“FLOW”-«Ορατοί και Αόρατοι Πρόσφυγες» της Μαρίας Γιαννίκου στην Σαπφώ Art Gallerie (Σαπφους 3 Μυτιλήνη)

Η Σαπφώ Art Gallerie με χαρά θα παρουσιάσει το FLOW, την έκθεση ζωγραφικής της Μαρίας Γιαννίκου.


Είναι η δεύτερη φορά που η ζωγράφος θα εκθέσει τα έργα της, μετην πρώτη παρουσίαση να έχει πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στην Gallery Genesis επίσης με τον τίτλο FLOW.

Η δουλειά περιγράφει το προσωπικό μας ταξίδι μέσα στο χωροχρόνο, τη προσωπική μας μετάβαση, καθώς και το ταξίδι όλων αυτών των ανθρώπων που ήρθανε στη Λέσβο ψάχνοντας την ειρήνη.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη 25 Ιουλίου στις 8 μ.μ. και η διάρκειά της έως το Σάββατο 26 Αυγούστου.

Η έκθεση θα είναι ανοιχτή για το κοινό:

Δευτέρα / Σάββατο: 8:30 - 14:00

Τετάρτη: 8:30 - 14:00 & 19:00 - 21:00

Τρίτη / Πέμπτη / Παρασκευή: 8:30 - 14:00 & 18:00 - 21:00


Χορηγός επικοινωνίας και υποστήριξης είναι η LesvosPost media


FLOW

Οι τελευταίοι πίνακες της Μαρίας Γιαννίκου συνδυάζουν την ιδέα της αφηρημένης με την παραστατική ζωγραφική. Τα φόντα είναι όπως και πριν ενιαία, χωρίς προοπτική, με παράθυρα φωτός και χρώματος που αναδύονται από φανταστικές πολιτείες, πυκνά αρχιτεκτονημένες με μια διάθεση πριμιτιβισμού και γλυπτικής οντότητας. Γλυπτικά είναι και τα ανθρώπινα σώματα που εμφανίζονται μπροστά σε συστοιχίες τακτικές, οργανωμένες και παιγνιώδεις σχηματίζοντας ισορροπίες που εναλλάσσονται με συγκινησιακές διαθέσεις. Φιγούρες εκφραστικές με έντονα χρώματα όπως και το σύνολο των πινάκων της, που δηλώνουν ένταση, φόρτιση, επίμονη παρουσία, μεταξύ μύθου και καθημερινότητας ,θεατρικότητας και ρεαλισμού.

Οι μορφές της Μαρίας Γιαννίκου είναι αλληγορικές καθώς και τα κτήρια της. Κατακτούν τον χώρο σε μια οργανωμένη συντεταγμένη, με διάσπαρτες χρωματικές κηλίδες και μετωπική τοποθέτηση των υποκειμένων, φορτισμένων με έντονα ,θερμά χρώματα.

Η ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΗΘΕΛΗΜΕΝΑ ΔΙΣΔΙΑΣΤΑΤΗ , ενώ δημιουργούνται ελλειπτικά σήματα και εντάσεις γύρω από το θέμα των ανθρώπινων ομάδων και της πόλης. Ο συνδυασμός των δυο αυτών στοιχείων αποκλείει το βάθος σαν αυτό να μην είναι εφικτό και μαζεύεται στην επιφάνεια οριζόμενο από τις δύο διαστάσεις ως εμβληματικός χώρος. Διακρίνει κανείς μια αυτοβιογραφική τάση με διαθέσεις ποιητικές αλλά όχι ονειρικές σαν συμφωνίες ανήσυχες και ταραγμένες από απειλητικές συγχορδίες που καλούν στη συσπείρωση και τη συγκέντρωση ομάδων μαχητών έτοιμων για δράση. Πρόκειται για μια εξπρεσιονιστική απόδοση εικόνων με ρίζες ευρωπαϊκές και μεσογειακές.

Βιογραφικό- Μαρία Γιαννίκου


Η Μαρία Γιαννίκου γεννήθηκε στη Μυτιλήνη και σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή Καλών τεχνών του ΑΠΘ από το 1993 έως το 1998 με καθηγητή τον Α.Θεοφυλακτόπουλο και το 1999 χαρακτική στην Ανωτάτη Σχολή καλών τεχνών της Αθήνας με καθηγητή το Γ. Μήλιο. Έχει πραγματοποιήσει πέντε ατομικές στην Αθήνα και τη Μυτιλήνη. Έχει πάρει μέρος σε πολλές ομαδικές στην Ελλάδα και το εξωτερικό καθώς και σε διεθνείς διοργανώσεις: Grandpalais in Paris-Art and capital (2013), ArtMadridworldartvision (2014). Έργα της βρίσκονται στην πινακοθήκη της Ύδρας της Σύρου της Κομοτηνής και της Μυκόνου και σε  πολλές ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.