πως η σχετική πρόταση για την αυστηροποίηση του υφιστάμενου σχετικού άρθρου 378 του Ποινικού Κώδικα, έχει γίνει ήδη από τη Νομοπαρασκευατική Επιτροπή και πρόσθεσε πως το υπουργείο Δικαιοσύνης συμφωνεί σε αυτή την πρόταση.

Πάντως διαφώνησε με τον ΝΔ Νικήτα Κακλαμάνη που ισχυρίστηκε ότι κανένας από τους βάνδαλους δεν συλλαμβάνεται και δεν παραπέμπεται για αυτές τις έκνομες πράξεις.

Ο κ. Κοντονής ανέφερε χαρακτηριστικά « η πληροφόρησή σας είναι λανθασμένη, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από τις εισαγγελίες της χώρας, το 2015 υπήρξαν 16 υποθέσεις που εκδικάστηκαν από τις οποίες υπήρξαν 3 τελεσίδικες καταδίκες και το 2016, 17 υποθέσεις με 4 τελεσίδικες καταδικαστικές αποφάσεις , χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι υπόλοιπες υποθέσεις ήταν αθωωτικές…»


Πηγή newsit.gr