Τρέχουν να προλάβουν το πρώτο κουδούνι στα σχολεία στον Δήμο Λέσβου- Αντιδράσεις σε Πλωμαρι και Πολιχνιτο για την απογευματινή λειτουργία

Αγώνας δρόμου από τη δημοτική αρχή Λέσβου, να ολοκληρωθούν οι εργασίες αποκατάστασης των σχολείων που υπέστησαν ζημιές από τον σεισμό της 12ης Ιουνίου αλλά και της τοποθέτησης λυόμενων αιθουσών όπου απαιτείται για να χτυπήσει έγκαιρα το πρώτο κουδούνι.


Ρεπορτάζ ΕΡΤ ΑΙΓΑΙΟΥ/ Μυρσίνη Τζινέλλη

«Αν οι λυόμενες αίθουσες δεν φτάσουν στο νησί μέχρι το τέλος της εβδομάδας , κάποια σχολεία δε θα μπορέσουν να λειτουργήσουν 11 του Σεπτέμβρη» , τόνισε στην ΕΡΑ ΑΙΓΑΙΟΥ ο αντιδήμαρχος έργων Κώστας Κατσαρός πρόκειται για τα δημοτικά σχολεία Πολιχνίτου , 1οΠλωμαρίου, Πλαγιάς Μεγαλοχωρίου και τα νηπιαγωγεία Πλαγιάς  Τρίγωνα και Μεγαλοχωρίου. Τις 14 προκάτ αίθουσες που βρίσκονται στη Χαλκίδα, έλεγξαν οι «Κτηριακές Υποδομές» και είναι κατάλληλες για να λειτουργήσουν. Ο δήμος Λέσβου θα πρέπει να αναλάβει τη μεταφορά τους στο νησί, όμως όπως ενημέρωσε μιλώντας στο σταθμό μας ο συντονιστής Βασίλης Τεντόμας ο δήμαρχος Χαλκίδας δεν αφήνει τις αίθουσες να φύγουν από την περιοχή του , αν δε λάβει διαβεβαιώσεις για θέματα σχολείων της περιοχής του.

Για τα υπόλοιπα σχολεία σε 30 από αυτά που οι ζημιές ήταν μικρές, ήδη πραγματοποιούνται εργασίες αποκατάστασης και θα έχουν ολοκληρωθεί πριν το πρώτο κουδούνι. Για άλλα 14 σχολεία , όπως είπε ο κύριος Κατσαρός , που ανήκουν στην κατηγορία Β και οι δαπάνες για την αποκατάστασή τους ήταν μεγαλύτερες , ανέλαβε ο δήμος και ήδη από τη Δευτέρα οι εργολάβοι πραγματοποιούν εργασίες αποκατάστασης. Σε κάποια από αυτά τα σχολεία όπως στο Ίππειος αλλά και στην Ακαδημία οι εργασίες θα συνεχιστούν και όταν ανοίξουν τα σχολεία χωρίς να διαταράσσεται η σχολική δραστηριότητα και η ασφάλεια των μαθητών. Οι εργασίες και σε αυτά τα σχολεία θα ολοκληρωθούν σε 1-1,5 μήνα.

Πλωμάρι

Στο Πλωμάρι αποφασίστηκε το 1ο δημοτικό να μεταφερθεί στο κτίριο του Γυμνασίου-Λυκείου , θα λειτουργήσει το πρωί και θα τοποθετηθούν και τέσσερις λυόμενες αίθουσες στον αύλειο χώρο για να καλύψουν τις ανάγκες των 90 παιδιών. Το αίτημα των γονέων ήταν να χρησιμοποιηθεί το κτίριο του ΕΠΑΛ που είναι πιο κοντά στο δημοτικό και τα 30 παιδιά του ΕΠΑΛ να μεταφερθούν στο κτίριο του Λυκείου όπως είπε στο σταθμό μας η Μεταξία Γιανουλέλλη από το σύλλογο γονέων. Ωστόσο αυτό δε μπορεί να γίνει όπως απαντά ο περιφερειακός διευθυντής Αριστείδης Καλάργαλης αφού το ΕΠΑΛ είναι μικρό και δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες του δημοτικού σχολείου. «Είναι πρόβλημα η καθημερινή μετακίνηση τόσο μακριά μικρών παιδιών από κεντρικούς δρόμους του Πλωμαρίου, ωστόσο αφού αποφύγαμε την απογευματινή λειτουργία και δεν υπάρχει άλλη λύση θα δεχθούμε την απόφαση αυτή» συμπλήρωσε η κυρία Γιανουλέλλη ζητώντας παράλληλα από την περιφερειακή διεύθυνση, να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια για το ΕΠΑΛ.

Πολιχνίτος

Σοβαρότερη είναι η κατάσταση στο δημοτικό Πολιχνίτου. Αποφασίστηκε η απογευματινή λειτουργία του σχολείου στο κτίριο του Λυκείου κάτι στο οποία ενώ αρχικά συμφώνησαν, τώρα διαφωνούν οι γονείς.  «Άλλες λύσεις δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή» όπως τόνισε στο σταθμό μας ο αντιδήμαρχος Παιδείας Παναγιώτης Κατσαβέλλης. Οι γονείς ζητούν να τοποθετηθούν λυόμενες αίθουσες στο Λύκειο και να γίνονται  πρωί τα μαθήματα αλλά προκάτ αίθουσες αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν διαθέσιμες για τα 150 παιδιά του σχολείου και άλλη λύση δε διαφαίνεται.

«Για κάποιες περιοχές οι επιπτώσεις του σεισμού είναι πιο σοβαρές και θα πρέπει να το καταλάβουν αυτό και οι κάτοικοι» είπε ο συντονιστής Βασίλης Τεντόμας . Στην ίδια κατεύθυνση και ο περιφερειακός διευθυντής Αριστείδης Καλάργαλης ο οποίος τόνισε στο σταθμό μας ότι θα προχωρήσει ο αρχικός σχεδιασμός για την απογευματινή λειτουργία του δημοτικού Πολιχνίτου.
Μιλώντας στο σταθμό μας ο πρόεδρος του συλλόγου γονέων του δημοτικού σχολείου Πολιχνίτου κ. Σαββαδέλλης τόνισε ότι «είναι πολύ δύσκολη η λειτουργία απογευματινού σχολείου, τι θα κάνουν μόνα τους τα παιδιά το πρωί όταν οι γονείς θα εργάζονται. Ανατρέπεται και ο προγραμματισμός μιας σειράς από άλλες δραστηριότητες που είχαν το απόγευμα τα παιδιά. Οι αρμόδιοι όμως μας ενημέρωσαν ότι προς το παρόν τουλάχιστον δεν υπάρχει άλλη λύση. Την επόμενη εβδομάδα θα συγκαλέσω γενική συνέλευση του συλλόγου γονέων και εκεί οι γονείς πρέπει να αποφασίσουν βασιζόμενοι στις δυνατότητες που υπάρχουν. Η απογευματινή λειτουργία ίσως είναι και ένα μέσο πίεσης στους υπεύθυνους να ολοκληρώσουν γρήγορα την επισκευή των ζημιών του σχολείου μας».

Αποκατάσταση ζημιών στα 8 σχολεία

Όπως  τόνισε στην ΕΡΑ ΑΙΓΑΙΟΥ ο συντονιστής Βασίλης Τεντόμας την προηγούμενη εβδομάδα μηχανικοί από την εταιρία «Κτηριακές Υποδομές» βρέθηκαν στο νησί και ανέλαβαν την εκπόνηση μελετών για τα νηπιαγωγεία Πλαγιάς. Μεγαλοχωρίου και Τρίγωνα. Την επόμενη εβδομάδα άλλοι μηχανικοί της ΚΤ.ΥΠ θα μεταβούν στο νησί και θα αναλάβουν τα υπόλοιπα πέντε σχολεία.

Εν τω μεταξύ με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι εργασίες στο δημοτικό σχολείο Βρίσας για την τοποθέτηση προκάτ και τη διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου και θα λειτουργήσει αρχές Οκτώβρη.


Πηγη ΕΡΤ ΑΙΓΑΙΟΥ