Συγχαρητήρια επιστολή στους επιτυχόντες των Πανελλαδικών Εξετάσεων από τον Περιφερειακό Δ/ντη Π/θμιας & Δ/θμιας Εκπαίδευσης Β. Αιγαίου

Συγχαρητήρια επιστολή


Αγαπητές/οί μέχρι πρότινος μαθήτριες/ές,

Παραφράζοντας τους στίχους του λαϊκού τραγουδιού «όσο υπάρχουν δάσκαλοι θα βγαίνουν μαθητάδες» μπορούμε να πούμε «όσο υπάρχουν εξετάσεις θα βγαίνουν αποτελέσματα».

Εμείς που διακονούμε την εκπαίδευση απευθύνουμε τον καλό, επαινετικό και παροτρυντικό λόγο σε όλους· σε όσους χαίρονται για το αποτέλεσμα των εισαγωγικών, καθώς και σε όσους δεν υπήρξε αντάξιο των προσδοκιών τους. Αυτή τη χρονική στιγμή οι μεν χαρείτε την επιτυχία του στόχου σας, οι δε αναστοχαστείτε. Για όλους είναι μια νέα αρχή, απ’ τις πολλές που θα κάνετε στη ζωή σας.     

Δεν αρκεί, όμως, να γίνεται μόνο καλοί φοιτητές, επιστήμονες και μελλοντικοί επαγγελματίες. Αυτά τα θετικά χαρακτηριστικά με λίγη προσπάθεια μπορούν να τα αποκτήσουν οι περισσότεροι/ες. Όσοι πορεύονται με τις αρχές του ανθρωπισμού θεωρούν ότι οι νέοι πρέπει να μορφώσουν ταυτοχρόνως και καλό χαρακτήρα.

Ας σκέφτεστε, όσο μπορείτε, τη φράση του Καζαντζάκη: «Ν' αγαπάς την ευθύνη. Να λες: Εγώ, εγώ μονάχος μου έχω χρέος να σώσω τη γης», έστω κι αν είναι υπερβολή. Αν νιώσετε αυτό το χρέος τότε θα νιώσετε και συνυπεύθυνοι για την κατάσταση που επικρατεί στην κοινωνία, σε κάθε περίοδο της ζωής σας. Έτσι, ως θετικά ενεργά μέλη της θα συμβάλλεται στην πρόοδό της ή με την αδράνεια θα διαπιστώνετε την πορεία της που οι άλλοι θα ορίζουν.

Αγαπητές/οί μέχρι πρότινος μαθήτριες/ές,

Γνωρίζουμε ότι κοπιάσατε για χρόνια κι όχι μόνο με τις τελευταίες εξετάσεις. Ξεκουραστείτε, γευθείτε τους καρπούς των κόπων σας, ζυγιάστε τις δυνάμεις σας, χαράξτε τα μελλοντικά βήματά σας και ξεκινήστε τη νέα περίοδο της ζωής σας.

Συγχαρητήρια στους επιτυχόντες και στις οικογένειες τους. Αλλά και σε όσους προσδοκούσαν άλλο αποτέλεσμα τους προτρέπουμε να κάνουν νέα αρχή.


Καλή συνέχεια σε όλους.