Τέλη Ιουλίου τα κοινωνικά επιδόματα στους σεισμόπληκτους – Τι θα γίνει με τα ετοιμόρροπα κτίρια

Σύσκεψη με θέμα την πορεία των ενεργειών για την αντιμετώπιση της σεισμικής διεργασίας ένα μήνα μετά το μεγάλο σεισμό της 12ης Ιουνίου πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του γενικού γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Γιαννέλλη.


Η σύσκεψη έγινε παρουσία των αντιδημάρχων Λέσβου Γιώργου Κατζανού και Κώστα Κατσαρού, του προέδρου του Τοπικού Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Βρίσας Στρατή Παράκοιλα, του υπεύθυνου για την πρόοδο των ενεργειών που αφορούν τους σεισμόπληκτους Βασίλη Τεντόμα και του γενικού γραμματέα του Παλλεσβιακού Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Χαράλαμπου Ντινενή.

Οι αποφάσεις και τα συμπεράσματα της σύσκεψης ήταν τα παρακάτω:

1. Σχετικά με το κοινωνικό επίδομα: έγινε δια περιφοράς η αποδοχή της πρώτης δόσης των 300.000 ευρώ από το υπουργείο Εργασίας και Πρόνοιας προς τον Δήμο Λέσβου. Υπολογίζεται ότι προς το τέλος της επόμενης βδομάδας θα αρχίσουν να πληρώνονται οι πρώτοι 128 δικαιούχοι που έχουν καταθέσει πλήρη φάκελο δικαιολογητικών στη Κοινωνική Υπηρεσία του δήμου.

2. Σχετικά με την άρση επικινδυνότητας σε κτίσματα της Βρίσας: Από σήμερα το πρωί ο Δήμος Λέσβου επρόκειτο να ξεκινήσει την καθαίρεση δομικών στοιχείων από κτίσματα του χωριού Βρίσα ώστε να αρθεί η επικινδυνότητα για τους διερχόμενους από δρόμους και άλλους κοινόχρηστους χώρους του χωριού. Θα έχει προηγηθεί έγγραφο του δήμου προς τις αρμόδιες υπηρεσίες προστασίας του οικισμού (εφορείες νεότερων μνημείων και κλασικών αρχαιοτήτων καθώς και προς το Συμβούλιο Χωροταξίας και Περιβάλλοντος της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και προς το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής) με το οποίο ο δήμος θα τους ενημερώνει γι’ αυτή του την ενέργεια.

3. Σχετικά με την κατεδάφιση ετοιμόρροπων κτισμάτων: Ο δήμος με έγγραφο του θα γνωστοποιήσει προς την διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών την αδυναμία του να αναλάβει την κατεδάφιση των ετοιμόρροπων και λοιπών κτισμάτων προς κατεδάφιση, έτσι ώστε να αρχίσει η διαδικασία από πλευράς υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών για την εκ μέρους του πραγματοποίηση των κατεδαφίσεων χωρίς καμιά επιβάρυνση των ιδιοκτητών.

Ας σημειωθεί εδώ ότι επειδή της κατεδάφισης των παραπάνω κτιρίων θα πρέπει να προηγηθεί η έγκριση από πλευράς των αρμόδιων υπηρεσιών προστασίας του διατηρητέου οικισμού και των κτισμάτων της Βρίσας, αποφασίστηκαν μια σειρά ενεργειών ώστε αυτές οι υπηρεσίες να διεκπεραιώνουν το ταχύτερο δυνατό το έργο τους.

4. Σχετικά με τη διασφάλιση χώρων για την αποθήκευση οικοσκευών όσων πληγέντων κατοίκων δεν διαθέτουν ιδιόκτητη στέγη για φύλαξη τους: Αποφασίστηκε η διερεύνηση από πλευράς Γενικής Γραμματείας Αιγαίου της δυνατότητας διάθεσης τέτοιων κοντέινερ από τον ΟΛΠ.

Νewsroom: Αθήνα 9.84 (Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)