Παγκόσμια Ημέρα Παρυδάτιων πουλιών 2017- Πρατήρηση πουλιών στην Αλυκή Καλλονής

Η Παγκόσμια Ημέρα Μεταναστευτικών Πουλιών (Π.Η.Μ.Π.) καθιερώθηκε το 2014 και είναι μια ετήσια καμπάνια για την ευαισθητοποίηση του κοινού που δίνει έμφαση στην ανάγκη διατήρησης των παρυδάτιων πουλιών.


Τα παρυδάτια πουλιά (όσα ζουν σε υγρότοπους) αποτελούν μια από τις πιο απειλούμενες ομάδες πουλιών με το 50% των ειδών να παρουσιάζουν μείωση στον πληθυσμό τους. 12 είδη παρυδάτιων πουλιών αποτελούν «είδη προτεραιότητας» και το λόγο που η περιοχή του Κόλπου Καλλονής έχει ανακηρυχθεί σε προστατευόμενη!. Τα είδη αυτά θα προσπαθήσουμε να παρατηρήσουμε, με έμφαση το Φλαμίνγκο (Φοινικόπτερο), μιας και αυτό τον καιρό φτάνουν στην περιοχή τα νεαρά πουλιά που γεννήθηκαν φέτος στα απέναντι παράλια της Τουρκίας.

Πιο συγκεκριμένα, για τη Λέσβο τις ημέρες Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή (1, 2 και 3 Σεπτεμβρίου) και για τις ώρες 17:30-19:30 θα εξορμήσουμε για παρατήρηση πουλιών στην Αλυκή Καλλονής. Σημείο αρχικής συνάντησης το Δυτικό (νέο) παρατηρητήριο της Αλυκής (δρόμος πως Χωνί, στρίβουμε αριστερά κάτω αμέσως μετά την Αλυκή στην κατεύθυνση προς Καλλονή). Κυάλια και τηλεσκόπια, προαιρετικά, καθώς θα παρέχονται στους συμμετέχοντες από τον εξοπλισμό του Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής.

Κάθε χρόνο οργανώσεις και εθελοντές από όλο τον οργανώνουν δράσεις όπως φεστιβάλ, εκπαιδευτικά προγράμματα, εκθέσεις, εκδρομές παρατήρησης πουλιών για να γιορτάσουν την Π.Η.Π.Π. Η κύρια μέρα γύρω από την οποία οργανώνονται τέτοιες εκδηλώσεις είναι η 6η Σεπτεμβρίου, με κορύφωση της προσπάθειας τη διεξαγωγή της Παγκόσμιας Καταμέτρησης Παρυδάτιων Πουλιών (Global Shorebird Count), στην οποία θα συμμετέχει το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής με καταμέτρηση των πουλιών της Αλυκής Καλλονής και αποστολή των δεδομένων που θα προκύψουν στην παγκόσμια βάση δεδομένων για το σκοπό αυτό.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την Παγκόσμια Ημέρα Παρυδάτιων Πουλιών: https://worldshorebirdsday.wordpress.com/

Για περισσότερες λεπτομέρειες για την εξόρμηση τηλεφωνήστε στο Κέντρο ή και παρακολουθείτε τις ανακοινώσεις μας στη σελίδα μας στο Facebook (https://web.facebook.com/kpekallonis/).


Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής, λειτουργεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, είναι ανοικτό για το κοινό καθημερινά, εκτός επίσημων αργιών, κατά τις ώρες: 09:00-14:00. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής, στην ιστοσελίδα: www.pvaigaiou.gov.gr/kpekallonis, στη σελίδα  του Κέντρου στο facebook https://www.facebook.com/kpekallonis/ και στα τηλέφωνο 22530-28091 και 6972-809610.