Προστασία του αυθεντικού υλικού των σπιτιών της Βρίσας ζήτησε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λυδία Κονιόρδου

Προστασία του αυθεντικού υλικού των σπιτιών της Βρίσας ζήτησε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λυδία Κονιόρδου


Την ανάγκη της προστασίας του αυθεντικού υλικού με το οποίο ήταν χτισμένα τα σπίτια της Βρίσας που κατέρρευσαν από τον σεισμό της 12ης Ιουνίου, καθώς και της επαναχρήσης του στο ξαναχτίσιμό τους, επισήμανε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λυδία Κονιόρδου, στη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας στη Μυτιλήνη.

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής και σε αυτήν συμμετείχαν η περιφερειάρχης Β. Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου, ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός, στελέχη υπηρεσιών του υπουργείου Πολιτισμού στη Λέσβο και στελέχη μουσείων του νησιού.

Η κ. Κονιόρδου, αναφερόμενη στην ανάγκη του ξαναχτισίματος της Βρίσας και της επαναχρήσης του οικοδομικού υλικού των παλιών προστατευόμενων αρχιτεκτονημάτων που κατέρρευσαν, σημείωσε ότι «οι πέτρες αυτές αποτελούν μια σημαντική προίκα για τον τόπο» που, όπως είπε, πρέπει να μη χάσει τη φυσιογνωμία του.

Όπως σημείωσε, αυτό που πρέπει να υπάρξει είναι η συγκέντρωση του αυθεντικού υλικού των κατασκευών ανά σπίτι και η φύλαξή τους, ώστε να ξαναχρησιμοποιηθούν. Σε αυτή την κατεύθυνση η υπουργός ανακοίνωσε ότι προσωπικό του υπουργείου Πολιτισμού θα συνεργασθεί με τις τοπικές Εφορείες αρχαιοτήτων, ώστε πολύ σύντομα να διεκπεραιώνονται οι φάκελοι της αποκατάστασης.

Στην ίδια σύσκεψη η Λ. Κονιόρδου ανακοίνωσε, ότι την ερχόμενη Πέμπτη θα ξεκινήσει ο επανέλεγχος των μνημείων που υπέστησαν ζημιές από τον σεισμό και συγκεκριμένα έξι εκκλησιών που χτυπήθηκαν, ενώ 190.000 ευρώ έχουν προϋπολογιστεί για την πρώτη σωστική παρέμβαση σε αυτά τα μνημεία.

Δευτεροβάθμιοι έλεγχοι

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι δευτεροβάθμιοι έλεγχοι που πραγματοποιούν τα επιστημονικά – τεχνικά κλιμάκια του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και των τοπικών φορέων στις σεισμόπληκτες περιοχές της Λέσβου.

Ειδικότερα από τις 26 Ιουνίου μέχρι και την 3η Ιουλίου 2017, διενεργήθηκαν συνολικά 436 δευτεροβάθμιοι έλεγχοι, από τους οποίους προκύπτει ότι:

83 κτίρια κρίθηκαν κατάλληλα για χρήση (πράσινα)
337 κτίρια κρίθηκαν προσωρινά ακατάλληλα για χρήση (κίτρινα) ενώ για
16 κτίρια έχει συνταχθεί Πρωτόκολλο Αυτοψίας Επικινδύνου Ετοιμόρροπου Κτιρίου (ΠΑΕΕΚ) 


Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ