Επιτελούς μίλησε: Αναφορά του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου Γ. Παλλη στην Βουλή- «Υπέρβαση χωρητικότητας των Κέντρων Πρώτης Υποδοχής»

Αναφορά του Γ. Πάλλη στη Βουλή για το προσφυγικό


ΑΝΑΦΟΡΑ

Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων
για τον κ. Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής
           

Θέμα: «Υπέρβαση χωρητικότητας των Κέντρων Πρώτης Υποδοχής στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου»

Συνεχίζονται οι αφίξεις προσφύγων και μεταναστών στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και εντείνονται τα προβλήματα στις δομές υποδοχής και φιλοξενίας, μαζί και ο φόβος για ανεξέλεγκτες καταστάσεις δημόσιας υγείας και ασφάλειας. Δυο μήνες μας χωρίζουν από το χειμώνα, οπότε οι ανάγκες των φιλοξενούμενων ανθρώπων πολλαπλασιάζονται και η αγωνία κατοίκων και εμπλεκόμενων φορέων είναι έκδηλη για το βαθμό ετοιμότητας και ανταπόκρισης των αρμόδιων Υπουργείων. Πολιτική ηγεσία και υπηρεσιακοί παράγοντες γνωρίζουν και έχουν δεσμευτεί για άμεσες ενέργειες. Τα ζητήματα είναι συγκεκριμένα,

ενίσχυση σε προσωπικό της Υπηρεσίας Ασύλου για ταχεία και αξιόπιστη εξέταση αιτημάτων,  
διασφάλιση καταλυμάτων για τους υπεράριθμους,

μετακίνηση στην ηπειρωτική Ελλάδα ευάλωτων ατόμων και οικογενειών,

ωστόσο παραμένουν άλυτα και η κατάσταση σταθερά και ανησυχητικά επιδεινούμενη.

Επισυνάπτεται η από 12-09-2017 επιστολή της Κίνησης Πολιτών «ΣΥΝΥΠΑΡΞΗ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ». Παρακαλούμε για τις άμεσες ενέργειές σας, καθώς και την ενημέρωσή μας σχετικά με αυτές.

Oι καταθέτοντες βουλευτές

Πάλλης Γιώργος
Ψυχογιός Γιώργος

Προς  Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής
         κ. Μουζάλα
κοιν.: Βουλευτές Λέσβου, ΜΜΕ

            Κύριε Υπουργέ,

            Γνωρίζετε ότι μετά τις αυξημένες αφίξεις προσφύγων και μεταναστών τις τελευταίες εβδομάδες στα νησιά του Αν. Αιγαίου, έχει ξεπεραστεί κατά πολύ η χωρητικότητα των Κέντρων Πρώτης Υποδοχής.

            Αντιλαμβάνεστε ότι η κατάσταση αυτή είναι καταστροφική πρώτα από όλα για τους ίδιους τους ανθρώπους,  αλλά και εξαιρετικά βλαπτική για την εικόνα των νησιών και της χώρας γενικότερα.  Οι συνεχείς εντάσεις, τα επεισόδια και η συνακόλουθη δημοσιότητα κάθε άλλο παρά μας τιμούν  ως κράτος και ως πολίτες.  Δεν θέλουμε και δεν πρέπει να ξαναζήσουμε σκηνές όπως αυτές του περσινού χειμώνα.

            Ζητάμε την άμεση ενίσχυση σε προσωπικό της Υπηρεσίας Ασύλου, ώστε και ταχύτερα αλλά και δίκαια να εξετάζονται τα αιτήματα. Την επείγουσα μετακίνηση στην ενδοχώρα ευάλωτων ατόμων, οικογενειών με παιδιά, ασυνόδευτων παιδιών και γυναικών. Την ενοικίαση καταλυμάτων για όλους τους υπεράριθμους.  Το πρόγραμμα μεταστέγασης από τα κέντρα φιλοξενίας σε σπίτια που εφαρμόζεται στην ηπειρωτική χώρα να επεκταθεί και στα νησιά.
           
Κύριε Υπουργέ,

            Γνωρίζουμε ότι έχετε άμεση προσωπική αντίληψη της κατάστασης στα ΚΕΠΥ των νησιών του Αν. Αιγαίου.  Κατά συνέπεια αναμένουμε την άμεση αντίδραση των υπηρεσιών του Υπουργείου σας για την αποτελεσματική διαχείριση της έκτακτης κατάστασης που διαμορφώνεται.  Κανείς μας δεν επιθυμεί να βλέπει ανθρώπους να διαβιούν σε συνθήκες επιεικώς απαράδεκτες.  κανείς μας δεν αντέχει τη βία, τις συγκρούσεις, τις καταστροφές εγκαταστάσεων, την καταστολή και τις διώξεις δικαίων και αδίκων, ούτε την επακόλουθη αρνητική δημοσιότητα.
            Αναμένουμε την άμεση ανταπόκρισή σας.

Για το Δ.Σ.
Ήβα Βουγιούκα-Φράγκου                                   Χριστίνα Χατζιδάκη

Πρόεδρος                                                                 Γραμματέας