Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η 2η ανοιχτή διαβούλευση για τη δημιουργία εξειδικευμένων ομάδων εργασίας, στην Μυτιλήνη

Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στα μέσα του Αυγούστου 2017, η 2η προγραμματισμένη ανοιχτή διαβούλευση


Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στα μέσα του Αυγούστου 2017, η 2η προγραμματισμένη ανοιχτή διαβούλευση – συνάντηση εργασίας, με βασικό στόχο τη δημιουργία διαφόρων εξειδικευμένων ομάδων εργασίας στην ευρύτερη περιοχή της Δημοτικής Ενότητας Μυτιλήνης.

Η συνάντηση αυτή που οργανώθηκε στην αίθουσα συνεδρίων “Τερψιχόρη” του ξενοδοχείου “ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ” από τη Δημοτική Κοινότητα Μυτιλήνης και την Αντιδημαρχία Εθελοντισμού του Δήμου Λέσβου, αποτελούσε τη συνέχεια της 1ης διαβούλευσης που είχε πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο του 2017 και απευθυνόταν τόσο στους επιχειρηματίες και στους ευαισθητοποιημένους δημότες της πόλης της Μυτιλήνης και της ευρύτερης περιοχής, όσο και στους απανταχού απόδημους Μυτιληνιούς της διασποράς, που λόγω εποχής θα βρισκόταν στο νησί.

Αν και οι στόχοι της διαβούλευσης ήταν πολλοί, το ενδιαφέρον όπως ήταν φυσικό μονοπώλησε η αθρόα παρουσία πλήθους αποδήμων Μυτιληνιών από όλο τον κόσμο, οι οποίοι με τις μεστές και ουσιαστικές τοποθετήσεις και παρεμβάσεις τους, έδειξαν αφενός το μεγάλο ενδιαφέρον τους για τα θέματα που απασχολούν την πόλη και αφετέρου τη βούλησή τους να συνεισφέρουν ποικιλοτρόπως σε ό,τι τους ζητηθεί.

Στη ζωντανή αυτή ανοιχτή συνάντηση, παρευρέθηκαν ο εκπρόσωπος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Μυτιλήνης Ιάκωβου Πρωτοσύγκελος π. Ιάκωβος Καραμούζης, ο Δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός, ο βουλευτής Λέσβου Γιώργος Πάλλης, το μέλος της πολιτικής γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ & υπεύθυνος ευρωπαϊκών και διεθνών υποθέσεων Γιάννης Μπουρνούς, o Αντιδήμαρχος Αυτεπιστασίας Γιάννης Αμπουλός, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής Μάκης Κουρσούνης, η Αντιπρόεδρος της Λεσβιακής Παροικίας Αθηνών Νατάσσα Σαμαρέλλη, ο Πρόεδρος της Παλλεσβιακής Ένωσης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Κουτλής, Μυτιληνιοί απόδημοι – προσωπικότητες κύρους που δραστηριοποιούνται επαγγελματικά σε όλη την υφήλιο (Η.Π.Α., Καναδά, Αυστραλία, Αφρική, Ασία, Ευρώπη και Ελλάδα), Πρόεδροι των Κοινοτήτων της Δημοτικής Ενότητας Μυτιλήνης, καθώς και επιχειρηματίες – δημότες από τη Μυτιλήνη και την ευρύτερη περιοχή. Στο panel της διαβούλευσης συμμετείχαν η Αντιδήμαρχος Εθελοντισμού Αθηνά Ιωσηφέλλη, το μέλος του Συμβουλίου της Δ/Κ Μυτιλήνης Άγγελος Μουζάλας και ο Διευθυντής της Δ/Κ Μυτιλήνης Γιώργος Καρίνος.  

Μετά τους χαιρετισμούς των παραπάνω επισήμων, ο Πρόεδρος της Μυτιλήνης Πάνος Πίτσιος, αναφέρθηκε στη σκοπιμότητα διοργάνωσης της εν λόγω διαβούλευσης, με προεξέχουσας σημασίας το ρόλο που μπορούν και πρέπει να διαδραματίσουν για το μέλλον της πόλης και της Χερσονήσου Αμαλής, οι απόδημοι Μυτιληνιοί της διασποράς, αλλά και οι ευαισθητοποιημένοι γηγενείς δημότες – εθελοντές.       

Σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη – ατζέντα της διαβούλευσης, οι ενότητες που έτυχαν της επεξεργασίας των παρευρισκομένων και οι αποφάσεις που λήφθηκαν για το κάθε θέμα, είναι οι ακόλουθες:  

1.      Σύνδεσμος Τουριστικής Ανάπτυξης Μυτιλήνης & Χερσονήσου Αμαλής (Destination Management / Marketing Organization of Mytilene & Amali Peninsula).

Ο Πρόεδρος της Δ/Κ Μυτιλήνης Πάνος Πίτσιος, στην εισήγησή του τόνισε για ακόμη μία φορά, την αναγκαιότητα ίδρυσης του DE.M.M.O. Μυτιλήνης και Χερσονήσου Αμαλής, δεδομένου ότι η ευρύτερη περιοχή της Μυτιλήνης, δεν υπήρξε ποτέ οργανωμένος τουριστικός προορισμός, δεν έχει ούτε την υποτυπώδη τουριστική οργάνωση και προσανατολισμό, ενώ δεν διαθέτει ούτε τη στοιχειώδη τουριστική υποδομή, σε όλες τις εκφάνσεις της. Υπενθύμισε τις αποφάσεις της πρώτης διαβούλευσης, σύμφωνα με τις οποίες ο Σύνδεσμος αυτός θα έχει τον αποκλειστικό ρόλο της τουριστικής ανάπτυξης της πόλης της Μυτιλήνης και της ευρύτερης περιοχής της χερσονήσου της Αμαλής, με απώτερο στόχο τη δημιουργία μιας ισχυρής τουριστικής οικονομίας προς όφελος των κατοίκων της.

Στη συνέχεια παρουσίασε στο Σώμα της διαβούλευσης, την πρόοδο των εργασιών και τις αποφάσεις της εξουσιοδοτημένης συντονιστικής επιτροπής, όπως αυτή είχε οριστεί στην 1η ανοιχτή συνάντηση εργασίας. Σύμφωνα μ’ αυτές:

·        Ο Σύνδεσμος αρχικά θα διέπεται από τη νομοθεσία περί σωματείων (θα έχει τη μορφή συλλόγου).    

·        Ο υφιστάμενος αλλά ανενεργός “Σύλλογος Φίλων Αρχαίου Θεάτρου & Πολιτισμικών Μνημείων Μυτιλήνης”, που ιδρύθηκε πριν 10 χρόνια αλλά έχει περιπέσει σε πλήρη αδράνεια, θα μετατραπεί στο “Σύνδεσμο Τουριστικής Ανάπτυξης Μυτιλήνης & Χερσονήσου Αμαλής”, με απλή τροποποίηση καταστατικού (ήδη έχει ληφθεί σχετική απόφαση από το σύνολο των μελών του παλαιού Συλλόγου). 

·        Όλοι οι στόχοι και οι σκοποί του παλαιού Συλλόγου, θα διατηρηθούν (αφού είναι απολύτως συμβατοί με την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής). Απλά στο νέο καταστατικό, θα προστεθούν και νέοι στόχοι (πιο διευρυμένοι), τους οποίους ήδη επεξεργάζεται η συντονιστική επιτροπή.

·        Η τελική ονομασία του Συνδέσμου (DE.M.M.O. ή οτιδήποτε άλλο) εκκρεμεί και θα αποφασιστεί εν ευθέτω χρόνω, από τη συντονιστική επιτροπή.   

·        Μέλη του νέου Συλλόγου, θα μπορούν να είναι: α) επιχειρήσεις της ευρύτερης περιοχής της Χερσονήσου Αμαλής, και β) φυσικά πρόσωπα, που είτε κατοικούν στην ευρύτερη περιοχή, είτε είναι απόδημοι Μυτιληνιοί της διασποράς. 

·        Πρόταση της εξουσιοδοτημένης συντονιστικής επιτροπής, για την οικονομική συνδρομή των μελών: α) επιχειρήσεις 20 ευρώ / έτος, και β) φυσικά πρόσωπα 10 ευρώ / έτος.  

·        Επόμενο βήμα: Ορισμός ευέλικτης Επιτροπής, για ενημέρωση, εξεύρεση και εγγραφή νέων μελών στο Σύλλογο, πέραν των μελών του παλαιού συλλόγου. Ως μέλη της Επιτροπής αυτής προτάθηκαν από το Σώμα της διαβούλευσης (όχι περιοριστικά), οι εξής: Δημήτρης Αβαγιανός, Μαρία Δεβεράκη, Ευγενία Δρεκόλια, Θόδωρος Κιτζός, Μιχαήλ Κοσβάνης, Τιμολέων Κουτρούπης, Τέτα Κουτσοβίλη, Άγγελος Μουζάλας, Πάνος Πίτσιος, Αντριάνα Σπανέλλη.

Στη συνέχεια τα μέλη της 2ης ανοιχτής διαβούλευσης, ομόφωνα ενέκριναν και επικύρωσαν τις παραπάνω αποφάσεις.


2.        Απόδημοι Μυτιληνιοί της διασποράς: α) Συγκρότηση άτυπου συμβουλίου προσωπικοτήτων & διευρυμένης ομάδας ηλεκτρονικής διαβούλευσης των απανταχού αποδήμων Μυτιληνιών της διασποράς, για θέματα που αφορούν στο μέλλον της πόλης της Μυτιλήνης, και β) Καθορισμός προσυνεδριακής διαδικασίας, για την οργάνωση του 1ου Συνεδρίου των απανταχού Μυτιληνιών της διασποράς, τον Αύγουστο του 2018 στη Μυτιλήνη.

Η ίδρυση του οργάνου αυτού, έρχεται κατόπιν συζητήσεων και προτάσεων από πολλούς απόδημους της Μυτιλήνης, για την ενεργό “αξιοποίησή” τους, σε ζητήματα που αφορούν το μέλλον της πόλης. Πολλοί εκ των αποδήμων της διασποράς, έχουν κατά καιρούς εκφράσει απόψεις και θέσεις για σημαντικά ζητήματα ανάπτυξης και προώθησης της Μυτιλήνης, ενώ η “οπτική” που αντιμετωπίζουν τα θέματα, διαφέρει από αυτήν των δημοτών – μόνιμων κατοίκων της πόλης, λόγω διαφορετικών εμπειριών και ερεθισμάτων. Η άποψή τους πρέπει να ακούγεται, αλλά με συγκροτημένο και μεθοδικό τρόπο, ενώ σε πολλούς εξ’ αυτών και αναλόγως της περιοχής – χώρας που δραστηριοποιούνται, μπορεί να δοθεί και συγκεκριμένος ρόλος παρεμβάσεων, ώστε να υπάρξει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για το μέλλον της Μυτιλήνης. Στη διευρυμένη αυτή ομάδα διαβούλευσης, αρχικά θα μπορούν να συμμετέχουν οι απανταχού απόδημοι Μυτιληνιοί της διασποράς, ενώ στη συνέχεια προβλέπεται να συγκροτηθεί ένα άτυπο Συμβούλιο προσωπικοτήτων, που με τις γνώσεις τους θα συμβάλλουν στην περαιτέρω ανάπτυξη της πόλης και της ευρύτερης γεωγραφικής περιοχής. Οι διαβουλεύσεις αρχικά θα γίνονται με όλα τα πρόσφορα ηλεκτρονικά μέσα.

Προκειμένου να επιτευχθούν όλα τα παραπάνω, συγκροτήθηκε η πρώτη αρχική ομάδα αποδήμων, με καθήκοντα: α) να δημιουργήσει μία ηλεκτρονική πλατφόρμα διαβούλευσης και επικοινωνίας, β) να διερευνήσει τους τρόπους συνεχούς επαφής των αποδήμων με τους δημότες της Μυτιλήνης, επί των θεμάτων που απασχολούν την πόλη μας, και γ) να θέσει τις διαδικασίες οργάνωσης του 1ου συνεδρίου τον Αύγουστο του 2018 στη Μυτιλήνη. Η άτυπη αυτή συντονιστική επιτροπή, η οποία ήδη συνεδρίασε λίγες ημέρες μετά την περάτωση των εργασιών της διαβούλευσης, απαρτίζεται από τους: Γιώργο Αποστολέλλη (Αθήνα), Ηρακλή Αργυρίου (Νέα Υόρκη, Η.Π.Α.), Κώστα Βαμβακά (Αθήνα), Βαγγέλη Γκιγκιλίνη (Αθήνα), Στρατή Καλογρίδη (Αθήνα), Ντόροθυ Κλήμη – Ζάκα (Μέιν, Η.Π.Α.), Μιχάλη Πρίμο (Σαουδική Αραβία), Χαραλάμπη Κουρτζή (Αθήνα) και Κώστα Τσαμουρά (Αθήνα). Επίσης η ομάδα αυτή θα πλαισιωθεί και από ορισμένους απόδημους, οι οποίοι μολονότι δεν ήταν σε θέση να παρευρεθούν στη διαβούλευση ή να δηλώσουν συμμετοχή, δήλωσαν το ενδιαφέρον τους να συνταχθούν στη δημιουργία της πλατφόρμας. Οι απόδημοι αυτοί είναι: Κώστας Αθηνιώτης (Αθήνα), Μίλτον Αργυρέλλης (Σύδνεϋ, Αυστραλία), Κομνηνός Αργυρέλλης (Αθήνα), Αντώνης Αρμούντας (Βοστόνη, Η.Π.Α.), Στράτος Βρανάς (Μαϊάμι, Η.Π.Α.), Λευτέρης Γιανέλλης (Αθήνα), Γιώργος Καλλιπολίτης (Αθήνα), Θόδωρος Καραμανλής (Αθήνα), Αγαμέμνων Κικεράκης (Ηράκλειο, Κρήτη), Τζωρτζ Λούπος (Σύδνεϋ, Αυστραλία), Κώστας Μουτζούρης (Αθήνα), Μιχάλης Νιαουνάκης (Χάγη, Ολλανδία), Ορέστης Παναγιώτου (Αθήνα), Στράτος Σεφτελής (Αθήνα), Μιχάλης Στουκίδης (Θεσσαλονίκη), Δημήτρης Χαλκιώτης (Αθήνα).     


3.        Βράβευση αποδήμου Μαρίας Κωνσταντίνου – Μερσίνογλου.

Με την ολοκλήρωση της δεύτερης ενότητας, γύρω από τα θέματα των απόδημων Μυτιληνιών της διασποράς, ο Δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός, απένειμε τιμητικό έπαινο στην εκ Μυτιλήνης απόδημη, πρώτη γυναίκα Ελληνίδα ναυτικό (οικονομικού κλάδου) της εμπορικής ναυτιλίας, που υπηρέτησε στην ακτοπλοϊκή εταιρεία “NEL LINES” από το 1973 έως το 1996.

Σε μία άκρως συγκινησιακή ατμόσφαιρα, οι παρευρισκόμενοι Μυτιληνιοί (γηγενείς και απόδημοι) θυμήθηκαν και χειροκρότησαν την πρώτη Ελληνίδα γυναίκα ναυτικό, το εγκώμιο της οποίας έπλεξε ο διευθυντής της “NEL LINES” Απόστολος Αθηναίος, αφού ήταν αυτή που υποδεχόταν επί 23 συναπτά έτη, όλους τους Λέσβιους ταξιδιώτες της ιστορικής Λεσβιακής εταιρείας στο εμβληματικό της πλοίο “ΣΑΠΦΩ”.   


4.        Πολεοδομική – Χωροταξική Ανάπτυξη Μυτιλήνης: α) Σύσταση επιτροπής διαβούλευσης, β) Έναρξη διαλόγου για το “κυκλοφοριακό” του κέντρου της πόλης, και γ) Ενημέρωση για πεζοδρόμηση περιοχής “Λαδάδικα”.

Η λειτουργία του Οργάνου αυτού επιβάλλεται, λόγω της αναγκαιότητας χάραξης μιας στρατηγικής ανάπτυξης της πόλης για το εγγύς και το απώτερο μέλλον, ώστε όλοι (γηγενείς και απόδημοι) να συμμετέχουν σ’ έναν ανοιχτό διάλογο, που θα καθορίσει τον προσανατολισμό και τους αναπτυξιακούς της στόχους για τα επόμενα χρόνια. Το Συμβούλιο αυτό, θα είναι καταρχήν μία άτυπη συμβουλευτική ομάδα, που θα απαρτίζεται από εξειδικευμένους πολεοδόμους, χωροτάκτες, αρχιτέκτονες, πολιτικούς μηχανικούς, συγκοινωνιολόγους και διάφορους άλλους δημότες της πόλης, αλλά και απόδημους, με συναφείς ειδικές γνώσεις, της οποίας ο πρωτεύον ρόλος θα είναι να θέτει τους άξονες διαλόγου και προβληματισμού και να προτείνει τις βασικές κατευθυντήριες γραμμές.    

Η πρώτη αρχική επιτροπή που συγκροτήθηκε, αποτελείται από τους εξής επιστήμονες: Συμεών Αργυρόπουλος, Ιωάννα Βαλίνα, Γιάννης Ζουμπούλης, Τέτα Κουτσοβίλη, Δημήτρης Μαλλιαρός, Μάριος Μπαλλής, Γιώργος Νικολακόπουλος, Άννα Νινιού, Παναγιώτα Παπαχρυσού, Μιχάλης Σιφναίος, Πάνος Τσουπής. Η ομάδα αυτή θα πλαισιωθεί και από τους απόδημους Μυτιληνιούς εξειδικευμένους επιστήμονες, καθώς και από όσους άλλους τεχνοκράτες δημότες της πόλης επιθυμούν να δηλώσουν συμμετοχή. Καθήκον της, εκτός όλων των άλλων, να ξεκινήσει άμεσα ο διάλογος γύρω από το “κυκλοφοριακό” του κέντρου της πόλης καθώς και οι επιπτώσεις – απαιτούμενες παρεμβάσεις, από την πρόσφατη πεζοδρόμηση της περιοχής “Λαδάδικα”.   


5.        Παρουσίαση διαφόρων εποχικών & θεματικών “project brands” (υφιστάμενων και νέων) – Καθορισμός συντονιστικών επιτροπών επεξεργασίας και υλοποίησής τους για το 2017 – 18.  

Ο Πρόεδρος της Δ/Κ Μυτιλήνης Πάνος Πίτσιος παρουσίασε μια σειρά από διάφορα εποχικά και θεματικά project brands, ορισμένα εκ των οποίων υλοποιούνται με επιτυχία τα τελευταία 3 χρόνια. Αν δε προστεθούν και κάποιες νέες τεκμηριωμένες & ολοκληρωμένες προτάσεις που έχουν κατατεθεί, σήμερα τα projects αυτά, που με σωστή επεξεργασία μπορούν να μετεξελιχθούν σε αναπτυξιακούς θεσμούς με τη δημιουργία αντίστοιχων “τουριστικών προϊόντων”, ξεπερνούν τα 12.

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι οι χρηματοδοτήσεις για την υλοποίηση των projects αυτών μπορούν να εξασφαλιστούν από το Δήμο Λέσβου και άλλους φορείς, ούτε οι κατάλληλοι μηχανισμοί εφαρμογής υπάρχουν, ούτε το διαθέσιμο ανθρώπινο δυναμικό για τη διοργάνωσή τους επαρκεί. Όπως είχε εκφραστεί και παλαιότερα, θα πρέπει να ορίζονται διαχρονικές και ανεξάρτητες επιτροπές δημοτών, οι οποίες συστηματικά και μεθοδικά θα ασχολούνται σε ετήσια βάση με την έγκαιρη και ορθή διοργάνωση όλων αυτών των projects.   

Μετά από ενδελεχή συζήτηση γύρω από τη διοργάνωση των projects αυτών, αποφασίστηκε ομόφωνα η τοποθέτηση συντονιστών και αρχικών επιτροπών (η διαδικασία είναι ανοιχτή, ώστε να προστεθούν και άλλοι ενδιαφερόμενοι που θα πλαισιώσουν τις επιτροπές), ως ακολούθως:   

·      Marketing project προσέλκυσης επισκεπτών από Aττική”: Μιχάλης Ανδρεαδέλλης, Στέλλα Μοσχόβη – Αποστολέλλη, Κώστας Βαμβακάς, Ραλλίτσα Δουκακάρου, Πέτρος Χαϊτόγλου.   

·      LesvosSummerLove: A cultural tourist concept for the Isle: Μαρία Λημναίου, Χρήστος Μοσχόβης, Γιάννης Μυκονιάτης, Θόδωρος Χατζημήτρος.     

·      Marketing project δημιουργίας «πακέτων», από την Κρήτη στη Μυτιλήνη”: Μαρία Γιώκου, Αικατερίνη Καρίνου, Άννα – Μαρία Λαγκαδά, Ραλλού Μπάγια, Πάνος Τραχανιάς.

·      “Χριστούγεννα 2017 – 18: Η Μυτιλήνη … στα γιορτινά της”: Λιάνα Γιαλούση – Τσακίρη, Μαίρη Γκαίντζη, Βύρων Σημαντήρης, Σοφία Φραγκάτου, Βύρων Χατζηελευθερίου.   

·      Marketing project για θρησκευτικό τουρισμό 2017 – 18”: Κώστας Βαμβακάς, Μαίρη Γκαίντζη, Μάριος Λούπος, Δημήτρης Τσαμουράς, Πέτρος Χαϊτόγλου.   

·      “Ο Άγιος Βαλεντίνος … της Μυτιλήνης 2018”: Μαγδαληνή Βάγια, Αλεξάνδρα Γαληνού, Αικατερίνη Καρίνου.  

·      Marketing project για μαθητικό τουρισμό στη Μυτιλήνη, την άνοιξη 2018”: Μιχάλης Ανδρεαδέλλης, Μαρία Δεβεράκη, Αδαμαντία Ευστρατίου, Ραλλίτσα Δουκακάρου, Μαρία Ιωάννου, Ευτέρπη Ράλλη, Βασίλης Σφαγμένος.

·      “Λεσβιακή Αποκριά 2018: Τα Γιούνια”: Νίκος Βουδούκης, Βαγγελιώ Σταυροπούλου, Βασίλης Σφαγμένος, Βύρων Χατζηελευθερίου.  

·      Open CityOpen House: Αρχιτεκτονικές διαδρομές της Μυτιλήνης”: Ευαγγελία Πέππα, Δέσποινα Πίτσιου – Νίκου, Ευτέρπη Ράλλη, Αθηνά Χατζηγιαννάκη, Δήμητρα Χρυσσοπούλου.  

·      “Πάσχα 2018 … στη Μυτιλήνη !!”: Αγγέλα Γαλετάκη, Μαγδαληνή Βάγια,  Λιάνα Γιαλούση – Τσακίρη, Ραλλού Μπάγια, Χρήστος Πριονάς.

·      “Διεθνής αγώνας τριάθλου στη Mυτιλήνη, τον Αύγουστο 2018”: Ηρακλής Αργυρίου, Τιμολέων Κουτρούπης, Τίτος Χατζέλλης.    

·      “Ελύτεια 2018: Φόρος τιμής στο Μυτιληνιό νομπελίστα Οδυσσέα Ελύτη”: Μαρία Γιώκου, Μαρία Ιωάννου, Μάριος Λούπος, Εριφύλη Μπάγια, Παναγιώτης Παρασκευαϊδης, Γιώργος Παζαϊτης.

·      Διάφορα άλλα “project brands”: Κατάθεση νέων προτάσεων από δημότες και αποδήμους (ήδη έχουν κατατεθεί και νέα projects, τα οποία ακόμη δεν έχουν τύχει της απαραίτητης επεξεργασίας, ενώ μπορούν να κατατεθούν και άλλα).    


6.        Συγκρότηση ανεξάρτητων τοπικών – συνοικιακών συμβουλίων της πόλης, ανά περιοχή.

Τα τοπικά – συνοικιακά συμβούλια θα είναι ολιγομελή (3 – 7 μέλη), θα λειτουργούν αυτόνομα και ο ρόλος τους θα είναι να συγκεντρώνουν, να καταγράφουν και να ταξινομούν τα τρέχοντα ζητήματα που απασχολούν την κάθε περιοχή και να προτείνουν τις βέλτιστες λύσεις προς τη Δημοτική Κοινότητα και τις αρμόδιες Αντιδημαρχίες του Δήμου.

Επιπλέον θα έχουν τη δυνατότητα να εισηγούνται και νέες προτάσεις, σχετικά με τη βελτίωση – αναβάθμιση της αισθητικής εικόνας της περιοχής τους, καθώς και την εν γένει ανάπτυξή της.    

Οι 11 περιοχές – συνοικίες που έχει χωριστεί η πόλη και τα αρχικά μέλη των τοπικών – συνοικιακών συμβουλίων που προτάθηκαν, είναι τα ακόλουθα (η διαδικασία είναι ανοιχτή, ώστε να προστεθούν και άλλοι ενδιαφερόμενοι που θα πλαισιώσουν τις επιτροπές):      
 
·      Νεάπολη & Πλιγώνι: Σάββας Κωφόπουλος, Αρετή Μανιάτογλου.

·      Βαρειά & Ακρωτήρι: Μάριος Γιαννάκας, Παναγιώτης Σκορδάς, Βαγγελιώ Σταυροπούλου.  

·      Ακλειδιού, Κουμκό, Σουράδα: Θέμης Καλογρίδης, Δέσποινα Πίτσιου – Νίκου, Παναγιώτης Χατζάρας.  

·      Χρυσομαλλούσα, Μακρύ Γιαλός: Λιάνα Γιαλούση – Τσακίρη, Χρυσούλα Ματζουράνη, Καλλιόπη Μπάμπου, Ευαγγελία Τσιμναδή.

·      Χάλικες (Πάνω, Μεσαίος, Κάτω): Μαριεντίνα Αθηναίου, Θεολόγος Αποστόλας, Ευστράτιος Γιουσμάς, Παναγιώτης Θεοδοσίου, Γιάννης Κακαρώνης, Αντώνης Νείρος, Μιχάλης Πλωμαρίτης, Χρήστος Πουλέλλης.   

·      Καλλιθέα & Μαύρα Σίδερα: Αγγέλα Γαλετάκη, Αικατερίνη Καρίνου, Σπύρος Κοκιούσης, Παναγιώτης Σπυρέλλης.

·      Υφαντήριο, Πυργιέλια, Βουναράκι, Άνω Γήπεδο: Μαρία Αθανάσογλου, Γιάννης Μουτζούρης.

·      Αλυσίδα, Λαζαρέτο, Λαγκάδα, Καμάρες: Ζανέτ Λαμέρα – Αμπατζή, Δήμητρα Αμπατζή, Ελένη Γογγολίδη, Μαρία Γουγούλα, Ειρήνη Γούναρη.    

·      Συνοικισμός, Επάνω Σκάλα, Άγιος Ευδόκιμος: Απόστολος Αθηναίος, Μαρία Δεβεράκη, Στρατής Καραγιάννης, Δημήτρης Μαλλιαρός, Κώστας Παπαδόπουλος, Βασίλης Σφαγμένος.

·      Αγορά, κέντρο πόλης: Θόδωρος Κιτζός, Τέτα Κουτσοβίλη, Μάνος Νιαούνης.

·      Κουλμπάρα & Κιόσκι: Μιχάλης Λαγκαδάς, Ραλλού Μπάγια, Βύρων Σημαντήρης, Ευστράτιος Χαραλαμπίδης, Παναγιώτης Χατζάρας.  

Για την ενεργοποίηση όλων των παραπάνω οργάνων και την αποτελεσματικότερη αξιοποίηση της “bottom – up” αυτής λειτουργίας, είναι προφανές ότι πρέπει να υπάρξει από όλους άμεση δραστηριοποίηση και αμφίδρομη επικοινωνία.

Για το λόγο αυτό, προσκαλούνται όλοι όσοι δεν ήταν δυνατόν να παρευρεθούν στη διαβούλευση και ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στις διαδικασίες οιουδήποτε οργάνου (είτε δημότες, είτε απόδημοι), να επικοινωνήσουν άμεσα μαζί μας, τόσο για να το δηλώσουν, όσο και για να λάβουν επιπλέον πληροφορίες.

Επικοινωνία:

Γραφείο Δημοτικής Κοινότητας Μυτιλήνης, τηλ. 22510 22143 & 6973 004872, email: syndesmos1954@otenet.gr & pitsiosp@otenet.gr    

Αντιδημαρχία Εθελοντισμού Δήμου Λέσβου, τηλ. 22513 50016 & 6937 476075, email: ethel.genia@hotmail.com    


Ο Πρόεδρος της Δ/Κ Μυτιλήνης,                                Η Αντιδήμαρχος Εθελοντισμού
       


       Πάνος Μιχ. Πίτσιος                                                       Αθηνά Ιωσηφέλλη