Απογευματινή Περιήγηση στο Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους Πλάκας- Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου

Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2017, ώρα 17:30

Σε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα απογευματινή περιήγηση και επιστημονική ενημέρωση στο Πάρκο Πλάκας μπορούν να συμμετάσχουν οι επισκέπτες του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου την Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2017 και ώρα 5:30 μ.μ.

Η εκδήλωση περιλαμβάνει παρουσίαση και επιστημονική ενημέρωση από τη Γεωλόγο του Μουσείου κα. Όλγα Τσαλκιτζή και περιήγηση στο χερσαίο και παράκτιο τμήμα του Πάρκου Πλάκας με εντυπωσιακές απολιθωματοφόρες θέσεις και παράκτιες γεωμορφές.

Το Πάρκο Πλάκας βρίσκεται 800 μέτρα νότια του οικισμού Σιγρίου και αποτελεί μια σημαντική προστατευόμενη απολιθωματοφόρα θέση. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του είναι ότι αποτελείται από δύο τμήματα, το παράκτιο και το χερσαίο, στα οποία από τις ερευνητικές εργασίες του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου έχουν αποκαλυφθεί σημαντικά φυτικά απολιθώματα. Περισσότεροι από τριάντα κορμοί κωνοφόρων και αγγειόσπερμων δένδρων, ριζικά συστήματα και κατώτερα τμήματα κορμών συγκροτούν ένα σπάνιας φυσικής ομορφιάς γεώτοπο.

Μεταξύ των ευρημάτων περιλαμβάνεται ο μεγαλύτερος ιστάμενος απολιθωμένος κορμός στον κόσμο, η περίμετρος του οποίου φτάνει τα 14,5 μέτρα και διαθέτει εντυπωσιακό ριζικό σύστημα.

Στο παράκτιο τμήμα βρίσκεται ο εντυπωσιακός κατακείμενος κορμός κυπαρισσίδας, το μήκος του οποίου φτάνει τα 14 μέτρα.

Οι επισκέπτες κατά τη διάρκεια της επιστημονικής ενημέρωσης θα γνωρίσουν παράλληλα τις μοναδικές πευκίδες του Πάρκου καθώς και μια μεγάλη ποικιλία από καρποφόρα φυτά (αγγειόσπερμα), τα οποία δεν εμφανίζονται σε τόσο μεγάλη ποικιλία σε καμία άλλη χερσαία θέση, συνθέτοντας έτσι το τοπίο της βλάστησης στην Λέσβο πριν 20 εκατομμύρια χρόνια. Φυτικά απολιθώματα που αντιστοιχούν στη σημερινή πεύκη, δένδρα της κανέλλας και της δάφνης, της λεύκης, του πλάτανου και φοινικίδες θα αποκαλύψουν στους επισκέπτες τα μυστικά μιας διαφορετική ζώνης δασικής βλάστησης. Οι δεκάδες απολιθωμένοι κορμοί, η πλούσια χλωρίδα και πανίδα αλλά και οι ηφαιστειακές, τεκτονικές και παράκτιες γεωμορφές κατά μήκος των ακτών, και η ιστορία εκατομμυρίων ετών που ξετυλίγεται σε κάθε σημείο του χερσαίου και θαλάσσιου τμήματος του Πάρκου Πλάκας, αποτελούν μάρτυρες της συναρπαστικής γεωλογικής ιστορίας του Αιγαίου και συνθέτουν την ομορφότερη απογευματινή βόλτα. Η μορφολογία του εδάφους είναι ομαλή και δίνει τη δυνατότητα μιας εύκολης πεζοπορικής διαδρομής για μικρούς και μεγάλους.

Το Πρόγραμμα της απογευματινής περιήγησης στο Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους Πλάκας περιλαμβάνει:

Α. Μουσείο

Ενημερωτική προβολή και παρουσίαση για το Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους Πλάκας, τα απολιθώματα, αλλά και τις εντυπωσιακές παράκτιες γεωμορφές.
Ενημερωτική έκδοση με χάρτες, πληροφορίες και εντυπωσιακές φωτογραφίες.

Β. Περιήγηση και επιστημονική ενημέρωση

Αναχώρηση από το Μουσείο και διαδρομή μέχρι το Απολιθωμένο Δάσος - Πάρκο Πλάκας.
Ενημέρωση για τις ανασκαφές και τα σπάνια ευρήματα στις εντυπωσιακές απολιθωματοφόρες θέσεις  που έχουν αναδειχθεί στο Πάρκο Πλάκας.


Για περισσότερες πληροφορίες και για δήλωση συμμετοχής οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθυνθούν στο τηλέφωνο 2253054434 και στην ηλεκτρονική διεύθυνση lesvospf@otenet.gr, www.lesvosmuseum.gr.