Δήμαρχος Λέσβου: «Βρισκόμαστε σε αδιέξοδο και δεν έχουμε καμία δέσμευση από Μουζάλα»

Ο φόβος αναζωπύρωσης μια νέας ανθρωπιστικής κρίσης πλανάται και πάλι πάνω από τη Λέσβο η οποία βρίσκεται σε οριακό σημείο μετά τη σημαντική αύξηση των προσφυγικών αφίξεων, το τελευταίο διάστημα. 


Την επανεμφάνισή του έχει κάνει ξανά το πρόβλημα της υπερσυγκέντρωσης στον καταυλισμό της Μόρια αφού, όπως δηλώνει ο δήμαρχος του νησιού στοin.gr, δεκάδες πρόσφυγες φτάνουν καθημερινά εκεί, ενώ την ίδια ώρα αρκετοί διασκορπίζονται στο νησί.

Ο κ. Σπύρος Γαληνός απευθύνει έκκληση προς το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής για άμεση λήψη μέτρων και ισομερή κατανομή των προσφύγων σε όλη τη χώρα. Χωρίς να έχει λάβει δεσμεύσεις από τον κ. Μουζάλα, εστιάζει στην απουσία ουσιαστικής επικοινωνίας ανάμεσα σε υπουργείο και τοπική αυτοδιοίκηση καθώς και στην μονομερή κυβερνητική αντιμετώπιση του προσφυγικού.

Επισημαίνει, ακόμη, το πάγιο αίτημα της αποσυμφόρησης του νησιού για να μην μετατραπεί η Λέσβος σε «φυλακή ψυχών».

Σχολιάζοντας το περιεχόμενο της συμφωνίας ανάμεσα σε ΕΕ και Τουρκία, μιλά για αδιέξοδο και για μεροληπτικές, σε βάρος των νησιών, συμπεριφορές τη στιγμή που η Λέσβος καλείται να αντιμετωπίσει ένα ακόμη στοίχημα.

Με τους πρόσφυγες να πλησιάζουν τις 6.000, η αποφυγή των εικόνων ντροπής, που κατά καιρούς έχουν φιλοξενηθεί σε πρωτοσέλιδα ξένων μέσων, αποτελεί ένα από τα βασικά στοιχήματα της δημοτικής αρχής Λέσβου.

Σε μια περίοδο που οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Γερμανίας βρίσκονται σε κλιμακούμενη ένταση και ο φόβος ελαστικοποίησης της συμφωνίας ανάμεσα σε ΕΕ και Τουρκία φαντάζει πιθανός, ο κ. Γαληνός μιλά για αδυναμία διαχείρισης του προσφυγικού ζητήματος από την πλευρά της Ευρώπης.

Όταν η συζήτηση φτάνει στην υλοποίηση του προγράμματος των μετεγκαταστάσεων, αποφεύγει να μιλήσει για εφικτή λύση. Πρόσφυγες που εν τέλει εξαφανίζονται και χώρες που, παρά τις αυστηρές συστάσεις της Κομισιόν, αρνούνται να ανοίξουν τα σύνορα συνθέτουν ένα πλαίσιο αμφιβολίας γύρω από την ορθή λειτουργία του σχεδίου.

«Θα έπρεπε να είμαστε σε ανοιχτή διαπραγμάτευση με την Τουρκία» αναφέρει ο κ. Γαλήνος σχολιάζοντας το θέμα της χαλάρωσης της συμφωνίας. Δηλώσεις του δημάρχου περί κινδύνου μη τήρησης της συμφωνίας από την πλευρά της Τουρκίας κυκλοφόρησαν στα τουρκικά μέσα πριν από λίγο καιρό, ωστόσο ο κ. Γαληνός αποφεύγει να ρίξει το βάρος σε μια από τις δυο πλευρές.

«Υφιστάμεθα έναν ψυχολογικό εκβιασμό. Έχουμε εκχωρήσει το δικαίωμα στην Τουρκία να αποφασίζει για θέματα που αφορούν στην κοινωνική συνοχή της χώρας μας;» είχε δηλώσει πριν από ένα χρόνο στο in.gr. Ένα χρόνο μετά, επισημαίνει ότι συμμετοχή στην εκτόνωση της προσφυγικής κρίσης «δεν σημαίνει υποταγή». Σχετικά με το σενάριο της έκκλησης από την πολιτεία για δημιουργία νέων κέντρων φιλοξενίας στο νησί, ο κ. Γαληνός δηλώνει: «Ας μην τολμήσουν να μας το ζητήσουν».








Στέκεται στην αναγκαιότητα δημιουργίας κέντρων ταυτοποίησης στη Λιβύη με μια ομάδα από ΕΕ και ΟΗΕ που θα επιτελεί ρόλο επιτηρητή προκειμένου να διασφαλιστεί η τήρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Συμφωνεί με την πρόταση που έθεσε η γαλλική πλευρά στην Ευρωαφρικανική Σύνοδο για το Προσφυγικό σχετικά με τη δημιουργία hot spot σε Νίγηρα και Τσαντ. Για την απουσία της ελληνικής κυβέρνησης από τη Σύνοδο, τονίζει ότι η χώρα θα μπορούσε να πιέσει προς την κατεύθυνση της συμμετοχής της καθώς το προσφυγικό θέμα την αφορά σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ παρουσιάζοντας το όραμά του για την ΕΕ δήλωσε σχετικά με το προσφυγικό ζήτημα: «Οφείλουμε να βελτιώσουμε κατεπειγόντως τις συνθήκες ζωής των προσφύγων στη Λιβύη. Θλίβομαι πολύ για τις απάνθρωπες συνθήκες που επικρατούν στα κέντρα κράτησης ή υποδοχής. Η Ευρώπη έχει μια συλλογική ευθύνη».


Παρά τις εξαγγελίες ανάωτατων αξιωματούχων της ΕΕ για αποτελεσματική πολιτική όσον αφορά στο προσφυγικό και παρά τις δηλώσεις της Άνγκελα Μέρκλ σύμφωνα με τις οποίες η «Ελλάδα δεν θα πρέπει να αφεθεί στη μοίρα της», ο δήμαρχος Λέσβου εξακολουθεί, όπως λέει, να προετοιμάζεται για το χειρότερο σενάριο.

Πηγή in.gr Ελισάβετ Σταμοπούλου